Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Pytam, bo moja ciotka kupiła pełny jaśmin, który nie dość, ze nędznie rośnie, to na dodatek nie pachnie. Ale niestety nie wiem jaka to odmiana. Znasz nazwę swojego?
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

o ile mi wiadomo to jaśminowiec panieński, ale tak po prawdzie, to Mama kupowała chyba 6 czy 7 sztuk takich samych przysłali raczej w dwóch odmianach bo część miała jaśniejsze liście i pojedyncze kwiaty (czego nie było widać kiedy przyszły :wink: ) i te pojedyncze nie przetrwały...

w tym roku na spółkę z sąsiadką kupiłyśmy coś koło 40 jaśminowców panieńskich ze szkółki tu na miejscu, obsadziłyśmy drogę wzdłuż naszych działek, żeby śnieg nie zawiewał tak mocno i wiatr nie wiał (w przyszłości :lol: ), jak zakwitną na wiosnę to Ci powiem czy to te same i jak pachną :wink:
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No widzisz,zdolniacha jesteś ;:63
Jaśmin super gęsty ;:oj
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Też mam taki pełny jaśminowiec ,kupiony z nazwą odmianową Snowbelle :D W opisach podają ,że pachnie ,ale ja u siebie ledwo wyczuwam zapach ,za to kwiaty... ;:oj
Malwinko to był trudny sezon dla wszystkich ,mimo podlewania nie uniknełam strat ,ale nowy rok ,nowe nadzieje ,marzenia i plany :D
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

W pierwszej kolejności w Nowym Roku życzę wszystkim-wszyściutkim pięknej pogody, długiego sezonu ogrodowego, zdrowia do sadzenia i kopania i mnóstwa kwiecia i młodych pędów ;:304
;:114

Beatko, to zaiste był ciężki sezon, susza dała w ucho wszystkim roślinom a mi padły dwie pompy do studni, jedna po drugiej w ciągu tygodnia akurat gdy zakładałam trawnik :shock: teraz mam i pompę i kran wypuszczony na zewnątrz więc nic mi nie zagrozi :tan
Moje jaśminy pachną (nie dam głowy jak się naprawdę nazywają) co prawda są niewielkie i rosną w bardzo wietrznym miejscu więc trzeba podejść blisko i z zawietrznej, ale mam nadzieję, że w przyszłości będzie tylko lepiej :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

a teraz coś dla oka
31 grudnia 2015
Obrazek

1 stycznia 2016
Obrazek

ponoć Natura bywa zmienna, u mnie rok rozpoczęła przepisowo - zimą, bo skoro jest styczeń... cóż, trzeba jej wybaczyć i poczekać aż stopnieją śniegi, całe szczęście, że nie wiało, więc na zewnątrz było nawet przyjemnie...
ba, znalazłam takie rarytasy: "sorbet jabłkowy" na drzewie :wink:
Obrazek

choinki
Obrazek

a to nasza najmłodsza - Luna
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i proszę: z dnia na dzień ogród został zmieniony z szaro - zielonego w biało - zielony.
Tyz piknie!
Zima ma swoje prawa i nie pozostaje nam nic innego, jak tylko się z tym pogodzić. Byle tylko naszym roślinkom nie zaszkodziło.
U mnie mróz, owszem, jest, ale śniegu ani, ani. Szkoda... ;:131
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

U mnie śnieg się utrzymuje nadal, tylko jakoś tak ponuro było przez cały dzień, że trudno powiedzieć nawet że dzień BYŁ ;:174
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Malwinko, ale ładnie pobieliło ci ogród. Luna słodziak i jak patrzy w obiektyw. ;:oj Pochwal się planami na białą rabatę. ;:65 U mnie minus 14 stopni, zimno. ;:202
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

To ja się cieszę, bo u nas delikatne -5 i też biało :tan Dzień też był szary, ale mi to nie przeszkadzało, bo cały spędziłam w łóżeczku (nawet się z piżamki nie przebrałam ;:131 ). Był dzień lenia znaczy się, a w towarzystwie Trójkowego Topu Wszech Czasów to była czysta przyjemność!
Wygwizdowia nie zazdroszczę ani ciut, za to Luna cudowna ;:oj
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Soniu, napisałam u Ciebie, ale tu się powtórzę do tego fotka planu, tylko chyba niewiele widać więc opis się przyda :lol:
Malvy pisze:;:138 Soniu obie łapki podnoszę zgłaszając się po szczepki.
Plan na rabaty ambitny mam szalenie :D
mam da nierówne prostokąty po dwóch stronach furtki więc plan jest taki:
pod płotem rząd jałowców spartan jako tło później po prawej patrząc od domu:
mam już krzew lilaka biały taki wiejski i małą sadzonkę sumaka octowca , przy lilaku chcę jeszcze jeden, bo tam i tak nie wlezę z niczym :lol: bliżej żylistek, przed sumakiem jeszcze świerczek w srebrnym odcieniu jako tło dla 3 krzewów hortensji anabelleprzy furtce w planie pięciornik jako obwódka przechodzący np w żurawki o ciemnych liściach i chciałabym poprzetykać to białymi liliami z tych wysokich. Przy świerczku chciałam jeszcze wepchnąć różę czepną na wąskim trejaży dla rozbicia formy pasa hortensji. Ogólnie taki jest plan, a wszelkie uwagi i sugestie co do odmian i warunków dla roślin chętnie przyjmę :) Miejsce jest od wschodu więc nie jest super słoneczne, choć u mnie cienia szukać ze świecą w lecie :;230
a to plan:
Obrazek

Aniu, towarzystwo miałaś przednie ;:215 ja miałam gościa więc wypadało się przyodziać :D ale też dziś nic nie robię, z zasady ;:333
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Pamiętam był ogromny mróz,
od Cheetaway do Syracuse...

ręce zmarzły mi nawet w rękawiczkach, choć na zewnątrz byłam tylko 10 minut ;:oj
plusem było tylko słońce więc kilka wspomnień....

Obrazek
dla tych, którzy nie widzieli wcześniejszego :wink:

Obrazek
a bywało naprawdę gorąco ;:108

Obrazek
kompozycja irysowo-jaśminowa :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Wybacz dopiero dzisiaj zaskoczyłam kim jesteś, przecież to nasza (nasze) zdolna dziewczyna która buduje wraz z mamą dom....buduje, wykańcza swoje miejsce na ziemi. Nie było Cię jakiś czas i cieszę się że wróciłaś :D Ja też mam dużego psa który po spacerze wracał mokry i zostawałam ślady (husky). Irysy bardzo lubię a szczególnie w kępach ;:138
Pokażesz co słychać w domu? i dlaczego zdjęcia są niewidoczne?
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Tak, to ja Marysiu, Twój husky musi się teraz ogromnie cieszyć z pogody, jest tak zimno :D
Wcześniejszych fot nie widać, bo miałam problem z kopiowaniem linków, dawno tego nie robiłam i coś się pozmieniało :oops: teraz chyba te ostatnie foty widać? Z wcześniejszymi dałam za wygraną i nie naprawiłam linków, za to wstawiłam je w następnych postach na nowo (jak już doszłam okrężną drogą do tego jak to zrobić ;:131 )
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

A to w porządku, bo różne przygody ludzie mają z hostingami :D Tak husky co prawda się troszkę zestarzał ale dalej na śniegu i w mrozie czuję się dobrze. Nie lubi jednak wystrzałów i obiad trzeba mu było wnosić do budy :;230 bo Lola mieszka w wolierze przez swoją niechęć do innych dwu i czworonogów :wink:
Ciekawa jestem jak idzie wykańczanie domku :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”