Słoneczne rabaty 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 2

Post »

Ale przyjemnie się zrobiło po obejrzeniu tych zdjęć ;:215 I pomyśleć że niedługo znów tak będzie ;:167
Jednak to chyba dobrze mieć cztery pory roku, zawsze jest to wyczekiwanie na wiosnę, a potem krajobraz pięknie zmienia się z każdą zakwitającą w swoim czasie roślinką ;:108
Jak się mieszka w stałym klimacie, to wyglądając przez okno widzi się stale ten sam widok :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, zabij mnie pamiętam może ze dwie-trzy nazwy tulipanów ogólnie nie mówiąc już o dopasowaniu do konkretnego kwiatka ;:131 jakoś totalnie nie trzymają mi się głowy wczesne cebulowe i dopiero w tym roku spisałam nazwy tych, które kupiłam w biedrze.. Z tego co pamiętam on się nie przebarwia tylko od początku ma taki nietypowy kolor.. poszukam jeszcze jego zdjęć, może ktoś odgadnie co to za odmiana ;:108
Zuza, oj tak, masz stuprocentową rację. Gdybyśmy cały czas cieszyli się takimi widokami to po roku może dwóch zaczęłyby wrastać w codzienność i przestalibyśmy zauważać te cuda ;:108 A tak, wyposzczeni przez kilka jesienno-zimowych miesięcy pożeramy wszelkie kwitnące maleństwa. Ja aż piszczę (czasami nie tylko wewnętrznie ;:306 ) jak zakwitają mi pierwsze krokusy, a przebiśniegi to potrafię podglądać kilka razy na dzień czy coś podrosły :;230
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Oj, jak pięknie wiosennie się już u ciebie zrobiło ;:3 ;:3 , zdjęcia tak cudne, że napatrzeć się nie mogę...
Podglądam co masz posadzone na tej rabacie cebulowej , ale widzę że i piwonie tam masz i róże...
Ja pomiędzy moimi różami do tej pory niczego nie wsadzałam , jakoś cały czas wydawało mi się że potrzebują przestrzeni...Najwyższy czas to zmienić... Muszę pomyśleć nad liliami...
Nasiona sasanek dostałam w tamtym roku , wsiałam w miejscu w którym wcale nie grzebię i niby wzeszły , ale takie malutkie są i liche. One tak zawsze mają? Jakoś nie chce mi się wierzyć że coś z nich będzie... ;:222
Ciemierników nie mam żadnych a wczoraj będąc w Netto , widziałam jakiś kwitnący kwiat przypominający właśnie ciemierniki... Nie byłam pewna , nazwa też była napisana po łacinie , kurcze mogłam zrobić zdjęcie...
Ale jakby nawet to były one to te same co rosną w ogrodach?
Aż może jutro się skuszę i tam podjadę jeszcze raz. :?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No no jaki torcik ;:oj
Takie talent mieć...
Ciekawe czy tulipanka byś zrobiła :lol:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Właśnie , kurcze jaką gafę popełniłam...Ten tort to przecież najważniejszy był w tym wątku...
A ja o duperelach... sasankach i ciemiernikach. ;:306
Przyznać trzeba że masz talent przez duże T!Pozazdrościć...
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Sabinko, za Twoją namową byłam na ciemiernikach u Marty ;) dzięki ;:196

A tort... mmmmm.... naprawdę wyjątkowo ładny, wygląda jak sukienka baletnicy ;:215

Trzeba mieć duże zdolności, żeby takie piękności tworzyć! Gratuluję talentu!! ;:433
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko sasanki białe wzeszły ładnie, posadzone już na grządce sasankowej. Wiosną zobaczymy, jakimi kolorami zakwitną. Jak będzie biała podeślę ci nasiona. ;:306
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Soniu pokaż u siebie młode sasanki. Chciałabym porównać ich wielkość z moimi.... Też je chciałam przesadzić w inne miejsce bo teraz są w tymczasowym, w którym mało kopię, na dodatek z tyłu za różanecznikiem.
Ale boję się ich ruszać...
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Zakochałam się w tym torcie ;:oj powinien nazywać się marzenie ogrodnika ;:oj
Ironia losu jest taka ,że kupiła fioletową i bordową sasankę ,bo białe mi się nie podobają ,a mam...oczywiście dwie białe :evil:
;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko, musiałam się cofnąć o kilka stron, żeby nic nie stracić z wątku.
Pisałaś o kwiatach Abrahama...Jest dokładnie właśnie tak. Utrzymują się ok. trzech, czterech dni. Z tego co pamiętam, to kwiaty Jubilee podobnie ;:108 Te róże trudno porównywać. Każda jest inna, każda piękna, z tym, że u mnie Abraham to dorodny krzak, drugi z tego roku też już wygląda przyzwoicie. Natomiast Jubilee C jest nadal dość mała, chociaż nieźle rozkrzewiona. Moja nie wyższa niż 60 cm. Po dwóch sezonach jej wysokość nie powala :roll:
Wiosenne wspomnienia ;:215 Jak patrzę na cudownie kwitnące krokusy, narcyzy i tulipany, to wzdycham z tęsknoty za wiosną... Oj, długo nam jeszcze trzeba będzie czekać na takie widoczki.
Tort Ci wyszedł po mistrzowsku ;:180 Szkoda, że nie można skubnąć kawałek przez monitor, bo jeśli choć trochę smakował tak jak wyglądał to nie pozostaje mi nic innego jak pomarzyć o takim smaku i poślinić się do monitora ;:152
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Sabinko!
Ten torcik to dzieło sztuki. Jestem pod wrażeniem!
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Wiem, że zaczęłam już podsumowanie sezonu i wspominki wiosenne, ale dzisiaj wyszło wreszcie słońce i poszłam na przeszpiegi po rabatowych resztkach. Kochani, jak macie miejsce na róże Mary Rose to polecam z całego serca.. jak ona się trzyma, a jak pachnie. Nadal jest cała w pąkach i kwiatach. Terminatorka jedna ;:oj

Moje dzieci zaczęły wczoraj pisać listy do Mikołaja, stwierdziłam, że i ja zagadnę "Mikołaja" o jakiś upominek dla grzecznej mamy ;:224 Poprosiłam o nowy obiektyw do "mikołajowego" aparatu.. Ostatnio szukałam na necie pseudo kursów o ustawieniach manualnych i oczywiście wypisałam sobie kilka obiektywów pasujących do tego co mam w domu. A co, niech wie, że nie myślę tylko o kwiotkach ;:306 Mój mikołaj wysłuchał na spokojnie potem parsknął i stwierdził, że już taniej byłoby mu kupić kilka habaziów (czytaj: róż). Sprawdziłam i faktycznie, drogie te zabawki.. Pewnie spasuję. A już oczami wyobraźni widziałam nową jakość wiosennych zdjęć :;230

Ola, widziałam w tamtym roku wielkie rozrośnięte ciemierniki w OBI, ale cena też była wyrośnięta.. z tego co pamiętam około 29 zł :shock: I kochana, tort nie najważniejszy.. to tylko taki miły wypełniacz miejsca ;:306
Tulap, robiłam kiedyś tulipany w wersji mini na babeczki z okazji dnia kobiet.. niestety fotek nie mam ;:222
Agnieszka, u Marty znajdziesz sporo cudów. To bardzo dojrzały i rozrośnięty ogród ;:108 Tort to oczywiście "księżniczka baletnica" tak go nazwała moja córa i zażyczyła sobie coś podobnego na urodziny, ale ma być jeszcze korona i więcej kwiatów, bo podobno oszukałam i zrobiłam jednego ;:306
Sonia, bardzo jestem ciekawa tych sasanek. Moja mama zbierała nasiona tylko z białych, a zakwitły przeróżne odcienie fioletowych i różowych, ale białej nie było ani sztuki.. A jej wieloletnie kępy w tym roku zjadły nornice..
Beatko, tak mi się wydaje, że te białe sasanki są totalnie niewidoczne w ogrodzie, nie robią takiego efektu jak ich kolorowe siostry, ale jak popatrzysz na zdjęcia.. dopiero wtedy widać, że te białe mają w sobie taki delikatny urok, potrafią być piękne.. Powiedz mi, dobrze ci rosną twoje pomyłki? Rozrastają się bez większego marudzenia?
Dorotko, torcik zrobiłam taki żeby każdy znalazł coś dla siebie: dół orzechowo-kawowy, góra kokosowo-czekoladowa. Nie słyszałam narzekania ;:224
Co do Jubilee to masz całkowitą rację. W tych upałach gubiła płatki bardzo szybko, a jeśli nie chciała gubić to zasychały paskudnie na róży tworząc odrażające mumie.. Dobrze, że mam ją już kolejny sezon, bo gdyby to był jej debiut to bardzo bym się zawiodła, a tak, wiem na co ją stać. U mnie ma niewiele ponad 1m.. a liczyłam na więcej i posadziłam ją bardziej na tyłach rabaty przy kratce ;:223 Jeśli za rok nie podrośnie to będę jej szukała lepszej miejscówki, bo jednak jak już zakwitnie to oszałamia urodą i zapachem ;:108
Ania, dziękuję ;:168 Pieczenie to bardziej hobby niż zawód wyuczony. Zawsze jak coś robię, a znajomi zdają się totalnie na mnie od A do Z to mam tysiące wątpliwości czy się spodoba i przede wszystkim czy posmakuje. Przecież każdy ma inny gust. Jedni lubią lekkie owocowe smaki inni ciężkie chałwy lub bezy.. Myślę, że profesjonaliści nie mają takich dylematów. Są pewni siebie robią co mają zrobić i MA smakować ;:306

Zobaczcie jakie rośliny jeszcze znalazłam na moich rabatach.. A jutro postaram się przygotować kolejne róże. W planach: Astrid Grafin von Hardenberg, Augusta Louise i Berolina

Obrazek

Obrazek

Obrazek

hej hej, wychodzą tulipany ;:202

Obrazek

Obrazek

Dowód na to jak świetnie się trzyma Mary Rose ;:oj

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko niemożliwe, takie piękne kwiaty róż. ;:oj Co to się znowu dzieje, żurawki kwitną, tulipany wychodzą z ziemi. ;:202 Z sasankami może być jak z jeżówkami, z każdych wychodzą podstawowe odmiany. ;:218 Dylematy fotograficzne w większości mamy podobne. ;:108 Zawsze można pieniądze wydać inaczej, a my przecież nie chcemy być samolubne. :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Moja Mary niestety słabiutko, ale to ze względu na miejscówkę. Ma mało słońca o tej porze roku
Masz niesamowicie kolorowe rabaty wiosną
Zazwyczaj trzymam się kolorów zimnych, czyli róże, fiolety i biel, ale wiosną jestem spragniona koloru i takie szalone zestawienia kolorystyczne wcale mi nie przeszkadzają, a wręcz jestem nimi zachwycona. Ktoś kiedyś nazwał takie zestawienia cygańską spódnicą. I co dziwne im dalej w sezon oczekuję coraz większego uspokojenia. Ze mną to do ładu nie dojdzie.
Ty ratowałaś Raphsody in blue, a ja Blue for You. Jak na razie jestem z niej bardzo zadowolona
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Sabinko, odnośnie obiektywu.. oczywiście można zamówić sobie u św.M. nowy, ale to kosztowne. Jakiś czas temu rzuciłam temat mojemu syniowi, co zrobić by mieć fajne makro fotki i znalazł mi zestawy soczewek makro do mojego aparatu, koszt to średnio ok 150 zł i jest ich kilka w tym zestawie. To tańsze rozwiązanie niż zupełnie nowy obiektyw, czy aparat.
Teraz nie ma już co fotografować, ale na wiosnę może sobie sprawię taki prezencik :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”