Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zanim wiosna wiejski ogród odmieni cz. 28

Post »

Witam się i ja i czekam niecierpliwie na wiosnę. Już paluszki swędzą do siania, ale jeszcze chwila, jeszcze momencik (a przecież jeszcze zima się nie zaczęła ;:306 ).
Zwierzaczki jak zwykle podziwiam, szczególnie, że poznałam osobiście :).
A ciemierników zazdroszczę. W przyszłym sezonie spróbuję jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam przemiłych Gości ;:4
Dzisiaj zyskałam parę metrów kwadratowych powierzchni do sadzenia. Leszczyna wycięta, ale niestety pniaczki zostały. Teraz myślę czy nie wykorzystać ich jako grządki wzniesionej, bo karczowanie będzie trudne. Na razie trzeba uporządkować, a potem zobaczymy. Poza tym ogłowiona została moja wierzba pogięta nad skalniakiem i nie będę musiała przenosić skalniaka, bo zyskał bardzo dużo światła i słońca ;:3 a wierzbę muszę regularnie ciąć :D Kawał dobrej roboty wykonaliśmy a połowę jeszcze przede mną, żeby pozbyć się gałązek :shock:

Zapraszam do wspólnego oczekiwania na wiosnę ;:180

Halinko zima szybko minie i ino patrzeć a krokusy zaczną kwitnąć Obrazek
Zwierzątka się cieszą :D

Alu ;:168

Jureczku rodzynku jak miło, że ubarwiasz towarzystwo Obrazek

O i Beti za Jurkiem przyszła ;:oj nie ma Stefana mam Maćka i Monikę ;:168

Lidziu z Tobą nawet w zimie jest miło Obrazek

Ewuniu zwierzyniec wymiziany, nie wiem skąd wiedziała, ale się domagał :;230 Czekamy więc na wiosnę Obrazek

Beatko liczę na to i będzie mi bardzo miło Obrazek czekać na wiosnę i dowiadywać się co tam u Ciebie ciekawego ;:333

Justynko przed nami wspomnienia i sianie wiosenne, będzie się działo Obrazek

Misiu co tam strona dla mnie każdy jest jednakowo miłym Gościem Obrazek O tej porze ciemierniki sąwidoczne, bo krokusiki, przebiśniegi trzeba wyszukiwać ;:224

Asiu jeszcze trochę ale w lutym niektóre już będę siała np karczochy i tak po kolei :;230
Pomyślimy o ciemiernikach Obrazek wiesz mam chyba jakieś siewki muszę sprawdzić czy nie rozdałam wszystkich ;:173 Zwierzaczki to duża radość w domu, ciekawa jestem jak Wasz piesek ? koniecznie domagam się nowych zdjęć ;:168
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Zapomniałam o zdjęciach. Jutro zrobię psiakowi. Podrósł i jest niedobry (jak to pies ;:306 ). To znaczy eMa się słucha, a mnie niekoniecznie, bo ja go rozpieszczam, a on tresuje.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

U mnie też zostały pniaczki po wyciętych jałowcach i nie bardzo wiem, jak się ich pozbyć, a zaplanowałam tam nowe nasadzenia.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Przybiegłam szybciutko się przywitać. Piękne ciemierniki ;:333 Muszę koniecznie zająć się lepiej moimi, bo aż żal patrzeć.
Coś wiem na temat ciężkości pracy związanej z usunięciem i porządnym wykarczowaniem pozostałości po leszczynie. Oj się moi chłopcy nieźle napocili podczas tych prac, a pniak jednej leszczyny ( ciężki jak jasna ch..) leży do dzisiaj malowniczo w gąszczu ogrodu.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lidziu jałowce w podłożu gliniastym mają mały system korzeniowy. Mój mąż dość sprawnie wykopał trzy takie pniaczki. Nie wiem jak to jest w przypadku leszczyny.
Wiosną fachowiec wyciął u mnie na działce wierzbę pogiętą. Doradził mi też, aby nie odrastała, zasypać pień solą. Posypałam ze dwa razy i zadziałało. Ponoć po roku pozostałość po drzewku ma spróchnieć. Zobaczymy.
Lidziu, Marysiu może spróbujcie tej metody.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jakie cudne wiosenne wspominki ;:138 a jakie cudne zwierzaki,oj cuda ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu dobrze że przynajmniej wiesz dlaczego piesek jest niedobry ;:306 . Pewnie córcia też go rozpieszcza :D

Lidziu ja jałowce wykopywałam, no ale Tobie trudniej a ja to też robiłam 10 lat temu :oops: Myślałam też o wypaleniu, ale musiałabym użyć jakiegoś środka żeby spalić mokre drewna ;:202

Małgosiu nie uciekaj Obrazek :D Wykopałam w wolierze kurzej roczną leszczynę, bo się wysiała i wyobrażam sobie. Strasznie żywotna roślina ;:222

Halinko o soli nie słyszałam, ale jutro wysypię i spróbuję. Mój kolega robił piłą kratkę i lał Roundap ale średnio pomogło, odrostów nie ma a pniak jest ;:222

Karolinko Twój zwierzak też cudny, bo Twój Obrazek Zaczynamy wspominać i tak już do wiosny :D
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

:wit Przyszłąm się przywitać.Marysiu wielkie te Twoje ciemierniki,a co to to zielone na pierwszej fotce :?: Fajnie mieć zwierzyniec,ja już kurek na pewno mieć nie będę,kota tez nie mogę mieć,ale może kiedyś ;:224.Pozdrawiam.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu to się napracowaliście ;:oj Co do leszczyny, to wycięta nawet przy ziemi będzie odrastać (u nas po 2 latach już nie widać, które były cięte). Jeśli chcesz się ich pozbyć na dobre, najlepiej ponawiercać pnie pionowo od góry i do dziurek wlać czysty roundup - tę metodę sprawdziłam już na kilku drzewach i działa. Leszczyna to roślina żelazna raczej, więc nie wiem, czy sól sobie z nią poradzi.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Pniaczki leszczynowe można zaszczepić kołeczkami grzybni boczniaka . Można to zrobić pod koniec marca , latem lekko zacienić i utrzymywać wilgoć . Grzybnia takie pniaczki przerośnie , przy dobrych warunkach wyda owocniki , a po czterech - pięciu latach pniaki i korzenie same się rospadną bez fizycznej ingerencji .
Wiele osób Cię odwiedza , może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie .
Ja w ten sposób pozbyłam się pnia świeżo ściętej brzozy . Po pniaku nie ma już śladu . Owoce boczniaków pojawiły się tylko dwa razy , ale bardziej chodziło o pozbycie się pniaka , niż o grzyby ;:108

Życzę miłego wieczoru . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Maryś, jestem. Nie piszę, bo pokręciło mi się wszystko i nie mam ani weny, ani nastroju, ani czasu, ale jestem i czytam.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję Wam za rady unicestwienia pniaczków ;:180 ;:4

Kasiu wiesz że życie pisze niespodziewane scenariusze. Ja też nie miałam pojęcia, że z szuflady wyląduję w domku za Krakowem a już że masę pieniędzy poświęcę na jego remont i ogród to wcale. Zawsze mówiłam, że nas nie stać :oops: Więc nigdy nie wiadomo :D Życzę przynajmniej kota ;:196 ;:196

Aniu tak masz rację, że Roundap pomaga w pozbyciu się odrostów i pewnie go w końcu zastosuję, tylko dopiero na wiosnę, bo chyba tam jest napisane że powyżej 5 st. to może na zimę sypnę tą solą. Było trochę wysiłku, ale nawet zmęczony M był zadowolony :D a ja oczami wyobraźni widziałam nową grządkę :heja

Beatko chyba moi poprzednicy tak zaszczepili swoje pieńki w ogrodzie, bo po dwóch latach wyrosły mi boczniaki. Początkowo nie wiedziałam co to za grzyby, dopiero później jak sama hodowałam to zaskoczyłam. Na balocie mi wyszły, ale na świeżym pniaku nic nie wyrosło ;:185 Chyba nie na każdym drewnie wyrastają, muszę poczytać. Masz rację że na pewno pojawią się jeszcze inne pomysły ;:215 I Tobie miłego wieczoru ;:168

Margolciu jak mi miło że jesteś ;:196 kiedyś nawet myślałam, czy przeniosłaś się na inne forum że nas nie odwiedzasz. Tyle było w Tobie energii i nic nie wiemy jak Ci się wiedzie ;:168
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

Na takim świeżym się nie szczepi grzybni , trzeba odczekać ze trzy miesiące . Dlatego pisałam , że trzeba to robić dopieto w marcu .
Ja tego na leszczynie nie sprawdzałam , ale na brzozie .
Myślę podobnie jak Ty , że pomysłów pojawi się więcej .

wsiania już napisała jak walczy z odrostami leszczyny . A wiem coś na ten temat , bo prowadzę leszczynę na jednym pniu . Jako , że nie są to leszczyny szczepione , więc młode odrosty pojawają się cały czas , a ja z nimi walczę przy pomocy sekatora . Trzeba to robić kilka razy w roku , bo są bardzo ekspansywne .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Fajny pomysł z tym zaszczepianiem grzybni na pniaczkach.

A ja na razie leszczyny nie posiadam, ale muszę posadzić, bo mi witki leszczynowe potrzebne do wykorzystania w ogrodzie.

Marysiu, tę wierzbę, która Ci ocieniała skalniak, to w sezonie chyba też będziesz musiała ciachnąć, bo ona bardzo szybko nadrobi to przycięcie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”