Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Wandziu, śliczna ta Twoja pod dębowa rabata! ;:oj
Niestety moim zasadniczym problemem jest woda, a raczej jej brak ;:192
Mamy płytką studnię, od kilku lat w lecie wody wystarczało w zasadzie tylko na zaspokojenie najpilniejszych potrzeb, a w tym roku, nawet i to nie ;:185
Zdecydowałam się zawezwać fachowców z nadzieję, że pogłębimy studnię i kłopoty się skończą, niestety okazało się, że na naszym terenie są tylko tzw podskórne żyły, w związku z powyższym kopanie głębiej nic nie da ;:185
Jest jednak nadzieja, nadciąga do mnie cywilizacja, mamy mieć kładziony wodociąg w nadchodzącym roku! :heja
Jeśli chodzi o grabienie liści, to zupełnie mnie ta praca nie przeraża, moja posesja z dwóch stron otoczona jest lasem brzozowym, więc możesz sobie wyobrazić, ile tego "dobra" mam na jesieni ;:224
Chciałabym pod dębem stworzyć rabatę żurawkowo-hostową, z przewagą host :uszy
Natomiast co do rozchodników, to jakoś mimo mnogości coraz to ładniejszych odmian, zupełnie one do mnie nie przemawiają :? , nie znaczy, że kiedyś to się nie zmieni, jeszcze dwa lata temu "warczałam" na żurawki ;:224
Kasia
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wanda, obawiałam się że taka odpowiedz uzyskam, jesteś kolejną osobą która to potwierdza.Chyba jednak będę musiała poszukać innej odmiany bo ogród mam nieduży i nie będę mogła jaj dowolnie przesadzać.
Agata
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu masz rację, że twoje dęby tworzą wspaniały klimat ogrodu. ;:215 Też głosuję na obie białe piękności, moje uwielbienie dla tego koloru jest niezmienne. :) Dla większości zakręconych ogrodników, ukończenie rabat i nie ingerowanie w nie, jest nie do pomyślenia. ;:173 Mój M kilka razy mówił, kup tyle roślin ile potrzeba, posadź i ciesz się. ;:306
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Uszaty, ja mam wodociąg od kilku lat, ale podlewam wodą z hydrofora, bo w przeciwnym razie rachunki za wodę byłyby ogromne. Niedawno położyłam też linię kroplującą, jednak nie leży ona pod dębem, bo on rośnie na wzniesieniu i chyba ciśnienie jest niewystarczające, żeby woda została tak wysoko wtłoczona. O dziwo, hosty i żurawki rosną pod dębem całkiem nieźle, choć wody mają wcale nie dużo..
Rozchodników kiedyś też nie lubiłam, bo uważałam je za takie trochę chwasty występujące w zaniedbanych ogrodach. Potem zmieniłam zdanie i teraz je sadzę w różnych odmianach. Całkiem możliwe, że kiedyś też je polubisz.
Majalis, jeśli szukasz róży białej, to mogę Ci polecić Artemis. Kwitnie obficie i jest zdrowa. Wszyscy ją chwalą i nie są zawiedzeni.
Cyma, masz bardzo rozsądnego M. Dobrze mówi. Kup albo rozmnóż sama. Pozdrów go ode mnie :;230

Moja ukochana Edenka. Różnie o niej mówią, ale dla mnie jest najpiękniejsza ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mainzer Fastnacht
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu, ale Edenka cudnie pokazana. ;:63 Ja muszę dojrzeć do tego jak rabata ma wyglądać, nawet jakby to trwało lata. ;:108 Nawet sobie nie wyobrażam, że przywożę rośliny sadzę i patrzę jak rosną. ;:306 Pozdrowię M, ale nie powiem, że to dobry pomysł, nigdy nie byłam zbyt rozsądna. ;:173
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dla mnie Eden Rose też jest zjawiskiem. A kupiłam ją przez przypadek, zupełnie nie planując kupna róż. Pierwsze dwa lata była mizerna, choć wyrywna do kwitnienia. Teraz urosła, zakulkowałam ją , a ona puszcza kolejne długie pędy, więc się pnie. Jest urocza! jest królową Raju! ;:173
Miło znów popatrzeć na Twój ogród. Od razu cieplej na duszy się robi!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wanda, co do Eden Rose byłam bardzo sceptyczna, bo sporo osób kupowało ją jak na komendę i bałam się, że to taki efekt tłumu, a róża nie koniecznie będzie się dobrze sprawowała (czytałam, że lubi kaprysić i kochają ją wszelkie grzyby ;:306 ) Wpadła jednak, całkiem przypadkowo, w moje ręce i muszę przyznać, dawno takiej silnej i żywotnej róży nie widziałam. Kwitła jak szalona przez cały sezon i zachwycała kolorystyką ;:167
Chippendale posadziłam jesienią... już się nie mogę doczekać ;:65
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Takasobie, witaj Miłeczko. Moje doświadczenia z Edenką są identyczne. Przez dwa pierwsze lata była mizerna. Coś tam kwitło, ale szybko przekwitało. Poza tym krzaczek był niewielki. Dopiero w trzecim sezonie naprawdę mnie zachwyciła. Może to dlatego, że poświęciłam jej więcej czasu i często ją podlewałam? Też zaczęłam ją kulkować. Mam nadzieję, że obecna zima nie zmrozi jej pędów.
cyma, ja dopiero po wielu latach uświadomiłam sobie, jak mają wyglądać rabaty, i stale dążę do zrealizowania mojej wizji. Myślę, że tworzenie ogrodu etapami daje dużo więcej satysfakcji niż zakupienie wszystkich roślin do gotowego projektu, a potem tylko nudne przyglądanie się tak szybko stworzonemu ogrodowi.
Nifredil, należymy więc do szczęściar, którym Eden rośnie ładnie i cieszy nasze oczy. Szkoda że nie jest tak we wszystkich ogrodach, bo odmiana jest cudna. :roll:

Na Nowy Rok życzę wszystkim dobrej zabawy i spełnienia marzeń, a także wypełnienia wszystkich noworocznych postanowień :D No i życzę szybkiego nadejścia wiosny oraz dużo odwiedzin w Waszych wątkach. ;:167
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Wando. Ostatnio zaglądam na forum bardzo sporadycznie niestety. Ale zauważyłam że masz nowy wątek (wiem, od dawna :oops: ) więc się wpisuję do poczytania na wieczór. Tak, na wieczór, bo Sylwestra spędzam w domu z racji nadmiaru wrażeń i pracy ostatnimi czasy...Mus odpocząć.
Ale Tobie życzę wspaniałej zabawy i żeby przyszły rok przyniósł ci jeszcze więcej radości, ciepła i całą masę miłości, tej ludzkiej i tej zielonej ;:167
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Dziękuję i ja za życzenia Noworoczne i wzajemnie, Tobie Wandziu i wszystkim Ciebie odwiedzającym, życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku,
a szczególnie nieustającej radości z naszych ogródkowych osiągnięć.

PS. Eden Rose i Crocus Rose to różane arcydzieła.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wandziu!

Pięknymi akcentami podkreśliłaś i skomentowałaś Stary Rok.
Twój ogród jest tak wysmakowany i wyrafinowany, że nawet bez róż wygląda przepięknie.
Chyba odzwierciedla Twoje bogate wnętrze, bo tylko w ten sposób można stworzyć tak artystyczne założenie.
Gratuluję i podziwiam!

Życzę spełnienia Noworocznych planów ;:3 i nieustającej radości z uprawiania ogrodu.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Wandziu wszystkiego dobrego na ten Nowy Rok ;:196
Dziękuję za radość jaką czerpię z podziwiania Twoich ogrodowych poczynań ;:215
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Wandziu i Tobie wszystkiego dobrego! Piękne zdjęcia Twojego ogródka.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Hej :wit
Patrząc na twoje zdjęcia bez wahania mówię że masz dużo czasu na rośliny. Takie te roślinki zadbane; wszystko dopracowane super po prostu ;:202 ;:180 ;:180
Zapraszam do mnie.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, i dla Ciebie wzajemnie, samych szczęśliwych dni w Nowym Roku, niech się darzy i w portfelu i pod dębowym okapem ;:215
Cudowne ujęcia Eden Rose ;:180 Dla mnie to również jedna z ulubienic. Chciałabym tylko, żeby się bardziej zagęściła, bo na razie to mało ma pędów :( Niby można ją prowadzić jak krzaczastą, ale ja u swojej widzę wyraźne tendencje róży pnącej - dwa pędy, za to długaśne (choćbym mocno cięła) i kwiaty zgrupowane na końcach tych pędów...
Szałwię New Dimension już wpisałam do zeszytu na listę potencjalnych zakupów 2016. A jakie plany u Ciebie na nowy sezon?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”