Masz piękne zdrowiutkie Dendrobium

Jestem właścicielką tego samego typu storczyka od 1,5 roku, więc mogę Ci pomóc i odpowiedzieć na pytania na podstawie mojego krótkiego stażu i małego doświadczenia z moim kwiatkiem

1. Podczas kwitnienia podlewam storczyka raz na tydzień z nawozem. Nie mam postawionego Dendrobium na keramzycie tylko w takiej doniczce jaką masz na zdjęciach. Dodatkowo mam jeszcze ceramiczną osłonkę. Namaczam storczyka przez kilka godzin, po czym nadmiar wody wylewam.
2. Wodą zraszam tylko liście - nigdy kwiaty i to tylko w momencie gdy jest bardzo sucho w mieszkaniu lub gorąco na dworze. Robię to raczej po to, by nie dostały się przędziorki

3. Namaczam storczyka z POŁOWĄ dawki nawozu wypisanej na opakowaniu (a nawet czasem mniej niż pół).
4. Wg mnie powinna być teraz różnica temperatur i tak też robię ze swoim. Stawiam przy rozszczelnionym oknie.
5. U mnie jest włókno kokosowe, u Ciebie chyba też, więc jest ok.
6. Mam taką samą doniczkę i przesadzę dopiero gdy korzenie zaczną rozsadzać obecną

7. Maluchy są cudowne. Nie należy nic z nimi robić, tylko czekać aż urosną i za około rok puszczą pąki

Nie jestem jakimś specjalistą, wypisałam tylko jak postępuję ze swoim skarbem. Może ktoś bardziej doświadczony odniesie się do mojej wypowiedzi, jeśli napisałam coś nie tak ;)
Powodzenia!