Nie wiem,czy myślimy o tej samej roslinie-datura jednoroczne dla mnie nazywa się Bieluń:)
Nie jestem jej wielbicielką:(.A co do siewu,to kiedy z nia eksperymentowałam,to siałam razem z pomidorami,które miały isć do gruntu,a wiec w marcu.
Dla mnie bieluń ten najzwyklejszy jest przepiękny, tworzy piękną kulistą bryłę liści ciemnozielonych ,kwiatki również są dekoracyjne,bo ta biel
super kontrastuje z ciemną zielenią liści ,no a jesienią kolczaste owoce ...to juz bajka.
Dla mnie bajka.Lubię tego truciciela.
Jeśli masz bietko warunki siej już teraz.Im wcześniej wysiejesz tym wcześniej i odpowiednio dłużej
będziesz mieć kwiaty i ozdobne owoce.Z tym,że nie wiemy czy juz w maju będzie można wysadzać do ogrodu?Tego nikt nie wie dzisiaj.Zawsze możesz przetrzymać rośliny w domu w odpowiednio dużych donicach i nawożony.
Bieluń jednoroczny ma kwiaty skierowane do góry, natomiast datury wieloletnie maja kwiaty wiszące.
To jest bieluń biały (jednoroczny)
U KaRo natomiast widziałam bielunia dziędzierzawę, który ma nieco mniejsze kwiaty, odrobinę innego kształtu, najczęściej lekko zabarwione fioletowo. Liscie też ma trochę inne.
Jeśli ktoś ma problem ze zdobyciem nasionek bielunia białego, to chętnie służę
Chatte, piękne są Twoje krzaczki!!
Czy wysiewasz je do gruntu czy też do doniczek w domu a potem wynosisz doniczkę a może przesadzasz do gruntu?
Masz nasiona – czyli rozumie, że roślina bez problemu je produkuje (pewnie z tych owocków które opisywała Karo)
Nasiona wysiewam wprost do gruntu. Ja mam za mało miejsca na parapetach, zeby wszystko wysiewać do doniczek Tak wysiany zakwita wystarczająco wcześnie, jak dla mnie
Bieluń wydaje mnóstwo nasion! Przekonasz się, jak otworzysz taki "owocek"
To może być Datura metel - uprawiałam w ubiegłym roku,kwiaty miała podwójne.
Oczywiście nikt nie mówi,że chwast pindyryndą zwany nie może zdobić ogródka.
Czy mój to właśnie ona ?
Czy to jeszcze coś innego?
W moim ogródku jest kilka chwastów które pełnią ozdobną rolę ...
jak choćby trybula leśna
Halo jest tu może ktoś kto sieje bielunia jednorocznego?
Zamierzam posiać pierwszy raz na szpalerze 20 metrowym. Tzn wysieję do doniczek, a potem rozsadę do gruntu, tylko nie wiem w jakich odstępach je sadzić?
To jest dość duża roślina. W żyznej ziemi, mając pod dostatkiem wody, może osiągnąć nawet 80 cm szerokości, więc odległości między roslinami nie powinny być mniejsze niż 50-60 cm.