Dobry wieczór
Irenko, piszę to, co naprawdę myślę i tak, jak to czuję. Gdyby mi się nie podobało, nie pisałabym nic, bo po co? ;)
Znowu nowe śliczności pokazujesz. Róże - rewelacja. Powiedz, proszę, co to za krzew z różowymi dzwoneczkami i te czerwone kwiatuszki na zdjęciu niżej. Takich sobie nie odmówię
Himalajkę znalazłam u Ciebie. Jest dokładnie taka w pokroju o jakiej marzę. Czy Ty, Irenko tylko odłamujesz część przyrostów czy też tniesz coś więcej? No i nie zrozumiałam dlaczego byś jej nie kupiła? Nie podoba Ci się?
Halinko robię co mogę żeby trochę w te długie wieczory nastrój poprawić. Pytasz o żółte kwiatki, to są pełniki, mam dwa gatunki wcześniejsze pełne i późniejsze półpełne, to są ładne kwiaty i dość długo kwitną, są na zdjęciu 7 od dołu, str. 29 z dn. 8.11.08. To jest bylina mam ją ponad 10 lat.
Geniu ale z Ciebie pracuś, masz rację ja już spałam a rano to tak wcześnie nie wstaję, miło mi, że u mnie też coś Ci się podoba, bo po Twoich pięknych zdjęciach to trudno żeby coś wpadło w oko.
Mireczko wielkie dzięki za sympatyczne słowa, jest mi bardzo miło, że Ci sie podoba, wspominasz o różach, to są rabatowe niskie, niektóre o dużych kwiatach, ten krzew z dzwoneczkami to wejgela, mam ją ponad 10 lat a czerwone kwiatki to margaretki też byliny. Wspominasz jeszcze o sośnie, to wyjątkowo piękny iglak, a nie kupiłabym jej dlatego, ponieważ rośnie olbrzymie drzewo a ja nie mam tyle miejsca. To co wyczytałam o niej to rośnie do 20 m wysokości i 6 m szerkości, na razie przycinam wiosną pod koniec maja nowe odrosty do połowy, gałązki są gęściejsze i drzewko mniejsze. Jeżli masz dużo miejsca to posadź, jest wyjątkowo dekoracyjna.
No no Irenko nawet poźna jesienią pieknie u Ciebie chryzantema rewelacja , ja coś nie mam szczęścianie chca u mnie rosnąc ,
a te wiosenne Twoje zdęcia rewelecja oj jak daleko do tej pieknej wiosny tyyyyyyyyyle czasu jeszcze ,
Pozdrawiam cieplutko
Irenko! Moje oczy napasłem pięknymi widokami Twojego ogrodu. Podobają mi się zarówno efektowne azalie, które nie mogą się nie podobać absolutnie nikomu, ale również cała gama wiosennych (i nie tylko) bylin. Masz śliczne serduszka, pełniki czy pierwiosnki Siebolda. Widzę naprawdę rozrośnięte kępy tych ślicznych pierwiosnków. A dorodności pełników tez Ci zazdroszczę, bo u mnie w starym ogrodzie zbyt duże nie są i ciągle "spragnione". Ale widzę po rododendronach, że Twoje rośliny pięknie wykarmione więc może dlatego takie dorodne Efekt jest wspaniały i takiego i sobie bym życzył
Jest tak bajecznie w Twoim ogrodzie! A najbardziej zaimponowały mi Twoje przemyślane kompozycje roślinne - po prostu przedziera się przez nie Twoja wielka wiedza ogrodnicza! Czy możesz nam zdradzić ile lat tworzy się taki piękny ogroód?Z wyrazami zachwytu, pozdrawiam!
Witaj Asiu dawno Cię nie było, cieszę się, że jesteś, dziękuję za miłe słowa. Chryzantemy są zwykłe, one tylko tak ładnie wyglądają.
Gabi przyjemnie wspominać ładniejsze pory roku, miło, że też lubisz wracać do wiosny i lata, dziękuję.
Jacku tyle miłych i sympatycznych słów od Ciebie, że aż nie wiem co powiedzieć, po prostu dziękuję. Kwiatom w miarę potrzeby dostarczam wszystkie składniki, najwięcej jednak kompostu, który rozsypuję po rabatach, uzupełniam nawozem i to wszystko.
Oranio zaskoczyłaś mnie Twoimi niezwykle sympatycznymi słowami, bardzo serdecznie dziękuję. Ogród mamy ponad 26 lat, z początku był warzywno-owocowy, dopiero od 10 lat jest całkowicie rekreacyjny. Przez ostatnie lata stopniowo obsadzałam go kwiatami i iglakami. Obecnie cała praca to pielęgnacja, nawożenie i podlewanie.
Jeszcze wrócę do Twojego ogrodu, tak bardzo mi się podoba, że chętnie zamieniłabym się z Tobą.
Witaj Geniu dziękuję za kwiatek, jest ładny, ale ja wolę Twoje prawdziwe, są najpiękniejsze. Patrzę na Twoje posty i na ilość, to chyba nikt na tym forum nie miał takiego tempa, idziesz jak burza, podziwiam Cię.
Gabuniu u Ciebie to dopiero jest co oglądać, rusz no tę Twoją galerię to na pewno zapomnimy o szarości za oknem.
No i jestem, Irenko-telepatko ;)
Miałam nadzieję pooglądać trochę jesiennych widoków, a Ty zaserwowałaś powtórkę z lata! Te widoki to ja juz znam. Mało nie padłam z wrażenia, jak je oglądałam. Do nich zawsze mozna wracać z przyjemnością Szkoda jednak, ze nie masz aktualnych zdjęć. Nie wierzę, ze tak piekny ogród nie jest juz atrakcyjny jesienią ;)
A powiedz proszę Irenko, co to za czerwone kwiaty między krzewuszką a żółtą różą?
I czy pryskasz czymś róże? Na lisciach Twoich róż nie ma nawet jednej plamki! Są idealnie zdrowe! I śliczne
Irenko!No tak ,zasłużyłaś sobie na tak miłe zajęcie jak pielęgnacja ogrodu!
Nas młokosów czeka ciężka praca łopatowo - widłowa zanim podobnie jak Ty, będę mogła nacieszyć się roślinami, obserwować jak rosną i być dumna ze swojego ogrodu. Pozwolisz, że czasem poproszę Cię o pomoc związaną z pielęgnacją krzewów i kwiatów?