Mój ogród na fotografii- część 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- część 9

Post »

Kochani sprawiliście mi wielką radość swoją obecnością
Mam dla Was kilka zdjęć z dzisiejszego dnia. Do godz 16 pogoda rozpieszczała ;:303 ale po 16 ;:222
Zerwal się niesamowity wiatr , zaczęło okropnie padać , po prostu ziąb, a ja wściekła niczym osa ;:306 ;:306 ;:306
Zarejestrowana byłam na 24 listopada na rezonans magnetyczny /PILNE! /. Prze chwilą otrzymałam telefon,ze niestety przekladają na styczeń, gdyż NFZ wstrzymał środki/ efekty nowego rządu już są/
Aktualnie korzystam z rehabilitacji w miejscowości oddalonej ode mnie 3km./ gmina/ Rehabilitacja mieści się w budynku przypałacowym , w pałacu mieści się szkoła a całość otoczona pięknym parkiem.
Asiu124dziękuję serdecznie ;:168
Aniu!wczoraj w wielkim skupieniu pochłanialam widoki w tym albumie.
Oj, teraz jestem ostrożna ...jeszcze pamiętam ten niesamowity ból, ...od maja ;:222
Beatko!oczywiście ....ja dołożę / dostawię/ ;:306 ;:306 ;:306 pigwówkę ;:108 coby poskromić nerwy.
Andrzeju! skoncentrowana byłam na swoim L- S :;230 czerwiec...tak dawno on był ;:306
dziękuję :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/url

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/850a8ef9e981b16f]Obrazek

a tak było dzisiaj w moim ogrodzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu Szczerze i serdecznie gratuluję wyróżnienia, jak najbardziej Ci się należało ;:138 Zazdroszczę, że możesz pospacerować po takim pięknym parku, fajnie powyginało drzewa ;:oj
Mam kilka pytań do zdjęć z poprzedniej strony.
Co jest na 3 zdjęciu z żółtymi listkami pnące?
Czy na pokręconych wierzbach też robią Ci się takie czarne gałązki i czy je wycinasz?
Co mówi kot na ostatnim zdjęciu?
Glichy na kapustach ładnie kontrastują ale nie polecam ich ręcznie usuwać bo wydzielają odór zepsutego kalafiora.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz gratuluję :wit
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michałku! dziękuję za gratulacje ;:108
Zapomniłlam napisać , pałac jest do sprzedania za 1 zł , nie pomyliłam się, ale....trzeba wybudować szkołę, która aktualnie mieści się w pałacu .. Są chętni??? ;:306 ;:306 ;:306
Michał , czarne gałązki na wierzbach kręconych - to jakas choroba grzybowa . Męczę się z nimi , usuwam a od czasu do czasu ścinamy na wysokość około 1 metra ;:108
Na 3 zdjęciu- róża pnąca NN.
Na ostatnim zdjęciu, kotek Antek, czeka na rybkę ze stawu od Pani :;230
Wprowadzilam Cię w błąd- przepraszam . Na 4 zdjęciu, przy pergoli róża , a na 3 zdjęciu , z żółtymi listkami , w kamyczkach??? trzmielina obok bukszpanu / niziutkie/
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu jak zawsze uroczo ;:138 zwłaszcza cieszą mnie Twoje pięknie kwitnące chryzantemy ;:138 .
Widzę też ,że jeszcze nie zabezpieczyłaś hortensji :roll:
W sumie nie jestem pewna , czy swoje mam owijać agrowłóknina.
Pozdrawiam i życzę zdrówka. :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu! chryzantemy urocze, do tej pory zdobią ogród ;:108 Jestem nimi zachwycona ;:215
Hortensje zabezpieczam tylko ogrodowe i nowe nabytki sadzone jesienią / owijam agrowłókniną/ Bukietówki obsypuję liśćmi albo trocinami. Na razie nie robiłam jeszcze nic przy nich. Temperatury jeszcze przyzwoite.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Bogusiu i ja dołączam się do gratulacji ;:138 ;:138 ;:138
Twój ogród jak zwykle bardzo mnie zachwyca ;:215
Nie wiem czy dobrze doczytałam ,ale chyba masz tamaryszka francuskiego :?: on zdaje się kwitnie w lipcu ,a ja na nie go właśnie poluję .
Czy mogłabym liczyć na patyczek :D
Zdrówka życzę dobrego zawsze ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Hihihi, ja przez was oszaleję. Właśnie wujka google pytam o tego tamaryszka. ;:108
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Bogusiu moje gratulacje, nagroda jak najbardziej zasłużona ;:108
A w ogródku ładnie kwitną chryzantemy ;:138
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu , mój tamaryszek kwitnie na przełomie maja i czerwca - na 30 stronie tego wątku wstawiłam zdjęcia. Francuski jest późniejszy, kwitnie sierpień- wrzesień. Francuskiego zamierzam dopiero nabyć wiosną. Odwiedziłam kilka szkółek ale niestety nie było. Wiosną zamówiłam w sklepie internetowym , ale jak doszło do wysyłki paczki , Pan zadzwonił i powiedział,że aktualnie nie posiadają.Jeśli interesują Cię gałązki mojego to oczywiście wyślę wiosną. Teraz przysypię gałązki może do wiosny ukorzenią się.
Dorotko! tamaryszek francuski jest śliczny, intensywniejsze ubarwienie. Poluję na niego! ;:108
Ewuniu ! dziękuję ;:180 Tak, chryzantemy cudowne ;:108
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Bogusiu no właśnie ja też od kilku lat poszukuję tego francuskiego tamaryszka i nici z poszukiwań .
Dziękuje ;:196 za patyczki ,ale mam wiosną dostałam od Tereski ,a i mój stary się jakoś ruszył :D
Jeśli uda mi się znaleźć to oczywiście dam namiary :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu ja również przyłączę się do gratulacji ;:138
Utrzymać ogród duży w takiej kondycji to wielkie wyzwanie - ogród piękny i inni też to zauważyli ale " kondycja ogrodniczki" powoli słabnie... Czy musi tak być - coś za coś ;:131
Moja przygoda z tamaryszkiem trwa już od kilku lat - ja z kolei szukam Tamarix ramosissima (Tamaryszek pięciopręcikowy - wysokość: 3 - 4 m, pora kwitnienia: VII - IX) - może być gatunek lub odmiana... nieważne byle by go zdobyć.
Kupowane 3 sadzonki w kolejnych latach okazały się być Tamaryszkiem czteropręcikowym kwitnącym wiosną i wylądowały na ognisku.
Szkoda, że szkółki czy też sklepy internetowe nie odpowiadają za mylne opisywanie swych produktów.
Ostatni mój nabytek mam 2 lata i jeszcze nie kwitł więc nie wiem bo kwitnienie jest najpewniejszym sposobem upewnienia się co do odmiany.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu :wit , problem w tym , czy faktycznie to jest odmiana francuskiego. Ten , który mam, rośnie w piorunującym tempie, co roku wycinam sporo gałęzi. Zamówiłam tam, gdzie Ci wczoraj pisałam , przy okazji zamówiłam ogniki i brzozę. Dzisiaj u mnie napadało trochę śniegu , drzewka i krzewy jakby lukrowane , na dodatek piękne słońce, a o 6 rano było-4,1*.
Krysieńko! dziękuję ;:180 no właśnie , różnie z tą kondycją ogrodniczki bywa:;230 . Na szczęście rehabilitacja przyniosła ulgę . Nie zamierzam zrezygnować z pracy w ogrodzie. Ruch przy moim schorzeniu wskazany z zachowaniem pewnych zasad postępowania i zdrowego rozsądku.
Znalazłam w kilku szkółkach tamaryszka pod podaną nazwą , z uzupełnieniem odmiany pięciopręcikowy Pink Cascade i Rubra.
W opisie podają okres kwitnienia lipiec- sierpień., ale czy na pewno to ten. W szkółce , blisko mojego miejsca zamieszkania też był w ofercie -, zatem wiosną będę tam pytała o niego .
Ten ,który ja zamówiłam wczoraj był pod nazwą tamaryszek francuski, okres kwitnienia późniejszy niż ten , którego mam . Zobaczymy co z niego wyrośnie, mój ogród wielki, mam gdzie sadzić ;:306 ;:168
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Bogusiu a ten tamaryszek pięciopręcikowy jeszcze czymś się różni od zwykłego czy tylko terminem kwitnienia?

I powiedz mi, ten co go tniesz, to się ukorzenia z patyczków?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Spóźnione gratulacje ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, różni się terminem kwitnienia , wybarwieniem / tak przynajmniej piszą i widać na zdjęciach, które oglądam/. Mój jest drobnokwiatowy , zatem tez chyba kwiaty większe. Porównaj w google drobnokwiatowy i francuski Pink cascade i Rubra
Pokrój możesz sobie kształtować , prowadzić jako krzew albo w postaci drzewka. Ja swojego ukorzeniałam z młodych/ 2 letnich / pędów , z tzw. piętką , umieszczając w ukorzeniaczu do zdrewniałych roślin. Można tez ukorzenić przysypując gałązki ziemią / też młode/
Asiu! dziękuję ;:180 ;:180 ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”