Powojniki kwitnienie

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To odmiana Proteus-na zdjęciu widać tylko kwiaty pojedyncze-jednak ta odmiana wytwarza również piękne,pełne kwiaty
Obrazek

A to Asao
Obrazek
Awatar użytkownika
basiakam
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Od: 17 sie 2006, o 18:48

Post »

Piękne! A powojniki są Twoje?
Basia
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Jurku dzięki za wskazówki teraz przyjdzie mi poszukać odmiany Asao.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

basiakam pisze:Piękne! A powojniki są Twoje?
Tak,moje :D Jeśli chodzi o powojniki to mam ich...sam juz nie wiem,ile,ale pewnie ponad 20 odmian :D
A to pewnie jedyna odmiana,która ma kwiaty zbliżone do koloru zółtego-moonlight.Niesamowicie wyglądają młode kwiaty-są zielone,z czasem zmieniaja kolor na żółtawy.
Sliczne kwiaty ma również odmiana dr ruppel i tę odmianę polecam z czystym sumieniem.Jest jak dla mnie dużo ładniejsza od asao,choc to oczywiście sprawa gustu :wink:
Obrazek

A tak własnie wyglada młody moonlight:
Obrazek
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jurku może i gustu. Ale ja w tym miejscu potrzebuję mocnego akcentu kolorystycznego. Powiedz mi jeszcze w jakim czasie ta odmiana kwitnie?
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basia pisze:Jurku może i gustu. Ale ja w tym miejscu potrzebuję mocnego akcentu kolorystycznego. Powiedz mi jeszcze w jakim czasie ta odmiana kwitnie?
U mnie zaczyna końcem maja i kwitnie do końca sierpnia.Dodam,że rośnie na wystawie północnej.A tak wygląda dr ruppel:
Obrazek
Awatar użytkownika
anamaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 wrz 2005, o 21:21

Post »

Witam
O! Mój był identyczny, ale niestety nie przeżył ubiegłorocznej zimy mimo zabezpieczenia :(
Zawsze kwitł całe lato bardzo obficie. Jurku, czy Ty robisz ze swoich powojników odkłady?
Jeśli tak, to nieśmiało uśmiechnęłabym się o szczepkę.

U mnie rosną jeszcze dwa powojniki w kolorze niebieskim - "dorota" (1 fot.) i "syberyjski" (2 fot) o drobnych kwiatach ale w niesamowitych ilościach. "Dorotę" miałam na balkonie, ale też dopadł go uwiąd. Jesienią obcięłam łodygi, korzenie wywiozłam na działkę i wsadziłam w ziemię nie licząc specjalnie na powodzenie tego zabiegu. Na wiosnę pięknie wybiły nowe pędy. Od tamtej pory nie choruje :D

Obrazek Obrazek
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo podatny jestem na wdzięki kobiece,choc w pewnych sytuacjach lepiej twardym być,a nie mientkim :wink: ( i bez skojarzeń proszę :wink: )
Ukorzeniam kilka odmian,na jesień powinny już mieć ładny system korzeniowy.
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Jurek pisze: Ukorzeniamkilka odmian,na jesień powinny już mieć ładny system korzeniowy.
Prosze o podanie w jaki sposób ukorzenia sie powojniki i kiedy jest najlepsza na to pora.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Miałam kilka lat temu-"Dr Ruppel" - najbardziej mi się podobał ten powojnik. Ale trzymałam w donicy- i po ulewnych deszczach jesienia- zginął.
W ogóle miałam słabość do "pasiatych" różowych powojników...
Ale na dzień dzisiejszy nie mam żadnego. Może jeszcze kiedy się skuszę- na razie wolę pnące róże...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Najczęściej stosowany sposób rozmnażania to odkłady
Artykuł z "Mój Piękny Ogród"
Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu bardzo dobrze, że pokazałaś nam w jaki sposób bardzo prosto można sobie rozmnożyć roślinki.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli mamy do dyspozycji długi pęd powojnika,możemy zrobić tzw. odkład wielokrotny,bedzie więcej roslin z jednego pedu.Dodam,że nie ma potrzeby nacinać pędu w celu ułatwienia wytworzenia systemu korzeniowego.Mozna też robić tzw. odkłady powietrzne,ale z tym jest więcej zabawy.
Szpilka
200p
200p
Od: 11 sty 2007, o 19:14

Post »

Witajcie. Podziwiając powojniki znajomych myślałam, że to ja mam tylko z nimi problem. Postanowiłam, że przy ogrodzeniu posadzę powojniki. Z 5 pięciu zakupionych przeżyły tylko 2 Dr.Ruppel i Duchess of Edinburgh, podły: Blue Light, Andromeda i Multi Blue . Teraz nie wiem czy ma m dalej próbować?Nie mam takiego doświadczenia jak Wy :cry: Może są jakieś powojniki dla początkujących :wink:
Pozdrowionka
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szukaj tych z grupy viticella,co prawda mają one mniejsze kwiaty,ale nadrabiają ilością.Na mojej pierwszej fotce masz odmianę emilia plater.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”