Kopczyki w trawie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Miniaturowe kopczyki na trwawniku.

Post »

U mnie jest co roku pełno tego na najbardziej zbitym trawniku w podwórku.Też chciałabym wiedzieć dlaczego właśnie o tej porze roku tak chętnie dżdżownice napowietrzają.
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może drążą korytarze w głąb ziemi a urobek wynoszą na powierzchnię ?
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Waleria pisze:Jeśli to dżdżownice, to gratuluję, czyli masz urodzajną glebę, a te najlepsze pomocniki ogrodnika jeszcze napowietrzają Tobie trawnik.
No, jeśli to dżdżownice to nie mam zastrzeżeń :D Bałem się raczej, że to jakieś miniaturowe gryzonie.
Inna sprawa, że moja gleba urodzajna nie jest. Raczej piaszczysta, i jeszcze te drobne pozostałości po budowie w niej tkwią, tak więc nie wiem co te dżdżownice tu widzą ciekawego :wink: Może wilgoć im odpowiada. Fakt, u mnie w ogrodzie przez ostatnie miesiące jest dość wilgotno.

Pozdrawiam
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U siebie widziałem kilka piaskowych kopczyków, ewidentnie wypchniętych z głębszych warstw, i podejrzewam, że to jakies osy, które budują gniazda w ziemi. A może trzmiele?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p
Od: 11 sie 2009, o 11:27

Re: Grudki ziemii w trawie

Post »

Pozwolę sobie odświeżyć stary temat bo ciekawi mnie co inni na to, czy też sie przychylą do zdania, że to dżdżownice ??
Ja mam czasami część trawy w tysiącach górek. Było tak np w zeszły weekend jak byłam na działce. Sporo wcześniej padało.
Wygląd to brzydko, czuje się te górki pod nogami , jest nierówno i mocno mnie to denerwuje i niepokoi czy to nie jakiś turkuć czy coś :(
Jednak tak naprawdę to również podejrzewam, że to te małe pożyteczne stworki buszują i jeżeli potwierdzicie to się uspokoję i pozwolę im działać bo dżdżownice sobie cenię, choć przyznam, że trawa w tych miejscach nie rośnie wcale ładnie (łysieje, czasem wypada przy grabieniu), tak jak to twierdził ktoś z przedmówców :/

Jakie jest Wasze zdanie?
M.
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p

Post »

Podbijam bo zależy mi na odpowiedzi.
Poza tym - doszłam do wniosku,że to chyba nie dżdżownice bo ziemia tam jest zbita i sucha, mocno nasłoneczniona.
Zastanawiam się czy to nie mrówki. Tyle,że rozgrzebałam parę tych górek i mrówek nie widzę, ale fakt, że był okres czasu, że miałam w trawie mrowiska.
Może mrówki drążą kanały, robią mrowisko a potem się wynoszą zostawiając takie górki ?
???
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Przede wszystkim foto proszę. Otworki dżdżownic mają ok. 8 mm srednicy i - jak już zaznaczano - znajdują się tam grudki, natomiast mrówki nie wydalają koprolitu lecz wynoszą ziarenka, a wygląda to niczym wysypana mikro dróżka.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Pavlos
50p
50p
Od: 27 maja 2014, o 09:36

Post »

Jeśli chcecie sprawdzić czy to dżdżownice robią te otworki to wyjdźcie w noc po deszczu najlepiej ciepła z latarka na trawnik, i starajcie się iść delikatnie. Jeśli to one będą na ziemi.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

francikrecz pisze:Przede wszystkim foto proszę. Otworki dżdżownic mają ok. 8 mm srednicy i - jak już zaznaczano - znajdują się tam grudki, natomiast mrówki nie wydalają koprolitu lecz wynoszą ziarenka, a wygląda to niczym wysypana mikro dróżka.

Pozdrawiam, Francik

Lub mała piramidka jak ja to nazywam. Dżdżownica nie ma czego szukać w piachu, suchym, mrówki to i owszem. W ostatnich latach mrówek przybyło, czyżby zemsta faraona Tutenchama ? :lol: a potem się wszystko zamieni w kamienie i piach
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p

Post »

Trochę dawno to pisałam, ale uaktualniam bo może komuś pomoże moja informacja i zdoła zadziałać, zanim problem się nasili - tak jak u mnie :(

Otóż - pod koniec zeszłego roku dowiedziałam się co to były wtedy za grudki ziemi.
Zaczęłam drążyć temat w necie i okazuje się, że to wina larwy chrząszcza majowego :/ czyli pojawiły się w ziemi pędraki, które zaczęły podgryzać trawę !!! :( :(
Niestety to nie mrówki ani dżdżownice :(
Przypomniało mi się jeszcze coś charakterystycznego - oprócz grudek,w pewnym okresie na trawniku były też małe dziurki - jakby ktoś wbijał ołówek.
Podejrzewam,ze to były oznaki wędrówki chrząszcza do ziemi lub z ziemi.
Myślałam wtedy, że to może osy, nie łączyłam tego z grudkami.
Teraz połączone fakty - dziurki w trawie, grudki ziemi, znaczne pogorszenie stanu trawnika, żółknięcie, kiepski wzrost, aż w końcu wypadanie trawy.
Wyczytałam też, że chrząszcz lubi atakować miejsca, gdzie trawa nie jest gęsta i gdzie jest sucho i duże nasłonecznienie czyli wypisz, wymaluj jak u mnie ...

No to ten rok zapowiada się walka z tym draństwem i wiem, że lekko nie będzie :(
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Kontakt:

małe kopczyki na trawniku

Post »

Na spacerze zauważyłem takie małe kopczyki 2-3cm. Nie jest to kret bo za małe, nie nornica bo nie długie ... Tylko co jakis kawałek kopczyk.
Co to może być?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
grass231
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 lip 2014, o 15:32

Re: Małe kopczyki w trawie

Post »

W moim ogródku mam pełno takich kopczyków, już nie mam sił..
Rafal111
200p
200p
Kontakt:

Kopczyki na całym trawniku

Post »

Pierwszy raz widzę coś takiego. Kopczyki co kilkanaście cm i wysokie do 2cm.
Co to może być bo wygląda strasznie trawnik
Obrazek

Obrazek
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p
Od: 30 wrz 2015, o 21:32

Re: małe kopczyki na całym trawniku

Post »

Na moje oko to kaprolity dżdżownic.
Pozdrawiam
Ela
Rafal111
200p
200p
Kontakt:

Re: małe kopczyki na całym trawniku

Post »

czyli nic strasznego :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”