Róże u Doroty - mój mały różany raj

Zablokowany
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże u Doroty - mój mały różany raj

Post »

Dorciu7 dziękuję, myślę nad tym ,ale jak już to od wiosny ,bo co teraz pokazywać.Na razie będę zwiedzać Wasze ogrody /choć nie we wszystkich się wpisuje/i nabawiać się różnych ogrodowych chorób ;:224
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Kontakt:

Post »

Dorota znów same piękności pokazujesz a angieleczki pierwsza klasa. Pilgrima uwielbiam , i stane w jego obronie .moj mimo, że młodziak to zdrowy jak rydz, nadal ma zielone listki, ślicznie powtórzył, miał cheć i na trzeci raz ale przymrozek padziernikowy go zmógł. Alexandra to cudeńko, Munstead zamówiłam jesienią i mam nadzieje, ze bedzie tak ładny jak u Ciebie, bo sadzoneczka niewielka mi sie dostała.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O ile zgadzam się całkowicie z Twoją opinią co do Summer Song, to podobnie jak moja poprzedniczka będę jednak bronić Pilgrima. Może ma tam jakieś czarne kropeczki na listkach, ale za to sam kwiat przecudny. Pięknie ukształtowany. No i sztywne pędy, co dla mnie jest jedną z najbardziej pożądanych cech.
No i święte słowa, jeśli chodzi o podlewanie różyczek. Po latach obserwacji doszłam do wniosku, że najlepszą odżywką jest dla róż woda. Szczególnie na przepuszczalnych glebach. Woda przede wszystkim.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dziewczyny, u mnie woda jest tak droga, że na podlewanie mnie po prostu nie stać ;:145 Tego lata po 2 (słownie: dwóch) podlaniach rabat, przyszedł rachunek o 100 zł wyższy niż zwykle :twisted: To jeszcze nic, bo znajoma po podlewaniu w miarę regularnym dostała rachunek na kwotę 1000 zł! Na serio zamyślam o wykopaniu studni, nie wiem ile to może kosztować, ale z pewnością się zwróci ;:108
Czytałam w innym wątku, że u Ciebie Dorotko piwonie nie chcą rosnąć? Wydaje mi się, że nie dajesz im szans... Piwonia potrzebuje 2 - 3 lat, aby się rozrosnąć i kwitnąć. Nawet jak się przesadza czy dzieli dużą kępę, trzeba się liczyć z tym, ze następnego roku nie zakwitnie ;:108 W sklepach sprzedają natomiast tak małe kłącza, że 2-3 lata bez kwiatów to standard. Trzeba je sadzić płytko, ale chyba nie tak płytko, żeby wygrabiać je razem z liśćmi :wink: Ja pilnuję, aby bulwa znalazła się 2-5 cm pod powierzchnią i tak jest OK. Trzymam kciuki za Twoje sukcesy z piwoniami ;:215
Austinki rewelacyjne ;:167 Hm, też czytałam, że Othello kapryśny i niezbyt udany, dlatego nigdy go nie brałam pod uwagę. Tymczasem po twojej rekomendacji wypada mu się lepiej przyjrzeć. Gdzie Austinki kupujesz? Zawsze z jednego źródła czy różnie? Może tu leży klucz do tego, że jedne spisują się lepiej a inne gorzej?
w zależności od pory choruję na liliozę , irysoidę , różankę , tulipanozę , liliowcówkę , jerzówkownicę i kilka innych
Monika - ja mam tak samo :;230 Gratulacje za trafne i dowcipne diagnozy ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba w końcu dorosłam do zaproszenia do siebie Abrahama. Na wiosnę będzie i u mnie. ;:65
I nie sądziłam, że Geoff Hamilton jest tak interesujący. Muszę dokładniej przyjrzeć się tej róży. Może to właśnie on powinien wylądować na moim balkonie..?
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Och Dorotka tyle piękności pokazałaś, które chciałabym mieć jeszcze u siebie ;:32
Tylko pomysłu, gdzie bym mogła je posadzić nie mam ;:110 a Wisley 2008, Munstead Wood, czy Abraham Darby i kilka innych chętnie bym u siebie oglądała w realu ;:109
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Dorotko moja jak się stęsknilem za tobą i tymi różami ;:167 ;:196
Katalog masz już ;:oj u mnie nic... są jakieś nowości?
Jak ci rośnie Wedgewood ? Na wiosnę musze ja mieć zachwyciła mnie w j katalogu :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

O rany, moje ulubienice pokazujesz. Ja im wybaczam wszystkie grzechy. Są śliczne, cudne. ;:108 Katalog wertuję i cierpię. Ja już chcę lato ;:303 Na szczęście powiększając jedną z rabat zrobiłam sobie miejsce na wiosenne nowe róże. ;:224
Czekam Dorotko na kolejne części opowieści o różach. Niesamowicie je opisujesz.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Piękne róże, z wielką przyjemnością oglądam i czytam opisy :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Też uważam , że róże Austina mają urok wyjątkowy. Wszystkie mi się podobają. Może nie wszystkie są idealne pod każdym względem, ale te drobne niedoskonałości naprzeciw rozlicznych zalet, nie mają znaczenia. Kształt i wielkość kwiatu, zapach, czystość koloru, nawet wdzięk zwieszonych główek, nie do przecenienia.
Mam kilka Austinek, dokładnie sześć i żałuję, że nie mam miejsca na więcej.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Co ogród to opinia
Mój Abraham marny
Angielki zdecydowanie potrzebują więcej wody niż inne róże.
Dałam jeszcze szanse mojemu
Jeśli w tym roku nie pokaże większej ilości kwiatów i nie rozrośnie się wylatuje
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Bardzo spodobał mi się kształt kwiatu u James Galway ;:108 Już zanotowana w kajeciku ;:183 Sharifa Asma też ;:183
Za to Geoff Hamilton bardzo podobna do Herzogin Christiany, normalnie toćka w toćkę ;:oj Obie te róże są ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Dorotko nie dziwię się że Austinki to twoje faworyty ,te róże potrzebują chwilkę czasu ,ale jak się rozkręcą to można zachwycać się nimi godzinami ;:108 Pięknie je pokazałaś nawet te które cię rozczarowały na twoich fotkach wyglądają pięknie.Ja miałam problem z Glamis Castle no normalnie mnie tak wkurzała :evil: i dopiero w tym roku kiedy słońce paliło niemiłosiernie ona kwitła i kwitła ;:oj chyba chciała mi pokazać że warto na nią poczekać :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

dorotka350 pisze: Wisley 2008

Obrazek

Sharifa Asma

Obrazek
:wit bo, to jest tak.... :;230 :;230 na samą nazwę róży nie reaguję tak, jak na zdjęcie które widzę :;230 :;230
Patrząc na te dwie od razu chcę je mieć... ;:170

Dorotka i ja bardzo lubię róże Austina.... każda z nich ma to coś, ale najbardziej mnie w jego różach
uwodzi ten specyficzny żółty kolorek, który gdzieś tam się w głębi pokazuje..... ;:170 a, czasami jest tylko na pąkach kwiatowych.
Właśnie takie przemieszanie kolorów mnie bardzo kręci?. o Abrahamie nie wspomnę. Takiego wybarwienia kwiatów nie mogę znaleźć w innych odmianach. Podobnie jest u Janet? chyba ja zamówiłaś? ? czy pomyliłam się ;:131
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Dorotko. Dla przyzwoitości zaglądam raz w miesiącu ;:306
Żartuję, zaglądam oczywiście z przyjemnością i ciekawością :lol:
Oglądnęłam sobie te twoje róże "na metry", robią wrażenie niezmiennie. Moje szaleją i zaczynają wypuszczać pąki. Dopiero w niedzielę kilka wrażliwców dostało malutkie kopczyki. Reszta golasy bo ciepło, za ciepło...
Ciekawa jestem dalszych opisów. Na razie Geoff Hamilton jest tak interesujący, nie sądziłam że aż tak, choć dawno mi chodził po głowie.
pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”