Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Witam po świętach ! ;:196 Lucynko miło Ciebie widzieć ! :D :wit
Wspomnień ogrodowych czas... ;:63
Ja w okresie przedświątecznym byłam na działce ale u mnie nic się nie dzieje! Nawet aparatu używać nie było potrzeby. Rośliny uśpione tylko jakaś zbłąkana sarenka ścięła mi jedną / póki co :evil: / kępę szafirkową ale to myślę znaczenia dla kwitnienia mieć nie będzie... :roll:
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko bardzo masz ładne tulipany szczególnie te perwsze ;:63
Już chyba Cię kiedyś pytałam o kwiatuszki http://www.fotosik.pl/zdjecie/07d60073cb046f0f ,ale nie pamiętam co to?
I jeszcze nie wiem co na ostatniej fotce?
Pierwiosnki nie wykluczone że będę chciała, tylko muszę najpierw porównać ze swoimi, a jak sobie okroisz kępę to może dosadzisz coś z moich :heja
Biało czarny gołąbek taki szlachetny ;:333 A czy kotka albo piesek nie gonią gołąbków?
Czytamy się w paru wątkach i z natłoku informacji może się zdarzyć jakieś przekłamanie więc wcale mnie to nie dziwi.
Buziaki posyłam ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko robiłam sobie długie spacery po twoim ogrodzie, więc pora się ujawnić. :) Pięknie zagospodarowałaś działkę, kwiaty, jagodnik, warzywnik i jeszcze cieszycie się gołębiami. Pocieszyłam się, że nie tylko mnie opanowuje szaleństwo rozmnażania. ;:173 Pełne parapety to namiastka ogrodu zimą. Wiosna i lato bardzo kolorowe na twoich rabatach. ;:oj M zdolny, ażurowa altana pięknie wykonana. ;:138 Herbatniki według twojego przepisu upiekłam, ale długo w pudełku nie zagościły. ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witaj, Maryniu, po świętach!
U mnie jeszcze świętujemy, ale dla siebie trochę wolnego wygospodarowałam.
Szafirkom nic się nie stanie. Ja wiosna przycinam je, by kwiatki potem były bardziej widoczne.
Na mojej działce dzieje się za sprawą jastrzębi, które koniecznie chciałyby upolować gołąbka i - wg relacji eMa - co dzień spotyka jastrzębia na siatce nad wolierą.
Chciałabym to sama zobaczyć, ale do środy, może czwartku nie będę miała okazji. Trudno. ;:218

Marysiu [Maska] - te niebieskie kwiatuszki są niziutkie, a kwiatek przypomina malutki pomponik. Rosną na skalniaku. Niestety, nazwy nie znam i dlatego nie napisałam, że mam nasionka. Gdybyś chciała, chętnie Ci wyślę. Nie zajmuje dużo miejsca. Tworzy małe kępki i rozwija dużo tych swoich pomponików.
Odszukałam nazwę tych pierwiosnków - to pierwiosnek gruziński. Mój ma bardziej fioletowe niż różowe kwiatki.
Znalazłam dokładniejsze zdjęcie.

Obrazek

Kwitnie bardzo obficie i długo. Jesienią mocno go przerzedziłam, a i tak dużo zostało. Szukałam chętnych, ale nie znalazłam. Część posadziłam w kącie, że może ktoś wiosną będzie chętny, więc te będą Twoje.
Kwiatuszki na ostatnim zdjęciu to podobno penstemon, tylko ten niziutki. U mnie mieszka na skalniaku. Kwitł przez cały sezon. Dostałam wiosną malutką kępulkę od sąsiadki - koleżanki i ta kępulka rozrosła się w ładną kępkę. Podobno sam się też rozsiewa. Wiosną się okaże, ile w tym prawdy. Też się mogę podzielić, o ile przezimuje.
Pies gołębi nie goni, ledwie je toleruje, ale jeśli ja wypędzam je z rabatek, to Mikrus bardzo się ożywia i wtedy goni, niszcząc po drodze roślinki. :;230 :;230
Natomiast kota czai się, czai, a gdy gołąb ruszy w jedną stronę, to ona natychmiast ucieka w przeciwną. Ot, bohaterka!

Trochę kolorków na dobranoc.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niech Wam się przyśni kolorowa wiosna.
Dobrej nocki i duży ;:cm
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witaj, Soniu!
Bardzo dziękuję za ciepłe słowa. ;:196
Cieszę się, że herbatniczki babuni znalazły uznanie. Sama też bardzo je lubię. :tan
ja już przebieram nóżkami, już chciałabym siać, ale muszę jeszcze dać sobie na wstrzymanie, bo to jeszcze ciutkę za wcześnie. :;230
Zapraszam częściej. Pozdrawiam cieplutko. ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

No to żałuj, że nie byłaś na działeczce
Pogoda była wyśmienita
Trzeba było rodzinkę na spacer wyciągnąć dla zdrowotności :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko ! gruzińskiego mam i co prawda nie znalazłam dobrego zdjęcia ale to raczej on natomiast kuleczki to chyba kulnik i miałam go na skalniaku albo w którymś momencie zniknął jak kamfora więc może to jest bylina krótkowieczna (tak to nazywają (chyba), albo go coś podżarło. Niestety nie rozsiewał się ;:185 To kulnika chętnie przytulę ;:4
Penstemon jak przetrwa to chętnie wymienię na innego, bo też się rozrasta.
Śliczna ta wiosna ;:167 Ach!
Fajne opowieści o faunie :D
Dobrej nocy i śpij spokojnie ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gosiu [Margo] - pewnie, że żałuję, a z rodzinki to na stałe mam aktualnie jednego syna, na dochodne drugiego. Obaj grają w jakąś obłędną grę, która zmusza ich do bardzo długich spacerów, ale po mieście. Działka się nie liczy. Łażą z tymi swoimi wypasionymi telefonami i szukają miejsc typu wieża, pomnik, kościół itp. Kompletnie tego nie rozumiem, ale podoba mi się to chodzenie, bo najmłodszy bardzo ładnie dzięki temu wyszczuplał, a średniakowi schudnięcie jest niezbędne, tym bardziej, że odkąd założył własną jednoosobową firmę, praktycznie nie wstaje od komputera. Roztył się niemożebnie. Brat wciągnął go w tę swoją grę i od wczoraj musi podnosić tyłek i ruszać się.
Jutro dojedzie najstarszy z żoną i będziemy dalej świętować do wtorku. Dopiero od środy będę wolna. Po zrobieniu porządków po gościach. ;:303
Śpij dobrze, Gosiu. Niech Ci się coś miłego przyśni. ;:196

Marysiu [Maska] - Mój kulnik (jeśli to on) żyje u mnie już kilka sezonów. Lepiej żeby nie zginął, bo bardzo go lubię. Wysieję zebrane nasiona w domu. Zobaczymy, co z tego wyniknie. W każdym razie, jeśli nie zginie i tym razem, to masz go jak w banku. Szwajcarskim.
Masz na myśli innego penstemona? Jestem chętna na wymianę.
Buźka. Duża. ;:cm
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Witaj Lucynko po świętach (a może raczej między świętami :roll: ). Wpadłam i oglądam sobie piękną wiosenkę u Ciebie. I jeszcze mój ulubieniec we fraku i skarpetkach się trafił :tan
Lucynko, miłego dalszego świętowania z rodzinką, buziaki ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko jak miło Cię zobaczyć. Ja to nawet okulary założyłam, żeby się dobre przyjrzeć :lol:
Po obejrzeniu Twoich wiosennych zdjęć naprawdę będę miała kolorowe sny....
U mnie już po świętach... Nasi goście pojechali wczoraj. Zostały wnusie, na razie u drugiej babci, bo ja jutro...idę na pogrzeb :(
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lucynko jak miło wreszcie Cię zobaczyć.
Ty jeszcze "świętujesz", a u mnie towarzystwo wybyło już wczoraj. Jakoś smutno mi się zrobiło.
Ten niebieski kwiatuszek, o który pytała Marysia, to kulnik sercolistny. Też go mam i bardzo go lubię.
Pozdrawiam Hala
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Zuziu -
Marysiu [amba] -
Halinko.
Dziękuję Wam za wizytę. Zaglądnęłam tylko na chwilę, bo ciągle świętuję, a raczej przy garach urzęduję.
Pogodę mam piękną słoneczną, aż żal siedzieć w czterech ścianach, ale dzieci tak rzadko zaglądają, że od czasu do czasu można się dla nich wyrzec własnych przyjemności.

Miłego dnia, Kochane i pogodnego nieba. ;:196 ;:196 ;:196
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

LUCYNO przyciągnęłymnie do Ciebie kwitnące rośliny, czyżbyś już tęskniła za nimi :?:
Zajrzałam na ostatanią stronę a teraz idę dalej zwiedzać.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Krysiu - witam Cię bardzo serdecznie. ;:180
Kochana, ja już tak tęsknię za wiosną, że aż mnie w dołku gniecie. :;230
Goście wybyli, mam więc czas dla przyjaciół z Forum i dla siebie, wobec czego od jutra zaczynam planowanie wysiewów parapetowych.
Będzie się działo! Oj, będzie! ;:33

Beatko - miło mi, że mnie odwiedziłaś. ;:196
Tak sobie myślę, że Twoja Sunia i mój Mikrus [bo to piesek] to może rodzeństwo jakieś ... ;:218
Ten gołąb tak ma. Jest takich więcej. One są duże, dokładnie jak małe kury. ;:131
Tęsknota za wiosną mnie zżera!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko teraz będzie regularna zima, więc odpoczniesz i nie będzie Cię gniotło.
Zwariowany grudzień rozbudził nadzieję na szybką wiosnę, ale nic z tego ;:185
Jutro przejdź się na działeczkę, odpocznij, potem pożegnaj stary rok i dopiero zastawiaj parapet...jeden bo resztę zastawisz później. Pierwszy punkt załatwiony ;:63 Całuje i życzę spokojnej nocy ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”