Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
Poprzednią zimę zniósł doskonale, końcem lata pąka sporego wyprodukował, a teraz taki klops!
Mam jedną zapasową podkładkę, została mi po czymś tam, ale teraz chyba małe szanse, że cokolwiek sie uda. Zresztą - nie mam bladego pojęcia, jak sie szczepi takie bezchlorofilowe cudactwa. Tak samo, jak normalne?
Mam jedną zapasową podkładkę, została mi po czymś tam, ale teraz chyba małe szanse, że cokolwiek sie uda. Zresztą - nie mam bladego pojęcia, jak sie szczepi takie bezchlorofilowe cudactwa. Tak samo, jak normalne?
Prawdopodobnie był zaszczepiony na nietrwałej podkładce . Może tu coś znajdziesz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=34055
- onectica
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ciesz się Lucy, że ceropegia żyje. Moja zmarniała, a była taka piękna...
Wspaniałe to pachyphytum.
Wspaniałe to pachyphytum.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie... moja ampliata też padła, a sandersonii kwitnie teraz już po jednym kwiatku...jeden bo jeden ale zawsze jest
Piękne ma kwiatki pachyphytum, delikatne dzwoneczki

Piękne ma kwiatki pachyphytum, delikatne dzwoneczki

A ja już tak nabrałam ochoty na te ceropegie
Bardzo trudno utrzymać je przy życiu?
Basia

Basia
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
One nie są znowu takie ciężkie do utrzymania, jak każda roślinka mają swoje widzimisię... mnie większość się trzyma i nawet rośnie... u innych też widzę że się trzymają, czasem zdarza się wypadek przy pracy i tyle
Mało wody, dużo światła, zero przeciągu... ciepełko i już

Mało wody, dużo światła, zero przeciągu... ciepełko i już

No to już wiem, jakie zakupy zrobię wiosną
. Lucy, słoneczka mało, aby do wiosny
. A Pachyphytum jednak daje radę
Basia

Basia
- onectica
Baśka, Ty się nie pędzluj tylko wątek zakładaj!
Ceropegii się bałam, prawdę mówiąc, i nie zdecydowałabym się na nią zbyt szybko, gdyby ktoś nie zdecydował za mnie
Sandersonii i woodii żyją, odpukać, nieźle się trzymają, z sercem dane, to mają motywację
Końcem lata nabyłam jeszcze C.denticulata ssp. brownii już z korzonkami, ale z nią jest jakoś gorzej - co listki wypuści, to zżółkną i spadną. I rośnie taki badyl. Niedawno wypuściła z boku nowy pęd. Może ma u mnie zbyt chłodno, nie wiem.

Ceropegii się bałam, prawdę mówiąc, i nie zdecydowałabym się na nią zbyt szybko, gdyby ktoś nie zdecydował za mnie

Sandersonii i woodii żyją, odpukać, nieźle się trzymają, z sercem dane, to mają motywację

Końcem lata nabyłam jeszcze C.denticulata ssp. brownii już z korzonkami, ale z nią jest jakoś gorzej - co listki wypuści, to zżółkną i spadną. I rośnie taki badyl. Niedawno wypuściła z boku nowy pęd. Może ma u mnie zbyt chłodno, nie wiem.
Musiałam poszperać, bo nie wiedziałam, o czym piszesz
. A jeszcze do niedawna żyłam w błogiej nieświadomości, że istnieje tylko woodii.
Wątek założę bliżej wiosny, więcej entuzjazmu będzie we mnie i mam nadzieję - w roślinach.
Basia

Wątek założę bliżej wiosny, więcej entuzjazmu będzie we mnie i mam nadzieję - w roślinach.
Basia
- onectica
Super, będziemy czekać więc.
A o entuzjazm się nie martw - jak już założysz wątek, to będziemy Cię wspierać swoim własnym entuzjazmem, więc martw się raczej o to, żebyś w totalne uzależnienie od zieloności na parapetach i na monitorze nie popadła 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Lucynko! Ale u Ciebie ten wątek pędzi, Ty naprawdę nie wiesz, że zima za oknem i wszystko powinno spać, nie kwitnąć? Śliczności jedno za drugim, fantastycznie! A co do zimy: jaki styczeń i jaki luty...? Styczeń tylko, ja już w lutym wystawiam większość kaktusów na balkon, nie będę się certolić, bo to jesień nie zima, kolejna z rzędu 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
A gdzie się Koleżanka podziewa...? Byłaś na Forum, myślałam że coś napiszesz, co tam u roślinek, czy w końcu śpią jak trzeba - a tu nic... 

- onectica
Jestem! Jak to miło, że ktoś o mnie myśli
Zaglądam w 'kaktusy', żeby być na bieżąco co u Was, bo u mnie w zasadzie nie ma ruchu, ale tylko czytam.
Czasem udzielam się tu trochę 'politycznie', chyba u niektórych sobie nagrabiłam nawet
Mróz wczoraj nastał - temperatura spada znacznie poniżej tego, co zapowiada panienka pogodynka. Na zimowisku więc siła rzeczy chłodniej, co i dobrze nawet. W domu na parapecie padła mi hoja 'sumatra' - już puszczała korzonki, ale ogonka się zdecydowała nie wypuścić, a tak na nia liczyłam
I chyba zabiłam żółwia!
Polałam go z rozpędu woda po bulwie i dziwny sie zrobił 

Czasem udzielam się tu trochę 'politycznie', chyba u niektórych sobie nagrabiłam nawet

Mróz wczoraj nastał - temperatura spada znacznie poniżej tego, co zapowiada panienka pogodynka. Na zimowisku więc siła rzeczy chłodniej, co i dobrze nawet. W domu na parapecie padła mi hoja 'sumatra' - już puszczała korzonki, ale ogonka się zdecydowała nie wypuścić, a tak na nia liczyłam

I chyba zabiłam żółwia!

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Powroty są ciężkie wiem coś o tym ;) a nadrabianie zaległości
to jeszcze inna bajka