Ja jeszcze celem wprowadzenia, zacytuję Wikipedię, bo to warto wiedzieć oglądając zdjęcia: Miasto zostało założone na początku XVII wieku przez marszałka wielkiego koronnego Mikołaja Zebrzydowskiego obok ufundowanego w 1602 r. sanktuarium pasyjno-maryjnego na wzgórzu Żarek pod górą Żar. Naturalne warunki terenu zostały wykorzystane pod budowę zespołu kaplic i kościołów tworzących kalwarię, gdzie można było zyskać odpust bez konieczności podróżowania do Jerozolimy. Obecnie w skład tego sanktuarium wchodzi bazylika Matki Boskiej Anielskiej, klasztor bernardynów oraz zespół 42 kapliczek i kościółków kalwaryjskich położonych między górami Żar i Lanckorona. Zespół ten został w 1999 wpisany na listę światowego dziedzictwa kulturalnego i przyrodniczego UNESCO. Obecnie pielgrzymuje tu rocznie około 1 mln wiernych, którzy wędrują po tzw. Dróżkach, oraz nawiedzają łaskami słynący obraz Matki Bożej Kalwaryjskiej.
Nie byłam nigdy w sanktuarium w środku (psów nie wpuszczają, a ja zawsze z psem..). Masz Ewa zdjęcia stamtąd?
Figury świętych na zewnątrz przed kaplicą jak przed kościołem św. Piotra i Pawła w Krakowie(jaki jest najmniejszy kościól w Krakowie-Piotra i Pawła, a dlaczego-nawet święci w srodku się nie mieszcza)