Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

W takim razie zapisuję chryzantemy dla Ciebie. Zaproszenie do Elbląga wciąż aktualne, więc jak tylko będziesz miała czas, ochotę i możliwość to przyjeżdżaj. Byłam niedawno na Morenie. Czy Ty tam jeszcze bywasz?
Iryski rewelacyjne ;:oj Muszę wiosną rozejrzeć się za takimi niskimi. Chociaż u mnie raczej lekkiego życia nie będą miały. Mało miejsc słonecznych i ciężka ziemia.
Zdjęcie rabatki z ceramicznym dzwonkiem idealnie nadaje się do pisma ogrodniczego. Bardzo klimatyczne.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Twój dzwonek kojarzy mi się z pszczółką Mają ;:108
Tulipany kupiłam wcześniej i nawet nie wiedziałam, że B. robi jakiś wyprzedaże, może nie rzuciły się w oczy, bo nie patrzyłam dokładnie :wink:
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo - może tym razem uda mi się zorganizować wypad do Elbląga. Chęci mam ogromne ...tylko do tej pory to jakoś tak z czasem mi nie wychodziło...Na Morenie bywam systematycznie, jakbyś się znowu wybierała - to możemy się u mnie na kawkę umówić :D
Niskie iryski uwielbiam, w zeszłym roku dokupiłam dwa...ciekawe czy zakwitną wiosną? Pewnie i w kolejnym sezonie coś dokupię, bo na te maluszki mam jeszcze trochę miejsca.
Dzwonek uprzejmie dziękuje za wyrazy uznania - bim bam bom....
Dla Ciebie bukiecik pachnącego groszku :D

Obrazek

Justynko - ja wcześniej też kupiłam chyba cztery paczuszki tulipanów w B...ce. Tamte już dawno posadzone. Ostatnie zakupy leżą w lodówce na razie. Myślę, że może posadzę cebulki do donic, tylko najpierw muszę je sobie zorganizować lub kupić.
A z tymi wyprzedażami w B to jakaś dziwna sprawa...W tym dniu, kiedy wykryliśmy w naszej najbliższej B cebulki po 0,99 zł zajrzeliśmy jeszcze do dwóch sklepów w kropki. W jednym w ogóle nie było żadnych cebul a w drugim stał sobie cały wielki karton ale po 3,99 :shock:
Dla Ciebie kot Fidel w Rozplenicy

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Marysiu! Właśnie się zorientowałam, że już dość dawno u Ciebie nie byłam. ;:223
No to jestem i braki nadrabiam. A spacerując, dostrzegam ciekawe roślinki, które wzmagają tęsknotę za kolorowymi porami roku: wiosną, latem, wczesną jesienią.
Tak bardzo chciałabym znowu zobaczyć moją kotkę wśród takiej soczystej zieleni, w jakiej Twój kiciuś buszuje na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu. ;:138

Czytam, że zakupiłaś dużo cebul tulipanów. Ja zrobiłam to samo i trzy godziny je sadziłam podczas nieustannie siąpiącego deszczu w dniu wczorajszym. Ale już mieszkają w ziemi, a ja coraz bardziej niecierpliwie będę wyglądać wiosny, by zobaczyć je w pełnym rozkwicie.
Każda cebulka dostała własną doniczkę, więc mam nadzieję, że nornice się do nich nie dobiorą. ;:224

Udanego tygodnia, Marysiu. ;:168
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

A ja Marysiu swoje cebulki z B... już posadziłam. Przestraszył mnie ten zapowiedziany śnieg i temperatury bliskie zera i mimo ciemnego nieba w piątkowy poranek pojechałam na wieś. Zmokłam w drodze powrotnej okropnie ;:oj . Ale nie zmarzłam. No i ja również od wczoraj niecierpliwie czekam na wiosnę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marysiu dziękuję za maczka z towarzystwie puszka sasanki, masz rację że to już niedługo. A jak jeszcze zima będzie taka jak przez ostatnie dwa lata ;:333 Gdzieś czytałam, że już tęsknisz za swoim ogrodem :D doskonale Cię rozumiem jak gdzieś wyjeżdżam choćby na jeden dzień to pierwsze kroki kieruję do ogrodu ;:65 Utul Koteczki!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielkie dzięki za groszek! Uwielbiam jego zapach. Już od dłuższego czasu go nie widziałam na działkach. Jak już się pojawia to ten szerokolistny, który niestety nie pachnie choć ma więcej kwiatów. Kilka lat temu próbowałam posiać groszek pachnący na balkonie. Efekt był mizerny. Mam za mało słoneczny balkon. Wszystkie pnącza jednoroczne preferują stanowisko słoneczne. Próbowałam już z różnymi ( od groszku, przez wilce po powojnik tangucki ) i efekt zawsze był niezadowalający.
Troszkę się u mnie pozmieniało...Jeszcze nie jestem pewna czy na lepsze :roll: A spotkać się nie musimy koniecznie na Morenie. Główne Miasto jest jeszcze lepszą miejscówką :D Do Elbląga zapraszam nieustająco.
Niskich irysków też mam kilka odmian. Może nawet jakieś inne niż Ty. Powinnam je kiedyś pokazać wszystkie. Ty też.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - faktycznie dość dawno nie zaglądałaś, ale ja się nie dziwię - remont a potem sprzątanie po remoncie...przecież to normalne, że człowiek jest tak zmęczony jak nie wiem co! U nas planowana wymiana okien albo w piątek albo w poniedziałek. Oczywiście cieszę się bo stare okna mają ponad 60 lat, są nieszczelne i okropnie się je myje ale jak sobie pomyślę o tym bałaganie - to ;:223
Ja moje tulipany wsadzę do doniczek, przy okazji zawiozę na działkę i zadołuję w kompostowniku lub w warzywniaku. Taki mam plan :D
Każdy tulipan we własnej doniczce - oooo....to jest pomysł ;:oj Ja mam milionpińcet doniczek zmagazynowanych w szopie, chyba ukradnę Ci ten pomysł i spróbuję posadzić tulipany pod płotem, gdzie mi je zawsze nornice wyżerały.
Dla Ciebie moje ulubione najzwyklejsze czerwone tulipanki

Obrazek

Lusiu - podziwiam! Moje jeszcze czekają. Wiesz, zaraz po zakupie wyjechałam na kilka dni do wnuczek, a teraz znowu czekamy na nowe okna...No i nie mam na razie tyle doniczek, żeby wszystko posadzić.
Dla Ciebie białe szachownice, śliczne są, takie delikatne, prawda...

Obrazek

Marysiu - oj tęsknię! Ale jest to tęsknota za zielonym ogrodem, pełnym słońca i kwiatów.
U mnie późną jesienią nie jest atrakcyjnie. Na pewno bym zupełnie inne rośliny posadziła gdybym mieszkała tam na stałe. Nieustannie zachwycam się ogrodem mojej sąsiadki zza jeziora Madzi - mnóstwo drzew i krzewów o pięknie przebarwiających się liściach, kolorowe koraliki jagód.... Miło jest mieć jesienią takie widoki za oknem.
Dla Ciebie Mikolina - strażnik warzywniaka :wink:

Obrazek

Izo - No proszę nawet nie przypuszczałam, że Ci taką przyjemność sprawię tym mini bukiecikiem ;:196
Ja groszki uwielbiam, ale w tym roku posiałam je po kilkuletniej przerwie głównie dlatego, żeby robić z nich bukieciki. Zasadniczo nie ścinam moich kwiatów, wolę cieszyć się nimi w ogrodzie. W wazonie lądują biedne ogrodowe połamańce oraz końcówki mieczyków, które rabatkach już fajnie nie wyglądają. Kiedyś nie mogłam mieć w domu wazonów - bo moje koty je przewracały. Teraz towarzystwo bardzo spoważniało - nie gania się jak oszalałe po meblach i parapetach. A wracając do groszków to w jednym z programów Gardener`s World Monty Don mówił, że kwiaty groszków wręcz trzeba ścinać co 10 dni. Nawet specjalnie kupiłam sobie na pchlim targu ten wazonik :D
A polne kwiatki lubisz?

Obrazek

================================================
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pytasz czy lubię?! Ja wręcz uwielbiam polne kwiatki i bukieciki z nich. Z tej przyczyny pewnie mam słabość do wszelkich "maluszków" ogrodowych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to znowu trafiłam w Twój gust Izo.
Wreszcie zabieram się do sadzenia moich cebulek i.....werbeny patagońskiej wyszabrowanej od Jagódki-JagiS :D
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i posadziłam :D co prawda nie wszystko bo mi ziemi zabrakło.
Przede wszystkim w doniczce wylądowały gałązki werbeny patagońskiej wyżebrane od Jagódki-JagiS. Zostały wsadzone do doniczki z głęboką wiarą, że się ukorzenią.

Obrazek

Posiadanej ziemi wystarczyło jeszcze na trzy donice - w dwóch posadziłam tulipany a w ostatniej upchnęłam sześć czosnków Gladiator.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na swoją kolej czekają jeszcze dwa opakowania tulipanów, trzy hiacyntów i paczuszka szachownica kostkowatej

Obrazek

======================
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Marysiu,
gdzie Ty będziesz te doniczki z tulipanami trzymać?
Zamierzasz je wywieźć na działkę?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - doniczki z cebulkami na razie stoją w kartonie na balkonie.

Obrazek
Obrazek

Dzisiaj dokupiłam ziemię i posadziłam resztę...tylko fotek nie zrobiłam.
Jak będzie sprzyjająca pogoda - to wybierzemy się na działkę i doniczki zakopię w warzywniaku. Dobrze, że go zdążyłam skopać przed wyjazdem :D Bałabym się zostawić je na całą zimę w tym kartonie, chociaż kiedyś, jeszcze przed emeryturą sadziłam wiosenne cebulkowe w dużej, drewnianej donicy a nawet miałam w niej przez kilka lat powojnik.
.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu ;:196 gdzie trafiłaś na takie cebulki jeszcze. :?:
W "moich biedronkach" nie widziałam przecen a po te 3,99 to kupowałam wcześniej.
Te tulipany są piękne. Też je sobie kupiłam. Chyba podobne sadziłam też w poprzednim sezonie i wspaniale
się prezentowały na rabacie. Tylko zrobiłam błąd i posadziłam je z tyłu a one nie rosną wysoko.
:wit
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Micu - witamy na forum :wit Bardzo mi miło, że swój pierwszy wpis znalazł się w moim wątku :D
Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś do mnie zajrzysz i że kiedyś pokażesz swój ogród.
Na powitanie w naszym gronie różyczka...

Obrazek

Saro - mam nadzieję że nie. Mam w planie zawieźć je na działkę i zadołować razem z doniczkami w warzywniaku lub w kompostowniku. Ponieważ moja działka jest 60 km od domu jest to wyprawa na cały dzień.
Dla Ciebie tulipan z minionej wiosny( on też pochodzi z B...ki a raczej ona bo to Elegant Lady :wink: )

Obrazek

Krysiu - latem zauważyliśmy nową Biedronkę na Szerokiej. Chyba z racji tego, że znajduje się w takim miejscu cebulki nie miały tam specjalnego wzięcia. Zostały ich dwa pełne kartony. Chyba stąd ta przecena. Muszę Ci powiedzieć, że my lataliśmy po okolicznych B..ch przez dwa kolejne dni i tylko jeszcze w jednej spotkaliśmy cebulki po 99 groszy, ale tam były tylko szachownice kostkowate ( które zresztą kupiłam - bo mam tylko białe)
Krysiu ja cebulki kupowałam w połowie listopada, ale posadziłam dopiero teraz bo najpierw myślałam, że pojedziemy na działkę a potem musiałam kupić ziemię i zorganizować sobie doniczki( bo swoje wszystkie wywiozłam na wieś)
Cóż Ci mogę ofiarować, jak nie różę....

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”