Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

W piątek zajrzałam do sowich dalii i trochę niepokoi mnie ich stan, a że dalie przechowuję pierwszy raz, proszę o poradę.
Kłącza leżakują w nieogrzewanej piwnicy, mam wrażenie, że nadmiernie wysychają, a mamy przecież dopiero grudzień, jak mogę im pomóc?
Kasia
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Jest dosyć ciepło i powietrze w piwnicy jest pewnie za suche. Dobrze byłoby kłącza przysypać piaskiem lub torfem i zwiększyć wilgotność powietrza. Może ustawić w pobliżu kłączy jakieś naczynia (wiadra, miednice) z wodą. Nie twierdzę, że to skuteczne, ale na pewno może dopomóc w przechowaniu karp. Pozostawione bez przykrycia materią izolacyjną, która by odizolowała je od bezpośredniego działania suchego powietrza, na pewno wyschną na wiór, bo stracą resztkę zgromadzonej wody.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Potwierdzam. U mnie jak już pisałam dalie w piwnicy są w dolkach i przesypane suchym piaskiem po brzegi, jak na razie sposób się sprawdza ale będę je oczywiście kontrolować co jakiś czas.
Dodam, że w tej piwmicy trzymamy ziemniaki zadołowane, co prawda nie przysypuje się już ich piachem tylko z wierzchu przykrywa matami ze słomy i od kiedy pamiętam w ten sposób przechowywane są jędrne i twarde do lata. W ubiegłym roku za namową taty zadołowałam tam jedną z moich sporych datur choć miałam obawy czy nie będzie za zimno dla niej bo ta piwnica jest oddzielnie pod tzw. Kuchnią letnią nieogrzewana ale okazało się, że ta datura była w tym roku w najlepszej kondycji.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52

Post »

Szczęśliwi ci, którzy tego typu piwnice posiadają Kasiu, ja w piwnicy mam posadzkę i płytki gresowe, więc o zadołowaniu kłączy raczej nie ma mowy ;)
Nic to, trzeba sobie jakoś radzić. Poproszę tatę o zrobienie drewnianego kojca, i przysypię kłącza piaskiem, tyle mogę zrobić. Mam wolnostojący, nieogrzewany budynek gospodarczy, ale tam jest chyba zbyt zimno na przechowywanie dalii :/
Kasia
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje są w tekturowych pudłach przykryte gazetami. Łatwy dostęp do nich mam, zeby sprawdzić jak się sprawują, a jednocześnie gazety dobrze izolują i pozwalają oddychać. Jednego roku część miałam w plastikowych skrzynkach - wszystko mi szlag trafił. W środę zaglądałam do swoich i wyglądają dobrze - ale ja w domku mam zimniej niż na dworze...
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje też mam zawinięte w gazety i włożone do siatkowych worków, żeby zajmowały mniej miejsca. Leżą na półkach w piwnicy ziemnej u sąsiada, ale takiej z dostępem powietrza przez uchylone okienko. Sąsiad kiedyś przechowywał tam ziemniaki i warzywa przez zimę - teraz piwnica służy głównie moim karpom. W ubiegłym roku przechowały się dobrze, ale po wyjęciu z piwnicy ani jedna nie miała widocznego oczka ;:oj . Wschodziły też dłużej niż zwykle, bo chyba ze cztery tygodnie. Ale wzeszły prawie wszystkie (oprócz takich, które miały nitkowate karpy), tylko sporo nie zdążyło zakwitnąć - prawie 1/4. Myślę, że to z powodu suszy...
Ja mam dużo dalii, więc nie mam szans, aby przyrzucić je piaskiem lub jakimś innym materiałem izolacyjnym...
Muszą przetrwać w gazetach...
I tak cieszę się, że mam życzliwego sąsiada... nie wiem, co bym zrobiła, gdyby nie jego piwniczka ;:218
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Może z powodu niskiej temperatury Twoje dalie Basiu nie wypuściły oczek. Trudno zgadnąć. Moja babcia też ma kilka dalii i chowa je do swojej piwnicy pod swoim drewnianym domkiem. Ta piwnica jest jeszcze głębsza niż moja (obie ziemne tylko moja ma dwa malutkie okienka nad ziemią) ale ogólnie też zimna ale dalie jej zawsze co roku przeżywają i kwitną. A może to też zależy od odmiany?
Jak doszłam do tego forum to pisałam Wam, że kiedyś swoje dalie wkładałam po prostu do reklamówek i wieszałam w kotłowni gdzie wiadomo jak jest gorąco - i choć były do wiosny pomarszczone to wypuszczały dużo kiełków i kwitły. Jedyne jakie mi nie przeżywały to nowo kupione w doniczkach miniaturowe. Mimo to tego sposobu przechowywania nie będę więcej praktykować to wynikało z mojej ówczesnej niewiedzy o pielęgnacji i przechowywaniu dalii.
Każdy z nas musi się niestety dostosować do warunków jakie posiada.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, Kasiu - moje karpy w ogóle nie były pomarszczone ani zeschnięte - były twarde jak kamień - możliwe, że miały za zimno w tej piwnicy - może dwa-trzy stopnie na plusie i to spowodowało, że tak długo kiełkowały potem w ziemi. Temperatura w tej piwnicy jest stała, ale być może troszkę za niska, jak dla daliowych karp.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Jest rzeczywiście za ciepło dla naszych dalii. W zasadzie do teraz mogłyby być w ziemi ale chyba nikt tak by nie ryzykował :? Już 7 karp wypuściło pędy w miejscu, gdzie je przechowuję :( Zawsze miałem tam poniżej 10 stopni. Teraz jest powyżej.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale podobno idzie zima, a co najmniej chłody. Może więc poprawi to warunki w naszych przechowalniach...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Ku pokrzepieniu serc "

Obrazek
Show'n'Tell
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to też sobie powspominam, a co mi tam...

Obrazek
Ben Huston

Obrazek
Banshu no Mori

Obrazek
Stadt Spremberg
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Dalie ładniej i szybciej kiełkują, jeżeli po wyjęciu z zimnego pomieszczenia kilka dni przetrzymamy je w wysokiej temperaturze. 18, 25 stopni bardzo szybko pobudza karpy do kiełkowania, dobrze widać jak dzielić. Nie trzeba zraszać, wystarczy ciepło, wilgoć mają w bulwach. Ziemia wiosną jest zwykle chłodna i niewiele cieplejsza od chłodnej piwnicy, karpy "zadębieją" i długo trzeba czekać na wschody, zwłaszcza jak ktoś jest niecierpliwym ogrodnikiem i sadzi bardzo wcześnie.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nie sadzę nazbyt wcześnie - zwykle w w czasie długiego majowego weekendu... wyjmuję z piwnicy ok. tydzień wcześniej, ale może powinnam jeszcze dłużej poczekać z sadzeniem... wtedy jednak jeszcze dłużej trzeba byłoby czekać na kwitnienie, a i tak zakwitają pod koniec lipca/początkiem sierpnia.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Wspominki piękne .Teraz jest inaczej z sadzeniem . Trzeba sadzić na wyczucie ponieważ pogoda płata figle i przez to nie ma bardzo odpowiedniej pory sadzenia
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”