Ogród różany nad stawem II
- inka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród różany nad stawem II
Alu piękny u Ciebie DR. mam nadzieję ,ze moje też tak pięknie będą za 2 lata kwitły , bo kupiłam na wiosnę i dałam w donice , dopiero teraz na jesień na właściwe miejsce, zawsze mi się bardzo podobał.A kwiaty już widziałam , bo kwitł , poczekam cierpliwie móc zobaczyć go w pełni.
-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Alu, piękna sesja rajskiej Eden.
U mnie po tych ciepłych zimach jest najwyższą różą w ogrodzie. Moja z wiosny 2011. Rozpinam ją na pnącą i koniecznie muszę zamówić dla niej solidną metalową kratę. Ona jest piekielnie silna. Żeby jeszcze chciała się sama czyścić.
Ależ ten Dr. Hermann widowiskowy. Jest np.w Rosen Union http://www.rosen-union.de/dr-hermann-sc ... sch-r.html
Teresko a Ty gdzie kupowałaś ?
Alu na kratkę polecam The Generous Gardener Austina. Bardzo szybko rośnie, zdrowy, 5 strefa.

U mnie po tych ciepłych zimach jest najwyższą różą w ogrodzie. Moja z wiosny 2011. Rozpinam ją na pnącą i koniecznie muszę zamówić dla niej solidną metalową kratę. Ona jest piekielnie silna. Żeby jeszcze chciała się sama czyścić.

Ależ ten Dr. Hermann widowiskowy. Jest np.w Rosen Union http://www.rosen-union.de/dr-hermann-sc ... sch-r.html
Teresko a Ty gdzie kupowałaś ?
Alu na kratkę polecam The Generous Gardener Austina. Bardzo szybko rośnie, zdrowy, 5 strefa.

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- inka52
Ja kupowałam przez Naszą Ewunię
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alu, Twoja Edenka zjawiskowa.
Ja z moją rozstałam się w tym roku. To pierwsza róża, którą wywaliłam. Zamierały jej pędy i po dwóch latach ratowania miałam dosyć.
Przy moim wzroście CPM musi sporo urosnąć

Przy moim wzroście CPM musi sporo urosnąć

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55

Zdjęcia świetnie przedstawiają jak ta róża rośnie. Dobrze, że dopytałam, bo ja nie mam miejsca na takie duże krzaczki.
W opisie o tej róży podają, że to floribunda, wysokość 90 - 120 cm... a, tu proszę nawet do 2 metrów...

Z bólem serca muszę zrezygnować z tej odmiany.
Mam wolne miejsce przy tarasie a, tam nie ma kratki.

Alu wszystkie róże masz zjawiskowe...

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Teresko Jeśli masz dobry egzemplarz to w przyszłym roku już Ci machnie długie pędy.Najpierw musi się dobrze ukorzenić,potem ruszy z kopyta.
Ewuś jeszcze dam jedna szansę Penny,jeśli jej nie wykorzysta to będzie wymiana.Dzięki za namiary DR.
Edenki mam 2 jedna z Rosarium druga od Szmita.Posadzone też w 2011 ale rosną różnie na zmianę walczą o wysokość.W tym roku ta z Rosarium miała dłuższe pędy ,w ubiegłym ta od Szmita.Co będzie w przyszłym sezonie zobaczymy.
Aniu Myślę że powinnaś jeszcze raz spróbować z Edenką tą różę trzeba mieć u siebie.Przyznam że to tego doszłam dopiero w tym roku w takim nietypowym sezonie.Kwitła pięknie ,wygrzewała się na słońcu jak kaktus,raz podlana raz przesuszona.Kwiatki się nie przypalały,cały dzień świeże i długo trzymała.W tym roku zdała egzamin.
Majeczko po drugiej stronie do pary mam różę Marjorie Marshall kwiaty w podobnym kolorze i typie ale znacznie niższa.Może ta byłaby dla Ciebie bardziej przydatna.Posadzona jesienią 2013 i nie szaleje tak jak DR.Tej jesieni przesadzona.
Marjorie Marshall

Ewuś jeszcze dam jedna szansę Penny,jeśli jej nie wykorzysta to będzie wymiana.Dzięki za namiary DR.
Edenki mam 2 jedna z Rosarium druga od Szmita.Posadzone też w 2011 ale rosną różnie na zmianę walczą o wysokość.W tym roku ta z Rosarium miała dłuższe pędy ,w ubiegłym ta od Szmita.Co będzie w przyszłym sezonie zobaczymy.
Aniu Myślę że powinnaś jeszcze raz spróbować z Edenką tą różę trzeba mieć u siebie.Przyznam że to tego doszłam dopiero w tym roku w takim nietypowym sezonie.Kwitła pięknie ,wygrzewała się na słońcu jak kaktus,raz podlana raz przesuszona.Kwiatki się nie przypalały,cały dzień świeże i długo trzymała.W tym roku zdała egzamin.
Majeczko po drugiej stronie do pary mam różę Marjorie Marshall kwiaty w podobnym kolorze i typie ale znacznie niższa.Może ta byłaby dla Ciebie bardziej przydatna.Posadzona jesienią 2013 i nie szaleje tak jak DR.Tej jesieni przesadzona.
Marjorie Marshall

- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Śliczna

A tak w ogóle do takich kolorków mam słabość

- Georginia
Ewciu mam zdjęcia malinowej ale jakoś nie potrafię jej ogarnąć i zrobić ładne zdjęcia.Jest dosyć szeroka i mój aparat wszystkiego nie łapie.Pokażę Ci to co mam.Jak przyjedzie Asia albo Monika to poproszę je o ładne zdjęcia malinowej.
Malinowa.

Malinowa.

- inka52
Alu piękna już ta malinowa rabata , powiedz mi czy Ty masz Claire Rose /Austina/ i co możesz o niej powiedzięć , 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
A co powiesz na temat wytrzymałości Marjorie Marshall na upały?
Kwiaty nie były przypalane? Nie osypywały się za szybko?
Kwiaty nie były przypalane? Nie osypywały się za szybko?
-
- 500p
- Od: 20 mar 2014, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Georginia, świetnie wygląda u ciebie połączenie róż z naparstnicą, podpatrzyłam i zastosuję, kilka naparstnic błąka się po moim podwórku, teraz z sensem je bedę mogła ulokować.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Joanna Anastazja
- majka411
Georginia pisze: Majeczko po drugiej stronie do pary mam różę Marjorie Marshall kwiaty w podobnym kolorze i typie ale znacznie niższa.Może ta byłaby dla Ciebie bardziej przydatna.Posadzona jesienią 2013 i nie szaleje tak jak DR.Tej jesieni przesadzona.
Alu jestem szczęśliwą posiadaczką dwóch krzaczków Marjorie Marshall

Bardzo lubię tą różę... do tej pory rosła zasłonięta przez Lacre, na jesieni przesadziłam ją w bardziej słoneczne miejsce.
Zrobiłaś bardzo piękne zdjęcia tej róży

Rabata malinowa

-
- 500p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Ależ malinowa się zagęściła.
No tak, przecież to już trzy sezony. Wygląda rewelacyjnie !
Wiem jak trudno jest zrobić dobre zdjęcie dużej rabaty z jasnymi różami. Chciałoby się choć w części przekazać to co widzi oko.
Te wszystkie szczególy, subtelne różnice koloru, swiatłocień, delikatność, urok a jednocześnie pokazać całość w otoczeniu jako kompozycję.
Oko to potrafi, aparat nie.
Mi to się jeszcze nigdy nie udało. Choć to akurat, żaden argument, bo ze mnie taki fotograf jak z koziej... trąba.
Jasne kolory są trudne.

Wiem jak trudno jest zrobić dobre zdjęcie dużej rabaty z jasnymi różami. Chciałoby się choć w części przekazać to co widzi oko.
Te wszystkie szczególy, subtelne różnice koloru, swiatłocień, delikatność, urok a jednocześnie pokazać całość w otoczeniu jako kompozycję.
Oko to potrafi, aparat nie.

Mi to się jeszcze nigdy nie udało. Choć to akurat, żaden argument, bo ze mnie taki fotograf jak z koziej... trąba.

Jasne kolory są trudne.
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- Georginia
Teresko Claire Rose nie mam,więc nic nie podpowiem.Jeśli dobrze pamiętam to chyba Monika- Soczewka ją ma.Ala na 100% nie jestem pewna.
Gosiu nie za bardzo pamiętam,ale do tej pory nie było z nią kłopotu.Nie biorę pod uwag tego roku ,bo w tym roku to wszystkie się paliły.
Joasiu Naparstnice dostałam od Danusi -Dwostr
W ubiegłym roku pięknie mi się rozsiały, a wiosną mogłam przesadzać na inne rabaty.A w tym roku pewnie ze względu na suszę nie mam w ogóle nowych sadzonek.Dobrze że te z ubiegłego roku jeszcze są w pełni siły i będę kwitły.Jak będziesz dosadzała to nie za blisko róż,tak ok. 50 cm.Mają kępiaste korzenie i wody też potrzebują.
Majka Ciekawa jestem czy u Ciebie jest wyższa,bo ja czeka żeby trochę podrosła tak przynajmniej do 1 m.Do Lacre nie mam szczęścia najpierw dostałam za nią Flamentanz,potem dostałam dobrą, ale te z wiosennego nasadzenia w ogóle nie rosną.Z czterech pędów został tylko jeden i nie wiem czy przeżyje zimę.
Malinowa jest super i wszystkie wybrane róże zdają egzamin,muszę się jej nauczyć bo Gentle Hermione za wysoko przycięłam.No i Munstead Wood już ma w miarę sztywne pędy.
Ewuś w żadnym wypadku nie zgadzam się z taką opinia o Tobie.
Z tym jasnymi różami to zawsze kłopot.Kiedyś syn mi powiedział że zdjęcia to tylko do 10 rano i po 17 wieczorem.Ale różnie to bywa.Jak ładnie coś wygląda to łapię aparat i cykam, a potem patrzę że to zupełnie coś innego wyszło i kasuję zdjęcia.Pokażę Ci jak ładnie wyszła biała róża Crem Abundance.No tak, znowu żaba nie działa 
Gosiu nie za bardzo pamiętam,ale do tej pory nie było z nią kłopotu.Nie biorę pod uwag tego roku ,bo w tym roku to wszystkie się paliły.
Joasiu Naparstnice dostałam od Danusi -Dwostr

Majka Ciekawa jestem czy u Ciebie jest wyższa,bo ja czeka żeby trochę podrosła tak przynajmniej do 1 m.Do Lacre nie mam szczęścia najpierw dostałam za nią Flamentanz,potem dostałam dobrą, ale te z wiosennego nasadzenia w ogóle nie rosną.Z czterech pędów został tylko jeden i nie wiem czy przeżyje zimę.
Malinowa jest super i wszystkie wybrane róże zdają egzamin,muszę się jej nauczyć bo Gentle Hermione za wysoko przycięłam.No i Munstead Wood już ma w miarę sztywne pędy.
Ewuś w żadnym wypadku nie zgadzam się z taką opinia o Tobie.

- majka411

U mnie Marjorie Marshal była niska ok. 70 cm. Myślałam, że to brak dopływu słonka jest tego powodem i dlatego zmieniłam jej
miejsce na słoneczne.
Tu http://www.rosebook.ru/roses/modern-shr ... -marshall/ podają 120 - 150 , zastanawiam się czy to nie jest sprawa podkładki.
Rabata "malinowa" wygląda wspaniale, a co najważniejsze sama jesteś z niej zadowolona