martam80 dzięki za wskazanie odmiany bo rzeczywiście wyglądowo pasuje na 'Alfresco'
Moje zwartnice, trzymane w drewnianej skrzyni całkiem ładnie wchodziły w okres spoczynku ale...
Jedna cebula zaczęła puszczać pęd kwiatowy po zrzuceniu liści - już w tym roku kwitła. Wysadziłem ją ze skrzyni i wsadziłem do oddzielnej doniczki - teraz wygląda tak:

Nie wygląda ani trochę na cebulę, która odpoczywa

Ale to jeszcze nic. Jakiś tydzień po wykopaniu tamtej cebuli przyjrzałem się cebulom w skrzyni... znalazłem kolejne 3 cebule, które zaczęły puszczać pęd kwiatowy, czwarta cebula ma pąk jeszcze niewidoczny ale łatwo go wypatrzeć pomiędzy łuskami, jak ktoś wie gdzie szukać. Wśród tych 4 cebul jedna wygląda tak:

Jest to cebula z mojego siewu

Pierwsza moja własna zwartnica

W styczniu cebula była wielkości orzecha włoskiego, teraz ma wielkość średniego jabłka

Cieszy mnie to bardzo choć wolałbym aby kwitła wiosną a nie w grudniu... liście ma u nasady czerwonawe więc możliwe, że będzie po prostu czerwone ale nie umniejsza to mojej radości

Widać, że wdała się w obu rodziców - po 'Red Lion' odziedziczyła szybki przyrost cebuli (rosła obok innej siewki, która jest o około 1/3 mniejsza), duży pąk kwiatowy, natomiast po białym rodzicu szybkie rozmnażanie przez cebule przybyszowe (już ma 3 cebule przybyszowe). W każdym razie żeby spowolnić puszczanie pędów kwiatowych wykopałem wszystkie cebule i są w pudełku bez ziemi - w skrzyni niestety na dnie była lekko wilgotna ziemia choć już od wielu tygodni nie była podlewana - i to spowodowało, że cebule weszły w okres spoczynku i prawie od razu zaczęły puszczać pędy kwiatowe.
A tu jeszcze aktualny wygląd 'Alfresco':
A także porównanie kwiatów, uzupełnione o 'Alfresco':