Znawcą nie jestem bo sama dopiero pierwsze kroczki stawiam, ale dendrobia mam więc mogę tylko napisać, że moje korzenie są białe - zielone ma jedynie końcówki gdy rosną. Co do opadłych kwiatków to chyba normalne u wszystkich storczyków, że przy zmianie miejsca, transporcie itp po prostu tracą kwiatki. Przekwitnie, ale przy dobrej opiece za jakiś czas zakwitnie znowu
Na moim parapecie - keiki
Oraz już po posadzeniu rozrost korzeni w doniczce
Ja bym nie podlewała od razu, zwłaszcza, że piszesz o wodzie na dnie doniczki. A kora jest wilgotna jak dotkniesz palcem? Na początku robiłam błąd za każdym razem bo moczyłam, ale nauczona już trochę radziłabym podlać po czasie jak przed czasem

Możesz nawet wyciągnąć z osłonki żeby obsechł z tej wody co w niej stał.
Uschnięte kwiatki chyba można zostawić, aż same opadną lub oberwać te już opadnięte - nie jestem pewna, ale jak kupowałam w kwiaciarni po przekwitnięciu roślinki to Pani zawsze obrywała mówiąc, że po co mają roślince zabierać "życie". Sama zabrałam swoje dendrobia od mamy bo trzymała je w zwykłej ziemi to chyba kwiatuszki zostawiłam aż same opadły ( bardzo szybciutko to nastąpiło).
Oczywiście poczekaj jeszcze na wypowiedzi osób bardziej zagłębionych w temacie i powodzenia
Aha bo zapomniałam, storczyków się raczej nie podlewa tylko moczy

Ja robię im kąpiel w ok 3/4 osłonki w odstanej wodzie przez około 15minut co 2-3 tyg. Różnie bywa ze względu na posiadany zwierzyniec i zieleniec adekwatny do czasu wolnego i ile dzieci dadzą coś zrobić ;) dlatego szczegóły hodowli radzę poczytać na fachowych stronach