Nowe życie w starej chatce

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nowe życie w starej chatce

Post »

Czy mogę prosic moderatora o zamienienie linków na tytuły moich wątków?
Dziękuję bardzo :)
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, dawno się nie wpisywałam, ale już nadrobiłam zaległości.

Przede wszystkim - z okazji Twoich imienin - życzę Ci dużo sił i ciągłego dopływu gotówki, bo w domu i grodzie zawsze coś potrzebne. :wink: Wszystkiego najlepszego, zdrówko! ;:136

Jak mi się podobają te Twoje kociaki, a zwłaszcza jak razem sobie leżą.
To zdjęcie mnie rozbawiło na całego:
Obrazek

Moje dwa kocurki to aż tak się nie kochają, tzn. starszy Bazyl, który był jako pierwszy w domu nie przepada za młodszym Tymonkiem. Za to Tymonek traktuje go czasem jak miękką poduszkę do spania i regularnie się w niego wtula. Albo przynajmniej próbuje.

Bardzo ładnie sobie domek wyremontowaliście. Rób szybciutko tę spiżarnię, bo bardzo Ci się przyda - widzę, że zrobiłaś mnóstwo przetworów.
Ślicznie odnowiłaś/postarzyłaś te białe stoliczki. ;:333

Aha, ja pamiętam, że miałaś za domem takie betonowe coś - czy nadal to tam jest i czy nada masz jakąś sekretną koncepcję na zagospodarowanie go czegoś?

I jeszcze jedno mi się przypomniało - bo przeglądałam Twój wątek od początku - wzięłaś sobie do ogrodu z lasu skrzyp. To było to coś bambusopodobne, nie wiem, czy ktoś Ci to w końcu zidentyfikował.
Lepiej usuń go dokładnie z ogrodu, bo mimo, że łatwo się wyrywa, to tworzy gęste rozłogi bardzo głęboko pod ziemią, nawet 2-5 metrów, więc później już go nie usuniesz. Będziesz go tylko skubać od góry i tle.
Ja niestety mam jeden czy nawet dwa gatunki u siebie na łące i w zagajniku, bo u mnie jest wilgotno. Ale mam wobec niego plany na wykorzystanie. Bo wytępić to mi się go raczej nie uda. ;:185
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za życzenia :D
Moje kotki tylko śpią razem przutulajac się, w dzień warcza na siebie przy misce.
Spiżarnia jest, tylko kafle nie położone na podłodze.
Betonowe coś stoi dalej, ale niestety nie zdążyłam zrealizować mojego planu w wakacje.
Tą trawkę bambusowa z lasu wyrwałam już we wrześniu, nie zdarzyla zapuścić korzeni.
A jakie Ty masz plany na jej wykorzystanie?
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, ta "trawka bambusowa" to skrzyp, ale u Ciebie jakiś inny chyba gatunek niż u mnie.

Ja z mojego robię czasem opryski przeciwko chorobom grzybowym na roślinach.
Ale też muszę go zacząć suszyć dla siebie. (Tylko suszy się go w cieniu!)
Jak ma się pewność, że to skrzyp polny to ma on też wiele leczniczych zastosowań, można np. robić płukankę wzmacniającą do włosów. Wzmacnia też paznokcie.
W mieszance z liśćmi pokrzywy i liśćmi porzeczki czarnej regeneruje i odtruwa organizm.
Poza tym skrzyp wspomaga pracę nerek, pomaga przy kamieniach nerkowych, pomaga w artretyzmie i reumatyzmie, przy trądziku i łojotoku.

Porady do wykorzystania skrzypu w ogrodzie są m.in. tu:
http://www.ekologiawogrodzie.pl/dobrocz ... rzyp-polny

Jak byś chciała go wykorzystywać, to zrób mu zdjęcia na wiosnę i w lecie - to będziemy go identyfikować, co to za gatunek.
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

Kasiu- w nocy przeczytałam od dechy do dechy Twój wątek! Trafiłam tu przez Twój drugi i jak już mówiłam- inspirujesz mnie :heja Tak sie naoglądałam Twoich remontów, ze pomalowałam kuchnie ;:306
Chatkę masz cudną- może jak kiedyś wygram w totka. ;:224 Marzy się wyrwać z blokowiska do takiego uroczyska.
No i taki warzywniaczek ;:138 cud-malina; tylko jednego nie zazdroszczę- pielenia tych arów. ;:306
Będę wpadać jeśli pozwolisz. :D
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Śliczne te twoje kociaki lubię takie w łatki ja mam dwa czarne i jednego buraska :D
torcik to wygląda bajecznie mniam :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daria_Eliza pisze:Kasiu, ta "trawka bambusowa" to skrzyp, ale u Ciebie jakiś inny chyba gatunek niż u mnie.

Ja z mojego robię czasem opryski przeciwko chorobom grzybowym na roślinach.
Ale też muszę go zacząć suszyć dla siebie. (Tylko suszy się go w cieniu!)
Jak ma się pewność, że to skrzyp polny to ma on też wiele leczniczych zastosowań, można np. robić płukankę wzmacniającą do włosów. Wzmacnia też paznokcie.
W mieszance z liśćmi pokrzywy i liśćmi porzeczki czarnej regeneruje i odtruwa organizm.
Poza tym skrzyp wspomaga pracę nerek, pomaga przy kamieniach nerkowych, pomaga w artretyzmie i reumatyzmie, przy trądziku i łojotoku.

Porady do wykorzystania skrzypu w ogrodzie są m.in. tu:
http://www.ekologiawogrodzie.pl/dobrocz ... rzyp-polny

Jak byś chciała go wykorzystywać, to zrób mu zdjęcia na wiosnę i w lecie - to będziemy go identyfikować, co to za gatunek.
Skrzyp ten zwykly i jego właściwości znam :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PatiLu pisze:Kasiu- w nocy przeczytałam od dechy do dechy Twój wątek! Trafiłam tu przez Twój drugi i jak już mówiłam- inspirujesz mnie :heja Tak sie naoglądałam Twoich remontów, ze pomalowałam kuchnie ;:306
Chatkę masz cudną- może jak kiedyś wygram w totka. ;:224 Marzy się wyrwać z blokowiska do takiego uroczyska.
No i taki warzywniaczek ;:138 cud-malina; tylko jednego nie zazdroszczę- pielenia tych arów. ;:306
Będę wpadać jeśli pozwolisz. :D
Witaj.
;:180 za przeczytanie całego wątku.
Fajnie, że Cię zainspirowalam.
Warzywnik rzeczywiście zarasta w expresowym tempie, ale własne warzywka i owoce wynagradzaja wszystko.
Wpadaj jeśli masz ochotę :D

-- 2 gru 2015, o 17:59 --
Filemon24 pisze:Śliczne te twoje kociaki lubię takie w łatki ja mam dwa czarne i jednego buraska :D
torcik to wygląda bajecznie mniam :D
Dziękuję :lol:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, no to się trochę wygłupiłam z tym całym opisem skrzypu. :oops:
No, ale w każdym razie, fajnie jak jest pod ręką, byle nie za blisko naszej działki. :wink: :D
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

No na prawde kociaki mi się strasznie podobają :D mieliśmy kiedyś kota Romana podobnego do tego twojego bardziej białego :D no ale niestety zginął. Teraz aby tego uniknąć kocura Filemona wykastrowaliśmy
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daria_Eliza pisze:Oj, no to się trochę wygłupiłam z tym całym opisem skrzypu. :oops:
No, ale w każdym razie, fajnie jak jest pod ręką, byle nie za blisko naszej działki. :wink: :D
Nie no co Ty. Bardzo dobrze że napisalas. Może komuś się przyda.
Ja w przyszlym roku mam zamiar jeszcze więcej zebrać różnych ziół i roślinek, bo w tym roku trochę przegapilam.
Muszę sobie zapisać w kajeciku co w danym miesiącu, żeby o niczym nie zapomnieć :;230

-- 2 gru 2015, o 21:34 --
Filemon24 pisze:No na prawde kociaki mi się strasznie podobają :D mieliśmy kiedyś kota Romana podobnego do tego twojego bardziej białego :D no ale niestety zginął. Teraz aby tego uniknąć kocura Filemona wykastrowaliśmy
My nasze w grudniu albo styczniu zawozimy do weta, żeby przypadkiem mamusiami nie zostały :;230. A kawalerow pełno się kręci ;:124
Nie ma to jak sobie pospac na stole
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Kasiu Twoje kotki są strasznie przytulaśne :D Prawie na każdym zdjęciu widzę jak się obejmują.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne świetne zdjęcie przytulasków. ;:215
Ale jak się bawią, to pewnie nieźle broją?
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze śpią przytulone ;:167
Aż tak bardzo nie broja. Jedynie ganiaja się, a że na panelach ślisko, to czasami w zakręt nie wchodzą :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój to jak przysmak dostanie do miski i go zawołam, to tak wyrywa że podłogę pod nogami zrywa i kozły na zakrętach fika ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”