Witam serdecznie bo to mój pierwszy post
Ja wczesną jesienią kupiłem sobie Atika
Jestem więcej niż zadowolony bo maszynka bardzo dobrze się sprawuje (zapłaciłem za nią 240 zł na popularnym portalu aukcyjnym), tnie podobno gałęzie 45mm i napiszę tak - do domku jednorodzinnego z 18 ar działką obsadzoną prawie wszystkim co jest w szkółkach sprawdza się rewelacyjnie, tnie szatkuje.
Za taką kwotę zakupione urządzenie (
tarcza- ostrza jak w szatkownicy do kapusty-) dwa dwustronne wirujące z dużą prędkością noże tną zarówno zdrewniałe jak i miękkie elementy roślin w tym mieczyki, lilie,gałęzie Tui i Ligustru, gałęzie sosny, jabłoni i róże zarówno te twarde jak i zielone , a ostatnio pocięła ok 20mb Kan przed wykopaniem cebul na przechowanie zimą.
Przejrzałem wcześniej dużo ofert , widziałem na pokazach jak pracują i chociaż te z frezem są fajne, mocne, same wciągają gałęzie, ale właśnie ...gałęzie muszą być twarde, zdrewniałe, a ich wielkość jest łatwa do określenia stanowi odległość pomiędzy zębami frezu-noża.
Ja dla swoich doniczkowych rododendronów mieliłem korę - super to jest to co chciałem drobne kawałki wielkości klawiaturowego przycisku bardzo ładnie wyglądają.