Pelargonia - wysiew nasion Cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pelargonia - wysiew nasion cz.2

Post »

Witam :D U nas też już kwiaty i pąki :D Jedna różowa jaśniuteńka okrutnie, druga biała, 5 ma pąki , 4 bez paków :D
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie pelargonie już przekwitają na całego, ja w tym roku nie wiele z kwiatami robię, gdyż dosłownie za chwile synek mój się rodzi, i ja cale lato raczej odpoczywałam, jedyna moja pielęgnacja to było podlewanie.
Ale chciałam pokazać właśnie te przekwitnięte pelargonie, teraz zbieram mnóstwo nasion, pierwszy raz zbieram nasiona pelargonii, zebrałam już naprawdę dużo a jeszcze więcej nadal na zbiory czeka.

Obrazek

Obrazek
A to z bliska ten taki pióropusz to właśnie nasionko z takim piórkiem, każdy taki szpikulec to ok 4 nasionek.

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Paprotko ;:oj i celowo doprowadziłaś do zawiążywania się nasion na pelargoniach?
Bo to, że już przekwitają to raczej Twoja 'wina" :D ;:196
Wystarczy obrywać te pędy kwiatowe a roślina zacznie wypuszczać nowe,
można podlewać z dodatkiem nawozu co jej znacznie to ułatwi.
Skoro jednak nie wspomagałaś ich to masz wrażenie jakoby przekwitały
ale to jeszcze nie pora na to. Pelargonie kwitną dłuugo...nawet do przymrozków.
Czy nie zamierzasz zimowac mateczników? Tylko pozbierasz nasiona a rośliny wyrzucisz?
Awatar użytkownika
paprotka882
500p
500p
Od: 13 sty 2012, o 12:26

Post »

Pelargoni nie zostawię na zimę, raz zostawiłam nie wyszło mi, lepiej idzie mi wysianie w styczniu, i chciałam jak najwięcej nasion nazbierać, nie oberwałam ani jednego kwiatka, z tego domu na przyszły rok się wyprowadzę już chyba, do swojego tego na cale życie:) I tak jak pisałam tylko podlewam kwiaty, a teraz zbieram nasiona, z czego się da żeby tam posiać.
Wiem, ze wyglądają szkaradnie, ale właśnie chce jak najwięcej tych nasionek zebrać, później mam plan wysiać dożo i co roku właśnie z 10 sadzonek zostawić na takie przekwitniecie i na nasiona, resztę tylko obrywać.
Tak w ogóle to pierwszy raz mi się udało właśnie takie z nasion (kupnych) wychowywać i doczekać tych nasionek, jakoś w tamtym roku mi tak nasiona nie zawiązywały się.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ano tak.
Rozumiem
Czyli wiosną będzie wielkie sianie :D powodzenia :wit
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Corocznie przechowywałam pelargonie w piwnicy, zimą podlewałam sporadycznie a wczesną wiosną przycinałam, przenosiłam do mieszkania i jak odbiły pozyskiwałam nowe sadzonki a te stare badyle przesadzałam do świeżej ziemi i rosły dalej, choć nie kwitły już tak obficie.
3 lata temu po raz pierwszy wysiałam pelargonie z nasion (kupnych) i uważam, że jest to bardzo dobry sposób na pozyskanie dużej ilości własnych sadzonek, które są wyrównane wielkością, krępe i obficiej kwitną. Niestety nasion nie pozyskuję swoich, bo drażnią mnie te przekwitające badyle a poza tym zawiązywanie nasion znacznie osłabia kwitnienie.

To moje tegoroczne:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

To rzeczywiście fajnie. A bez problemu wchodzą ? Bo jak się chce kupić więcej to dość spory wydatek.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Wschodziły bez problemu a za opakowanie 10-12 nasion płaciłam ok. 3zł.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Może warto wysiać. :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Hej. Niestety nie mam fotek ale moje pelargonie z nasion kwitną całkiem dobrze tylko kwiaty mają jakieś takie małe. Trafiło mi się kilka kolorów w mixie w tym cos obok białego. Jak komp będzie sprawny to postaram się wstawić fotki moich. Z pewnością w przyszłym roku nie wysieje. Sporo z tym zabawy więc zostawię kilka kolorów i będę rozmnażanie z sadzonek . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

Zaczynam sezon siewczy. :) W ramach eksperymentu chcę wysiać pelargonie z własnych nasion już teraz. :D Zimuję rośliny mateczne, więc w razie niepowodzenia strat jako takich nie będzie.:roll: Ktoś coś jeszcze? :wink:
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36

Post »

Myślę że to troszkę za wcześnie, ale jeśli masz wystarczająco dużo miejsca na parapetach to czemu nie.
Większe będą na wiosnę i jak będzie można wynieść je na dwór to pewnie już będą kwitły.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Hej. Ja w tym roku nie sieję pelargonii. W zeszłym sezonie zrobiłam to po raz pierwszy i ostatni. Rezultaty jakie otrzymałam niestety nie były zadowalające w stosunku do pracy jaką włożyłam aby otrzymać sadzonki. Rośliny kwitły ale kwiaty były mizerne, małe w porównaniu z tymi, które rozmnażałam przez sadzonki. Nawet pokrój miały słaby. Może to po części wina tak ciężkiego lata jakie mieliśmy. No cóż , jak ktoś lubi zabawę i ma miejsce to może się bawić. Ja jednak rezygnuję tak samo jak z petunii . W każdym razie Wszystkim siejącym życzę sukcesów :wit .
Awatar użytkownika
neska133
100p
100p
Od: 6 lip 2014, o 09:36

Post »

Na początku tego roku siałam pelargonie i surfinie , pelargonie były śliczne, grube łodygi , śliczne duże kwiaty tylko trochę póżno zaczęły kwitnąć ale to chyba wina upałów. Poza tym nie wiadomo na jakie trafisznasiona. Mam taką starą sadzonkę pelargonii której mimo że przekwita nie opadają płatki więc ją zostawiam co roku na rozmnożenie i w przyszłym roku dlatego nie sieję .
Z surfiniami jest sporo zachodu, siałam je chyba ze trzy razy, one są takie maciupeńkie, strasznie dużo pracy potrzeba włożyć żeby coś urosło. Robiłam to tylko dla własnej satysfakcji, w tym roku się już nie bawię, nie ma miejsca na parapetach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

A ja na dniach będę wysiewać pelargonie :) i tym pięknym gestem rozpocznę kolejny miły sezon ogrodniczy ;)
Tym razem na początek będzie to mix kolorów. Białe zostały mi z tego sezonu, zrobię z nich sadzonki.
Pozdrawiam, Kasia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”