Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Piękne podsumowanie roku ;:138
życzę Ci SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU ;:136
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aurelia92
100p
100p
Od: 15 lip 2015, o 23:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie zakończyłaś ten rok tym podsumowaniem :)
Oby 2016 był rokiem przełomowym w Twoich kwitnieniach ;:333
Życzę również szczęścia i zdrowia! ;:167
Sara
Gwiaz­dy są piękne, po­nieważ na jed­nej z nich is­tnieje kwiat, które­go nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Rynio2
500p
500p
Od: 11 cze 2013, o 21:26

Post »

Ależ te zbiorowe podsumowanie roku to wielkiej piękności pokaz. Super, aż oczy się radują kiedy mogą takie pięknoty oglądać. Oby w przyszłym roku było równie pięknie albo nawet bardziej.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Kalejdoskopowe podsumowanie...z której strony by nie patrzeć - zachwyca i mieni się w oczach!
Mała zaprawiła się na cierniach kaktusów, to i jej szpilki choinki nie straszne...Lesio pacną gałązkę świerka kłującego i obraził się na drzewko...
Najlepszego!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Pati, Agnieszko, Mieczysławie, Moniko, Henryku, Małgosiu, Leszku, Saro, Rysiu, Beato - wielkie i serdeczne dzięki!!! Życzę i Wam wielu wspaniałych kwitnień, obfitego w szczęśliwe wydarzenia osobiste 2016 roku! Obrazek

A ponieważ słowo "wczorajsze" można tylko raz w roku zamienić na "zeszłoroczne", pozwolę sobie skorzystać z tej okazji, bo w zeszłym roku (czyli wczoraj) wiele się działo!

Najpierw standradowo wracając z zakupów, sprawdziłam skrzynkę pocztową. A w niej...dość gruba koperta. Hm...Obrazek Nadawca wiele mówiący: "Mikołaj lekko świętawy ". Niecierpliwie wpadłam do domu, ostrożnie acz niecierpliwie rozpakowałam. W niej...cuda! Ogromne ilości wspaniałych nasion:
Obrazek

(po kliknięciu powiększy się zdjęcie, bo nie sposób spisać wszystkiego). Oniemiała popatrzyłam na kopertę, z nazwą miejscowości nadania. Oczywiście, od razu wpadłam na to od kogo ta paczka, z kim niedawno poruszaliśmy temat upychania nogą miejsca na wysiewy :;230

Mikołaj lekko świętawy...?
Może być tylko z Włodawy!

Serdecznie Ci dziękuję jeszcze i tutaj, Marku, bo niespodzianka była niesamowita, a dopilnuję, by nasiona pięknie kiełkowały, bo tak cudowne rośliny z nich będą, że choć trochę przestanę Ci zazdrościć ;:306 ;:304 Ale jak zapowiedziałam, męczyć Cię będę, bo aż tylu kaktusów jeszcze nie wysiewałam.

W zeszłym roku również (czyli wczoraj) dokończyłam ubiegłoroczny (ale to cudownie brzmi) wysiew wszystkich nasion. Co łącznie wysiałam - nie ukrywam, ale i nie ma sensu wszystkiego wypisywać, bo post wyjdzie za dłuuuugi. Większość znajomych się szykowała na imprezy, a ja cała upaprana w kokosie, zachwycona gatunkami, których chociaż nasiona miałam w ręku! Od skaryfikacji niektórych bolą mnie palce do teraz. Naprawdę proszę o trzymanie kciuków. Całość moich wysiewów upchniętych niemal nogą wygląda jakoś tak...:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Postanowienia noworoczne: są. Oczywiście roślinne, bo po co mam inne sobie zadawać, skoro ich i tak nie dotrzymam Obrazek. Roślinne mogę zdradzić: dokupić kilka hojek i kilka roślinek z Madagaskaru, ponadto kilka epi, chamaków i dbać o to, by nasiona od Marka wzeszły, to z kaktusami będę w pełni zadowolona Nic więc - jeśli chodzi o postanowienia - ciekawego. Ale ciekawi mnie, jak u Was się zaczął Nowy Rok, głównie pytam o roślinki, ale i inne wrażenia miło widziane Obrazek Pozdrawiam Was ciepło po raz pierwszy w 2016 roku! Niech nam wszystkim sprzyja!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mikołaj lekko świętawy...?
Może być tylko z Włodawy!
To Cię wrobił nasz kolega - podobne to do niego... :twisted:

Cóż, trzymam kciuki za powodzenia akcji wysiewów - tych ubiegłorocznych (sic!) jak też już tegorocznych. ;:333
I w ogóle wszystkiego co dobre na Nowy Rok Tobie oraz Rodzinie życzę. ;:136
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Henryku! Nowy rok zaczął się rewelacyjnie i aż muszę się pochwalić, bo komu jak nie Wam? Mam kiełkujące, fantastyczne nowości i szalenie się cieszę, mam nadzieję że i Wy ze mną.
Najpierw: w dwóch pudełkach, bo łącznie było 50 nasion, kiełkuje Hibiscus cannabinusObrazek

Obrazek

Obrazek

a także... Indigofera hirsuta! Obrazek
Obrazek

W tym roku nastawiłam się na wysiew nie tylko endemitów Madagaskaru, ale i także roślin, które tam sie zadomowiły i tam występują. Zdobyłam bardzo dużo takich fantastycznych nasion. Jako pierwsze wystartowały właśnie te powyższe. Pozwolę sobie dodać kilka słów o tych roślinkach:

Hibiscus cannabinus - obecnie materiał zgromadzony na podstawie badań tej rośliny odnosi się do gatunku Hibiscus asper, a ten ma szeroki zakres występowania. Na Madagaskarze występuje w prowincjach: Antananarivo, Fianarantsoa, Mahajanga, Toliara. Ten gatunek ma ciemnozielone liście o ząbkowanych krawędziach, a czerwone, żółte i białe kwiaty, z fioletowym środkiem, pojawiają się w kątach liści. Oczywiście gatunek z rodziny Malvaceae. Ten gatunek znany jako kenaf jest powszechnie używany w produkcji papieru oraz jako roślina jadalna (do przyrządzania naparów ? szczególnie w Egipcie, Sudanie - tzw. karkade- oraz na Karaibach.

Indigofera hirsuta - Indygowiec to rodzaj roślin należący do rodziny bobowatych (Fabaceae). Na Madagaskarze ten gatunek występuje jako zioło w prowincjach: Antsiranana, Fianarantsoa, Mahajanga, Toamasina, Toliara. Jest bardzo ceniona ze względu na wysoką zawartość białka, a także ze względu na zdolność adaptacji do trudnych terenów. Dla mnie niesamowita ciekawostka!

Mam nadzieję, że cieszycie się razem ze mną Obrazek Pozdrawiam cieplutko!
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniałe widoki kiełkujących, trzymam łapki mocno aby wszystko wspaniale rosło :wit
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj cieszę się cieszę i ja! :heja
Niekoniecznie tak bezinteresownie bo hibiskusy mi się bardzo podobają i zamierzam ich kolekcję u siebie nieco zwiększyć. Hibiscus cannabinus byłby jak... znalazł. ;:204

W ogóle to aż miło patrzeć na Twój zapał i sukcesy jakie osiągasz na trudnym przecież poletku wysiewów. No, ja w każdym razie jestem pełen podziwu. Gratuluję! ;:180
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, Henryku, bardzo (nie) dziękuję! Wiedziałam, że z Wami to mogę się podzielić radością, bo mąż ma dość już mojego "trucia" :;230
hen_s pisze:bo hibiskusy mi się bardzo podobają i zamierzam ich kolekcję u siebie nieco zwiększyć. Hibiscus cannabinus byłby jak... znalazł. ;:204
Zawsze do usług, Henryku! Tylko musisz nie tylko za tego hibiskusa trzymać kciuki, bo wysiałam kilka innych gatunków, ale wiadomo - to nie są kultywary, tylko botaniczne gatunki. Jak się będą zachowywać w codziennej pielęgnacji, jak rosnąć, o tym właśnie ciągle czytam, bo przecież pierwszy raz mam z nimi do czynienia. Na pewno z tego co już zdążyłam się dowiedzieć nie są tak łatwe do kwitnienia, jak większość szeroko dostępnych kultywarów, ale ja jestem pełna dobrej myśli. Przecież lubię wyzwania :D Niech tylko rosną :D
hen_s pisze:W ogóle to aż miło patrzeć na Twój zapał i sukcesy jakie osiągasz na trudnym przecież poletku wysiewów. No, ja w każdym razie jestem pełen podziwu. Gratuluję! ;:180
Znów (nie) dziękuję - Twoje wsparcie jest dla mnie niesamowicie ważne, jako Ojciec moich wysiewów cieszę się, że choć w części Cię nie zawiodłam ;:138
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Będziemy wspierać cię i podziwiać zapał i później kwitnienia :wit
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko jaka radość, że znów można pooglądać i poczytać... gratulacje za osiągnięcia i trzymam łapki by dobrze rosły :tan
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o hodowlę młodych, kapryśnych "dziwnych" roślinek oraz o pisanie o nich jesteś dla mnie bezdyskusyjnie numerem jeden. Nie ma mowy o jakimkolwiek zawodzie który komukolwiek możesz sprawić - za co się bierzesz robisz przecież doskonale. Że czasem zdarzy się niepowodzenie to normalne, nawet statystycznie musi się to wydarzyć. :wink:
Zresztą... Co wysiewała byś i robiła w przyszłą zimę oraz w następne gdyby wszystko udało się już teraz?? :lol:

Co do hibiskusów to zamierzam sobie sprowadzić kilka dobrych, rzadkich i pięknych mieszańców. Z tych które Ty wysiewasz chciałbym mieć dokładnie jednego - i może to być wspomniany już Hibiscus cannabinus który to mi się spodobał. :)
Dlatego staraj się, staraj - 50 nasionek sprawia, że akcja wydaje się być bezpieczną. Ale... zdarzyło mi się zawalić bardziej proste rzeczy, przyznaję. :? W tych tematach nie ma rzeczy łatwych bo dziś jest doskonale i gąszcz maleńkich siewek a jutro przyjść może kataklizm po którym nie ma czego zbierać.
Życzę aby Cię takie omijały szerokim łukiem. Bo bardzo lubię oglądać Twoje maleńkie, coraz większe i duże już rośliny... ;:173
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Podziwiam, że Ty to ogarniasz! ;:oj ;:oj ;:oj
Samych powodzeń w wysiewach i nie tylko!
Awatar użytkownika
Aurelia92
100p
100p
Od: 15 lip 2015, o 23:09

Post »

Nie tylko Henryk ma chrapkę na tego Hibiskusa, mam i ja :;230
Mam parę gatunków hibków i zamierzam również za niedługo je posiać :)
Patrząc jak twoje rosną to jestem pełna nadziei, iż u mnie też się uda ;:oj
Sara
Gwiaz­dy są piękne, po­nieważ na jed­nej z nich is­tnieje kwiat, które­go nie widać. Antoine de Saint-Exupéry
Mój mały zielony Raj
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”