Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Post »

Alu śliczne te Twoje kózki i taki pyszny serek z ich mleka. Nie dziwię się, że kotki tak dobrze wyglądają :;230
Może kózce pomogłaby jakaś opaska ?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu też myślałam o opasce czy nawet o podszyciu macicy, zapytałam się naszego weta a jego aż zatkało, pewnie nie wiedział jak tu delikatnie powiedzieć, że na tym się nie zna. No i na razie jest jak jest.

W wątku Ani Wsiani wspomniałam o bobrach, że czasami mogą zaatakować nawet psa. Oczywiście nie mam nic przeciwko bobrom, zwierze jak każde inne, ma swoje życie, tereny i prawa. Ale moje pierwsze spotkanie z bobrem zapamiętam na długo.

Było to w sierpniu. Obudziło mnie szczekanie suki Kseny, patrze na zegarek 05.00, zazwyczaj w jakichkolwiek sytuacjach krytycznych ( kury bardzo krzyczą, kozy meczą, psy szczekają it.d.) wychodzi M. szczególnie o tak wczesnej porze, bo ja długo się budzę ;:224 Ale tym razem, nie wiedząc dlaczego, inicjatywę przyjęłam ja. Wyskoczyłam jak oparzona na podwórko, patrzę a Ksena stoi w pozycji bojowej i szczeka na coś, co z daleka wyglądało jak mały dzik. Najdziwniejsze było to, że odbywało się to wszystko na kozim pastwisku, brama do którego była szczelnie zamknięta.

Ale we mnie jakiś diabełek w tym momencie wstąpił, wzięłam pierwszego lepszego kija i hardo i odważnie poszłam w stronę zwierząt. Jakież było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłam (pierwszy raz w życiu/realu) i na dodatek tak blisko, olbrzymiego bobra ;:oj Jak on tam wlazł, nie mam pojęcia, Ksena mogła przeskoczyć nad furtką ? ale bóbr?? Ale tak jak powiedziałam, tego ranku byłam jakaś dziwnie i nierozsądnie odważna, śmiało zaczęłam machać kijem i mówić: Aaaa kyyszsz, aaaa kyyszsz! Tyle zdążyłam powiedzieć, bóbr chyba też nie był z tych bojaźliwych i jaaak syknie na mnie, jaaak skoczy w moją stronę!

W tym samym momencie odwaga mnie opuściła, odrzuciłam kij i z krzykiem: Maaareeczkuu, ra tunkuuu, bóbr na pastwisku! zaczęłam uciekać. M. oczywiście zerwał się z łóżka i dla czegoś z szuflą do wybierania popiołu w ręku, wybieg na dwór. Chyba chciał mnie tą szuflą ratować :;230

Uspokoiłam się trochę, zawołałam Ksenę bo cały czas siedziała przy bobrze i szczekała. Po jakimś czasie bóbr chyba zaczaił, że teren jest wolny i najzwyczajniej w świecie wyszedł przez otwartą już furtkę z pastwiska i tak powoli, wręcz dostojnie poczłapał w stronę bobrowiska.

Nie wiedziałam, że bobry mają ogon chmm... taki rybi, syrenkowy, no i że są takie duze

To są nasze bobrowiska, wyglądają dość malowniczo, jakbym była malarzem to chyba narysowałabym obraz z tych widoków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

:wit Alu, u mnie kilka lat wstecz sprowadzono bobry. Zamierem było rozmnożenie , chyba nikt nie przewidział ,że to w tak szybkim tempie się odbędzie. Często oglądam podobne obrazy spustoszenia u siebie. Moj syn będąc uczniem drugiej klasy Technikum Leśnego wybrał się nad rzekę gdzie były zeremia, bo bardzo chciał zobaczyć bobra. Spędził cały dzień, już byłam mocno zaniepokojona jak wrocił o zmroku, bardzo rozczarowany, nie udało się .. Miałaś ogromne szczęście bo bory zazwyczaj wychodzą ze swoich kryjówek nocą.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulu, no teraz wszystko jasne, bo mnie właśnie zastanawiało dlaczego nigdy nie spotkałam bobra na bobrowisku a jestem tam prawie co dnia, te miejsca w dzień wyglądają tak cicho i spokojnie, jakby tam wcale nie było żadnej żywej istoty. Czasami, co prawda, psy rzucą się nagle do wody, nastroszą sierść na grzebiecie i coś wywąchują w zaroślach przy brzegu ale za chwilę znowu spokój.

Nigdy jeszcze tam nie byłam pod czas mrozów, ciekawa jestem jak to miejsce wygląda :roll:

Teraz o smutnym :cry: Otóż jakiś czas temu przyjechał w odwiedziny do mojego sąsiada jego szwagier, jaśnie panie wielki biznesmen z Trójmiasta i tak jemu spodobały się nasze tereny, przyroda, roślinność, zwierzęta ? że postanowił to wszystko zniszczyć i wybudować farmę słoneczną która zajmie KILKANAŚCIE hektarów! :evil:

Słów na wiatr nie rzucił, już dostał jakieś milionowe dotacje i niby w słusznej sprawie, bo przecież to będzie energia ekologiczna, zaczął wycinać chyba mniej ekologiczne i potrzebne (jego zdaniem) hektary lasów.

Wiedzieliśmy o tym już dawno i myślałam, że już się oswoiłam z tą myślą bo na początku bardzo przechorowałam tą wiadomość. Ale jak dzisiaj obudził mnie hałas pił (wkroczyła ekipa drwali) stałam w piżamie, przyklejona do szyby chyba z pół godziny a potem musiałam napić się serdecznika z chmielem, tak się zdenerwowałam ;:223

Nie mogę tylko zrozumieć jak ekolodzy na to pozwolili, bo chyba musiał uzyskać również od nich zgodę. Rzecz w tym, że na tym obszarze rosną wyginające gatunki roślin. Pokaże Wam coś, zdjęcie zrobione tego lata.

Obrazek

Obrazek

Jak zobaczyłam to cudo, nie mogłam oderwać oczów, zapytałam na forum zielarskim, okazało się że jest to STORCZYK PLAMISTY.

Kiełkowanie nasion storczyka i dalszy ich rozwój jest całkowicie uzależnione od współżyjących z rośliną grzybów, których strzępki są już w nasieniu. Grzyb rozrasta się wewnątrz tkanek storczyków i zaopatruje roślinę w substancje pokarmowe. Wszystkie storczyki są grzybożywne.
Storczyk Plamisty objęty jest w Polsce ścisłą ochroną gatunkową!
Zagrożeniem dla tej pięknej rośliny jest osuszanie terenów podmokłych a także zanieczyszczanie wód, regulacja rzek wiążąca się z likwidacją lasów łęgowych i zarastanie torfowisk i łąk przez trzcinę lub roślinność krzewiastą.

A przecież tam są całe łany tego storczyku, można powiedzieć że jest to swoisty rezerwuar storczykowy a teraz to wszystko zaleją betonem ;:174

Druga roślina to ARCYDZIĘGIEL LITWOR, też jest pod ścisłą ochroną.

Łacińska nazwa "anielskie zioło" ( herba angelica) wywodzi się z czasów średniowiecznych. Przypisywano temu ziołu specjalne siły broniące przeciwko truciznom i plagom. Wierzono, że arcydzięgiel chronił przed zaraźliwymi chorobami (włączając w to plagi), odpędzał siły diabelskie, dodawał energii i wpływał na długość życia, jak również neutralizował ugryzienia wściekłych psów. Pod koniec I Wojny Światowej uważano także, że żucie korzenia arcydzięgla uchroni ludzi przed światową epidemią grypy.

Zdjęcie z netu
Obrazek

Uprzedzę Wasze pytania/wątpliwości, nie, to nie jest Barszcz Sosnowskiego, to jest zupełnie inna roślina, bardzo podobny do Arcydzięgiel Litwor jest Arcydzięgiel leśny ale to też już inna roślina, która nie jest pod ochroną.

Barszcz Sosnowskiego wygląda tak, widzicie różnice?

Obrazek

No i co ze zwierzętami? Przecież tam są siedliska sarn, dzików, łosi, zająców, lisów it.d. co z nimi?? Nie rozumiem!

Dobra już, wyżaliłam się, trzeba iść w piecu napalić, M. niby rozpalił ale coś chyba marnie ? muszę poprawić ?po swojemu? :D
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Romaszko,szkoda że nikt nie zgłosił tam gdzie trzeba siedlisk roślin chronionych.
Agata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W Krakowie jak zgłoszono, że w jednym miejscu jest siedlisko motylka modraszka to stanęła inwestycja. Oczywiście manifestowali zieloni. Ja jednak na Twoim miejscu nie siedziałabym cicho, internet... jakaś organizacja :lol:
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p

Post »

Jeszcze nie jest za późno na takie działania. Warto spróbować, tak jak Marysia pisze internet ma potęgę.
Agata
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Wiadomo pieniądz rządzi urzędami, mało jaka komisja patrzy na dobro środowiska, nawet jeśli było ugadane że nic nie stoi na przeszkodzie farmy to albo łapówka, albo zatajenie przez "biznesmana" faktu o chronionych gatunkach, wątpię nawet w to że dyrekcja ruszyła tyłki i sprawdziła osobiście czy nie ma przeciwwskazań do zagospodarowania terenu (zazwyczaj czekają aż ludzie sami przyjdą i powiedzą co tam rośnie/mieszka), gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Tak samo mogłabym zgłosić u siebie miejsc lęgowych pustułki (tak aby uniemożliwić zabudowy jednych z ostatnich w okolicy gruntów rolnych), ale nie mam wiedzy gdzie to można zgłaszać (a potem zawsze się płacze jak już jest "po ptokach").

Jak ja nienawidzę tej prowizorycznej ekologii ;:14 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Iochroma
500p
500p
Od: 6 sty 2012, o 17:23

Post »

Niesamowity ten storczyk!
Nikt pewnie terenu nie oglądał, zgłoszony był pewnie jako zwykły rolniczy czy las, urzędnicy nie mają pojęcia co tam rośnie więc inwestycje ruszyły. Zgłosiłabym to jak najszybciej storczyk plamisty to ewenement, arcydzięgiel zresztą też. Masz zdjęcia a to powinien być dowód.
Udanych plonów.
Magda
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p

Post »

Można spróbować tu
http://straznicy.natura2000.pl/index_fa ... t=9&art=10
w FAQ po lewej stronie jest link do Dyrekcji Regionalnych Ochrony Środowiska
http://partiazieloni.pl/# tutaj albo gdzieś pokierują albo sami się tym zajmą.
Agata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Alu u nas tereny bardzo drogie a jednak udało się ochronić http://www.zielony.org.pl/category/modraszek-kolektyw/ a u Was ziemi jest dosyć więc może jest szansa. I Twoja ziemia już nie będzie taka jak dotąd :wink:
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p

Post »

Zróbcie cokolwiek w tym kierunku, z tego co pamiętam to w zgłoszeniach gwarantują anoniowość.
Agata
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oooo kurcze! Dziewczyny! Westchnęłyście we mnie nadzieje ... czy jak to się mówi? bo chyba coś pokręciłam :;230 ale wiecie o co chodzi :D

Zaraz, muszę się skupić, pomyśleć i zajmie się tym. Macie racje, lepiej późno jak wcale. Zresztą wtedy jak ON składał te wszystkie papiery do urzędów, jeszcze nawet nie widziałam o istnieniu takich roślin, dopiero później zaczęłam interesować/uczyć się ziół, roślin, obserwować/badać wszystko co mnie otacza. Jestem przekonana, że takich chronionych roślin rośnie tu więcej tylko ja jeszcze ich nie znam.

Dzięki za otuchę :wit :wit
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Nie ma co, walcz dzielnie z łobuzem ;:134 (masz nasze wsparcie ;:168 ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Przy takiej inwestycji (a zgodnie z Ustawą o udostępnianiu informacji o srodowisku, jego ochronie i udziake ludnosci bla bla bla) jest to przedsiewzięcie mogące znacząco wpływać na środowisko i wymaga oceny oddziaływania. Tym się nie zajmują żadne organizacje quasi ekologiczne, ale RDOŚ. I zanim gmina wyrazi zgodę na coś takiego, musi spytać RDOS-u, czy nie jest wymagana taka ocena. Wtedy moze RDOŚ sie nie zgodzić i inwestycja jest zawieszona. Może się zgodzić mimo zagrożeń i wtedy inwestor w ramach tzw. kompensacji "odpokutowuje" gdzie indziej, robiąc coś dla środowiska w innym miejscu, np. sadzi drzewa.
Możliwości jest wiele, wszelkie tego typu dane stanowią informację publiczną, a wiec są jawne, decyzje RDOŚu muszą być na ich BIPie.
Gdybym znala dokładną lokalizację, mogłabym pogrzebać. Póki co, możesz Ałło zadzwonic - dla Ciebie będzie to RDOŚ w Lublinie - i podpytać.

Trochę obracam się w tym temacie i zwykle RDOSie blokują inwestycję. Niedaleko mnie juz kilka farm wiatrowych zostało zablokowanych - z racji na ptaki, nie jakieś rzadkie wcale. Także moim zdaniem, alebo gruby chachmęt, albo niedopatrzenie. Myślę, że coś jeszcze możnaby zdziałać, gdyby się za to szybko zabrać, jeśli chcesz i masz energię, to działaj...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”