Pomidory z Rosji cz.1
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory z Rosji
Ode mnie nie będzie. Mam nasiona jeszcze nie pomnożone.
-- 17 paź 2015, o 13:05 --
A te nasiona możesz wysłać . Możnasobie wtedy wyselekcjonować prawidłowy typ owocu.
-- 17 paź 2015, o 13:05 --
A te nasiona możesz wysłać . Możnasobie wtedy wyselekcjonować prawidłowy typ owocu.
Dino_saur jakbyś jeszcze napisał jak z wczesnością tych Twoich cudów to 

pozdrawiam Karina
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
pouder
Jak już pisałem na poprzedniej stronie w tym roku niestety moje notatki dotyczące pomidorów są niepełne. Z tego co pamiętam, to ta odmiana dość wcześnie zaczęła dojrzewać - wydaje mi się, że było to ok. 10-14 dni po pierwszych pomidorach.Można przyjąć że to był ok.70 dni od wysadzenia. Ostatnie zaróżowione owoce zebrałem kilka dni temu przed pierwszymi przymrozkami.
Jak już pisałem na poprzedniej stronie w tym roku niestety moje notatki dotyczące pomidorów są niepełne. Z tego co pamiętam, to ta odmiana dość wcześnie zaczęła dojrzewać - wydaje mi się, że było to ok. 10-14 dni po pierwszych pomidorach.Można przyjąć że to był ok.70 dni od wysadzenia. Ostatnie zaróżowione owoce zebrałem kilka dni temu przed pierwszymi przymrozkami.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Dino_saur, no nie do końca się z Tobą zgodzę z ta cyrylicą
Regulamin forum stwierdza wyraźnie, że :
§ 3.9 Nie zezwala się na pisanie postów z użyciem cyrylicy, liter arabskich, chińskich. Wyjątek stanowią odmiany, nazwy roślin.
I tu tylko nazwy odmiany podajemy w oryginalnej pisowni, więc jest ok.
Fakt, że nie wszyscy potrafią taka pisownię odczytać dlatego podajemy też fonetyczną wymowę.
Spójrz też na stronę 10 tego wątku - była tam dyskusja na ten temat i z Jolą/ Jokaer było ustalone co i jak.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3#p4238733
Sibirski Sad ma raczej dobrą opinię jeżeli chodzi o poprawność odmian, ale wpadki, wiadomo zawsze mogą się trafić.
A nasiona zbieraj i wysyłaj, pomidory dobre to chętni będą.
Pozdrawiam Jerry

Regulamin forum stwierdza wyraźnie, że :
§ 3.9 Nie zezwala się na pisanie postów z użyciem cyrylicy, liter arabskich, chińskich. Wyjątek stanowią odmiany, nazwy roślin.
I tu tylko nazwy odmiany podajemy w oryginalnej pisowni, więc jest ok.
Fakt, że nie wszyscy potrafią taka pisownię odczytać dlatego podajemy też fonetyczną wymowę.
Spójrz też na stronę 10 tego wątku - była tam dyskusja na ten temat i z Jolą/ Jokaer było ustalone co i jak.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 3#p4238733
Sibirski Sad ma raczej dobrą opinię jeżeli chodzi o poprawność odmian, ale wpadki, wiadomo zawsze mogą się trafić.
A nasiona zbieraj i wysyłaj, pomidory dobre to chętni będą.

Pozdrawiam Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- Kontakt:
Uznaję Twoje racje. Dla usprawiedliwienia - nowy uczestnik forum (czytaj: Dino_saur), w chwili dołączenia do forum, nagle ma do przeczytania zyliony postów z wielu interesujących go tematów. Siłą rzeczy pewne posty umykają, pewne się pomija "szybkim czytaniem" - bo szuka się najważniejszych wiadomości. Akurat jeśli chodzi o "Pomidory z Rosji" to utknęło mi przed oczami kilka pierwszych postów, z nazwami pomidorów rosyjskich pisanych cyrylicą zamienionych na ciąg pytajników. I tak już zostało. Pora teraz to skorygować, więc będę podawał nazwy cyrylicą z dodatkową transkrypcją.jerry pisze:Dino_saur, no nie do końca się z Tobą zgodzę z ta cyrylicą![]()
Małe uzupełnienie dotyczące jednej z moich odmian rosyjskich. Dolka Dalnevostochnaja ("?????? ???????????????") jest pomidorem który doskonale się przechowuje, nie tracąc nic na swoim wspaniałym smaku.
Leży w ciemnej sieni, w temperaturze ok. 10-12C.
Równie dobrze przechowuje się typowo "zimowy" pomidor Long Kiper, ale że to nie odmiana rosyjska (choć tam nasiona kupione), to o nim kiedy indziej i w innym wątku.
Niestety nie umiem nic więcej powiedzieć o innych moich odmianach w aspekcie przechowywania - nie doczekały tego czasu...
-
Dino_saur pisze: Niestety nie umiem nic więcej powiedzieć o innych moich odmianach w aspekcie przechowywania - nie doczekały tego czasu...
Znaczy się bardzo dobre były ...

Świetna reklama, szkoda że tak mało nasion na AWN było ... ale może za rok się uda ...

U mnie podobnie długo przechowywały się De Barao Red i Aurija.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
-
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Czy ktoś uprawiał odmianę Jamał 200 czy on faktycznie jest taki wczesny?
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Ja mam do dzisiaj parę sztuk Auriji
. Przechowywała się chyba najlepiej z wszystkich pomidorów jakie miałam. Do tego nie traciła na smaku podczas długiego przechowywania. W sezonie tylko ją suszyłam, ale teraz wygrywa z innymi, jako pomidor do bezpośredniego spożycia na kanapkę.

-
- Kontakt:
Mea culpa, ale nie spodziewałem się, że będą zainteresowani.jerry pisze:szkoda że tak mało nasion na AWN było ...
Nasiona jeszcze mam, chętnie się podzielę. Proszę o kontakt na pw.
-
Nowe odmiany na AWN zawsze miały wzięcie
A jeszcze fotki plus opis i spostrzeżenia z uprawy, to tylko brać i próbować
I nawet te przepisowe 30 kompletów szybko by się rozeszło ...

A jeszcze fotki plus opis i spostrzeżenia z uprawy, to tylko brać i próbować

I nawet te przepisowe 30 kompletów szybko by się rozeszło ...

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- jeny30
- 50p
- Od: 24 sie 2014, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No ja też na Dolka Dalnevostochnaja polowałam i ciekawa jestem czy upolowałam. Zobaczymy jak przyjdą nasionka. 

Pozdrawiam, Ania
"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Też zainteresowałam się tymi pomidorami
Ogólnie nie mam zbyt dużego doświadczenia z uprawą pomidorów więc takich parę wątpliwości mi się nasuwa. Chcę je hodować w gruncie. Nie wiem kiedy jest dobry okres na wysiew tego rodzaju pomidorów i czy lepiej na wacik czy od razu do ziemi? Optymalna temp gdzie by rosły do czasu wysadzenia to ok 8-10*C. W tym roku poradziły sobie koktajlówki inne poraziła choroba odglebowa. Zastanowiło mnie wypisane ,,dni do zbioru 78" czy to jest od wzejścia nasiona czy wysadzenia go już do gruntu. Nie znalazłam informacji w jakich temperaturach gruntowych one najlepiej rosną i owocują. Nie wiem czy np. mogę sobie sterować nasadzenie pomidorów wysiewając je co 2 tyg i w ten sposób cieszyć się dłużej owocami. Czy wysadzacie je do gruntu przed ,,zośką" czy po?

-
- 50p
- Od: 13 kwie 2015, o 17:04
Jolek, najlepiej sadzić po "zośce". Po co ryzykować utratę pomidorów? Pomidory wysiewasz osiem tygodni przed planowanym wysadzeniem do gruntu (tyle trwa wyhodowanie rozsady). 78 dni to czas od wysadzenia do zbiorów. Ja na wacikach nie kiełkowałam, ale chyba w tym roku spróbuję ( widać, czy z danego nasionka coś będzie).
pozdrawiam. Ania
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Te 78 dni to od wysadzenia rozsady do gruntu.Sadzenie po Zośce, oczywiście zwracając uwagę na prognozy czy przypadkiem nie nadchodzi większe ochłodzenie .8-10 stopni przy uprawie pomidorów to za mało .Nasiona pomidorów dobrze kiełkują , moim zdaniem nie ma potrzeby wysiewać je na waciki .
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Jolek
poczytaj jeszcze troszke o pomidorach. Temp 8-10 stopni to zabójstwo.
Ja mię kiełkuje nasion, ale palety z nasionami stawiam na słonecznym parapecie podlewam i przykrtywam folią spożywcza. Wtedy gleba nie przesycha a temperaturka się trochę podnosi. Żeby mieć pomidory na dłużej wysięj kilka odmian wczesnych, średnio wczesnych i późnych. Ja w tym roku nie będę się spieszyć z wysadzeniem. W tamtym roku było trochę zimnych nocy w maju i czerwcu. Przez to pomidory miały problem ruszyć. A sadzone z wilków potem rosły błyskawicznie. Siać planuje 1 kwietnia i sadzić ok20-25 maja. Zobaczymy jaka pogoda będzie

Ja mię kiełkuje nasion, ale palety z nasionami stawiam na słonecznym parapecie podlewam i przykrtywam folią spożywcza. Wtedy gleba nie przesycha a temperaturka się trochę podnosi. Żeby mieć pomidory na dłużej wysięj kilka odmian wczesnych, średnio wczesnych i późnych. Ja w tym roku nie będę się spieszyć z wysadzeniem. W tamtym roku było trochę zimnych nocy w maju i czerwcu. Przez to pomidory miały problem ruszyć. A sadzone z wilków potem rosły błyskawicznie. Siać planuje 1 kwietnia i sadzić ok20-25 maja. Zobaczymy jaka pogoda będzie