Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

U mnie też wieje niemiłosiernie brrr...zawsze czuję radość,kiedy paczka w drodze ;:333 Wiem co czujesz ;:108
Jak dojadą czekam na fotkę gołych badyli ;:215
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem, że czekacie razem ze mną na rózyczki..... już są ;:138 ;:138 ;:138 , własnie odebrałam paczkę, ale otworzę ją dopiero w domu... więc fotki będą jutro :heja :heja :heja

W tym roku biję wszystkie rekordy, wiosną przyszły róże w lutym a jesienią w grudniu :;230 :;230

Jutro Wam odpowiem, przepraszam. Wybaczcie
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Ja też dostałam dziś , sadzonki duże naprawdę ładne , jestem zadowolona - a TY? :tan
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, Aniu, Tereniu sadzonki przyszły bardzo ładne, dzisiaj tylko pokażę jedno zdjęcie ogólne wszystkich krzaczków. W sobotę jak będę sadziła zrobię każdej osobno. Krzaczki z tego co widzę bardzo ładne szczególnie duża jest Wildeve Austina, ale szczegóły w sobotę.
Dostałam też od Gosi róże - Versicolor i 2 Chloris. Gosiu ;:196 ;:196

Ta dam.... oto i one tak wyczekiwane. Mam nadzieję, że spełnią moje oczekiwania.
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie gęste krzaczorki,powodzenia w sadzeniu :uszy
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Nie ma sprawy, ja też dziękuję za róże - ta biała będzie moją pupilką
;:167
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu, jutro będę sadziła swoje wyczekiwane panienki

Gosiu ona jest piękna jak kwitnie, podobno rośnie duża do 2-ch metrów, u mnie na razie najwyższa gałązka mniej więcej mojego wzrostu, czyli ok 160cm. Nie potrzebuje podpór, chociaż pod ciężarem kwiatów gałązki ładnie się przewieszają, to podstawa łodygi jest sztywna. Mam nadzieję, że będziesz z niej zadowolona. To krzaczek z początku czerwca, szkoda, że kwitnie tylko raz

Rosa Sp.Altaica

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich gości :wit

Uf... wreszcie różyczki posadzone, mogę spokojnie czekać na zimę, słuchajcie fotek dzisiaj nie zrobiłam, bo mało czasu miałam, jutro postaram się udokumentować to grudniowe ;:oj sadzenie róż.
Nawet sprawnie poszło, mąż kompostu uszykował wcześniej, więc nie było problemu. Sadzonki różne jedne większe inne mniejsze, ale wszystkie ładnie rozgałęzione. Bardzo jestem ciekawa jak się zaprezentują w przyszłym sezonie, no i czy obejdzie się bez przesadzania ;:224 .
Mam nadzieję, że zestawienia będą udane, ale to loteria jak nie widzi się zamawianych róż w realu. Poczekamy, zobaczymy.

Nie ma co dywagować teraz zapraszam Was na wspomnienia z czerwca tego roku. Przeglądając zdjęcia stwierdziłam, że to był całkiem udany miesiąc. Mało mam zdjęć ogólnych, ale dlatego, że albo mam sprzęt do kitu albo ja nie umiem ich robić, bardziej prawdopodobne to drugie ;:224 . Mam jednak nadzieję, że i tak chętnie przypomnicie sobie mój skromny ogród.
Zapraszam

Niektóre roślinki kończą kwitnienie do nich należą peonie, rododendrony, azalie i ostatnie, najpóźniejsze tulipany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre dopiero szykują się by zachwycać nas swoja urodą. Pozwolicie, że zacznę od kwiatów,których prawdopodobnie nie pokazywałam wcześniej, bo przecież róże najważniejsze ;:108 , ale one też dodają urody naszym ogrodom.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak zaczynały swój spektakl róże. Nie będę ich w tym sezonie oceniała, bo był to bardzo trudny rok i boję się, że mogłabym niektórym różom zaszkodzić. Poza tym oceny takie czytałam już w kilku wątkach a robiły to osoby bardziej doświadczone ode mnie.
Na pewno, jeśli któraś róża wybitnie w tym sezonie mnie zachwyciła to na pewno o tym wspomnę. Ogólnie mogę powiedzieć,że pierwsze kwitnienie było naprawdę udane.

Rhapsody in Blue tutaj trudno wybrać fotki, kwitła przepięknie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reine des Violettes

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czerwiec to dla Reine des Violettes i Rhapsody zdecydowanie najlepszy miesiąc, później było już gorzej, ale o tym później

cdn......
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy najważniejsze, że krzaczki posadzone.... ;:138 niech się ładnie zadomowią i pięknie kwitną... :D
Kupiłam różyczkę miniaturkę, jej kwiaty mają kolor różowo-lawendowy. Nie jest to seria Infinity.
Zrobię tak jak Ty, przetrzymam ją do wiosny, a później posadzę do donicy razem z dwoma Infinity.
Piękne wspomnienia... masz ładne nasadzenia przy płotku ;:215 Nie wiedziałam, że Rhapsody in Blue rośnie tak wysoko.
Właśnie ten fragment nasadzeń z Rhapsody i Reine des Violettes jest super.... ;:215
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rhapsody in Blue pokazówę zrobiła wraz ze swoją koleżanką ;:215
Jesienią przesadziłam swoją na rabatę w innym miejscu,mam nadzieję,że spodoba się jej nowa miejscówka,bo do tej pory nie oczarowała mnie ;:185
Różyczki zdążyłaś posadzić,teraz tylko odliczanie dni do wiosny ;:303

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju, Aniu różyczki posadzone proszę oto one - wszystkie 8 szt.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różyczek nie przycinałam, zrobię to dopiero na wiosnę.

Maju miniaturkę postaw w jasnym, chłodnym pokoju, najlepiej na wschodnim oknie. Swoje trzymałam na dole ale było im za ciepło, szybko przekwitły, a jedna zupełnie zgubiła wszystkie liście. Teraz już dostała nowe listki i wygląda jak nowa
Zobacz jaka jest różnica między jedną a drugą doniczką.

Obrazek

Wczoraj kupiłam taką śliczną azalię, gdyby były takie łagodne zimy jak ostatnia, albo przynajmniej śnieżne to można byłoby przesadzić je do ogrodu. Jedna już jest 2-gą zimę w ogrodzie, druga nie przeżyła zimy.

Obrazek

Obrazek

Dla Was różyczki, które dostały drugą szansę

Obrazek

Obrazek

Rano przeszłam po ogrodzie, pogoda typowo wiosenna świeci słonko, jest troszkę wietrznie, nic dziwnego, że rośliny zupełnie oszalały.
Spójrzcie co znalazłam ;:oj /zdjęcia troszkę niewyraźne, ale mocno wieje/

Szałwia trójbarwna

Obrazek
Obrazek

Pąki na azalii,

Obrazek

Pąki na magnolii gwiaździstej

Obrazek

Ciemiernik

Obrazek

Zawilec

Obrazek

A to już zupełne zaskoczenie M.Hilling ma kwiatuszki

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda My Girl

Obrazek

Obrazek

Novalis, ten to m,nie zaskoczył totalnie, wygląda jakby był środek lata, tylko mu kwiatów brak, do tego jest zdrowiutki, zaczynam go lubić ;:108

Obrazek

Obrazek

To taki szybciutki przegląd ciekawostek z mojego grudniowego ogrodu.

Maju Rhapsody u mnie ma ok 170, rośnie wysoko, ale nie zabiera dużo miejsca, należy do tych szczupłych, to zupełne przeciwieństwo Reine des Violettes, która rozpycha się na wszystkie strony, zawsze jej mało miejsca.
Mnie tez podoba się takie połączenie, ale z M. Hilling też się pięknie prezentuje, szkoda, że ona szybciej przekwita i później tylko pojedyncze kwiaty towarzyszą Rhapsody.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ale Wam zajęłam czasu ;:oj , już kończę :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Daysy masz rację to drugie połączenie jest również śliczne.
Nie wybieram do swojego ogrodu róż, które raz kwitną, ale muszę się przyznać, że niektórym trudno jest się oprzeć. ;:168
Nowe krzaczki wyglądają bardzo ładnie ;:108
Swoją małą różyczkę przesadziłam bardzo delikatnie do 2 litrowej donicy.... i staram się ją trzymać w chłodzie.
Róże nie chcą spać :wink: nie podoba mi się to... moje mają mocno wysunięte czerwone nosy.... ;:174
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju ja też wolę te wypasione, olbrzymie kwiaty i powtarzające kwitnienie, ale czasem coś mnie zauroczy i nie mogę sobie odmówić zakupu. Jak wiesz tak mają początkujący różomaniacy a ja do nich należę. ;:224 Ciągle mi mało, zbyt dużo róż mi się podoba i nie umiem sobie żadnej odmówić, taki stan przejściowy jeszcze trochę potrwa zanim się nasycę :wink: .

Takie widoki lubię

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

daysy pisze:... taki stan przejściowy jeszcze trochę potrwa zanim się nasycę .
Oj, to chyba nie wiesz że różyczka to przypadłość na całe życie ;:306 . Szybciej nasyci się Twój ogród.

Twoja Rhapsody jest przepiękna. Moja jakoś nie może się rozbujać. Łapie plamistość i kwiaty szybko przekwitają. Może powinnam jej zmienić miejsce bo ma za dużo słońca.
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Sławko :wit

U mnie Rhapsody in Blue rośnie faktycznie w półcieniu, po wschodniej stronie budynku, więc po południu już ma cień a mimo to w tegoroczne upały i suszę miała przypalone płatki. Ona raczej jest delikatna. Możesz jej poszukać bardziej cienistego zakątka w ogrodzie, na pewno będzie zadowolona.
Wiesz ja się cały czas łudzę nadzieją, że w końcu zacznę racjonalnie myśleć, wiem, że to jeszcze za wcześnie ale może kiedyś ten dzień nadejdzie :wink:

Dla Ciebie jeszcze raz Rhapsody in Blue

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”