Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy 2015
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród IGI. Żurawkowy zawrót głowy 2015
Iga, no właśnie boję się że nie wytrzymam.
Za dużo mi się podoba i nie mogę się zdecydować, które wybrać
Za dużo mi się podoba i nie mogę się zdecydować, które wybrać
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Małgosia, podeślij wymiary i rośliny, które chcesz posadzić, może coś poradzimy.
Tulapku, mam do zaprojektowania układ płytek w łazience, tylko nie możemy się z Panem M dogadać jakie. Ale na pewno kolorowe kwadraciki.

Tulapku, mam do zaprojektowania układ płytek w łazience, tylko nie możemy się z Panem M dogadać jakie. Ale na pewno kolorowe kwadraciki.

-
- Kontakt:
Jaga, naprzeciw tarasu jest tak zwana 'długa rabatka', sięga od 'hostowiska pod brzozami' do 'rabatki leśnej'.
Długa rabatka w ciągu sezonu w różnych latach
kwiecień

maj

czerwiec

lipiec

sierpień

wrzesień

październik

listopad

Długa rabatka w ciągu sezonu w różnych latach
kwiecień
maj
czerwiec
lipiec
sierpień
wrzesień
październik
listopad
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
A te szpaler traw vis a vis długiej rabaty to wszystkie trawy zimujące?
-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Igo!
Bardzo dziękuję za solidne podejście do tematu nazewnictwa rabatek. Prawdę mówiąc myślałam, że po prostu wymienisz nazwy
.
Ale nie ukrywam, że Twój sposób znacznie bardziej mi się podoba.
"Długa rabata" w całej pełni zasługuje na swoją nazwę, a jej kolejne odsłony są zachwycające
.
Rozumiem, że dalszy ciąg nastąpi
...
- Jagi
Bardzo dziękuję za solidne podejście do tematu nazewnictwa rabatek. Prawdę mówiąc myślałam, że po prostu wymienisz nazwy

Ale nie ukrywam, że Twój sposób znacznie bardziej mi się podoba.
"Długa rabata" w całej pełni zasługuje na swoją nazwę, a jej kolejne odsłony są zachwycające

Rozumiem, że dalszy ciąg nastąpi

-
- Kontakt:
Dorotko, tak to trawy przy tarasie. Ta rabatka przechodziła mnóstwo metamorfoz, ale tegoroczne lata wykończało wszystko, i stanęło na trawach. Zresztą kiedyś taki był zamysł, tylko nie podobał się Księciu Panu.
Jaga, cd.... mała rabatka przy tarasie, ma 50 cm na 5 metrów. Zimą możemy sobie powspominać. Lubię takie porównania.
W ciągu wielu lat.
Na początku była zrobiona z drewna. wtedy rosły tam jednoroczne i róże.
2009

2010

2011, wtedy została wymurowana z klinkieru i zamieszkały trawy i żurawki.
Częściowo trawy jednoroczne.

2012

2013

2014

2015 nastąpiła zmiana , żurawki na trawy.

Jaga, cd.... mała rabatka przy tarasie, ma 50 cm na 5 metrów. Zimą możemy sobie powspominać. Lubię takie porównania.

W ciągu wielu lat.

Na początku była zrobiona z drewna. wtedy rosły tam jednoroczne i róże.
2009
2010
2011, wtedy została wymurowana z klinkieru i zamieszkały trawy i żurawki.
Częściowo trawy jednoroczne.
2012
2013
2014
2015 nastąpiła zmiana , żurawki na trawy.
-
- Kontakt:
Dorotko, tam jest 3 sztuki Carex Red Rooster - Turzyca, 6 sztuk Carex Minigold, 2 sztuki Carex Ornithopoda Variegata-Turzyca Ptasie Łapki, 2 sztuki Festuca glauca , 3 sztuki Hakonechloe Stripe It Rich, i 6 sztuk ostnicy, ta nie zimuje , ale wysiewa się i potem przesadzam.
Na początku długiej rabaty jest hostowisko pod brzozami.
Zdjęcia w ciągu kilku lat.
2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Na początku długiej rabaty jest hostowisko pod brzozami.
Zdjęcia w ciągu kilku lat.
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Super pokazana rabata jak się zmienia co miesiąc

A żurawki jakoś tak w listopadzie zmalały?, czy są podzielone?
- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Widać jak hosty się rozrosły. Takie rabatki mogę oglądać !
Odrób jeszcze zadanie domowe i podpisz na zdjęciu odmiany......
Odrób jeszcze zadanie domowe i podpisz na zdjęciu odmiany......

-
- Kontakt:
Olu, litości.
Kilka pewnie bym nazwała, ogólnie w tym roku próbowałam zdiagnozować, bo znaczników już dawno nie ma, ale....może z 50 na 200 się udało. Tylko doniczkowce mam prawie wszystkie ponazywane.
To najnowsze nabytki.
Ewuniu, masz rację, większość żurawek podzielona, ale dlatego, że teraz na brzegu posadziłam szpaler prymulek. Wiosną mają cieszyć oko.
Z tej strony ogrodu jest jeszcze różanka pod sypialnią, zamysł celowy , ma pachnieć i przy tarasie i w sypialni. Oprócz róż rośnie tam pachnący szczepiony bez Palibin i szczepiona kalina pachnąca.

Ewuniu, masz rację, większość żurawek podzielona, ale dlatego, że teraz na brzegu posadziłam szpaler prymulek. Wiosną mają cieszyć oko.
Z tej strony ogrodu jest jeszcze różanka pod sypialnią, zamysł celowy , ma pachnieć i przy tarasie i w sypialni. Oprócz róż rośnie tam pachnący szczepiony bez Palibin i szczepiona kalina pachnąca.
- ewunia7
- Od: 1 lis 2012, o 15:31

Różyczki śliczne

Kalina też śliczna i do tego pachnąca

-
- Kontakt:
Ewo to Kalina angielska na pniu 160 cm -Viburnum carcephalum,
Jedna z najefektowniejszych kalin o wielkich, kulistych kwiatostanach. Kwiaty białe, intensywnie pachnące, zebrane w kwiatostany o wielkości do 13cm. Kwitnie niezwykle obficie, od maja przez 2-3 tygodnie krzew obsypany jest masą olśniewających kwiatów. Pąki przed rozwinięciem są różowe.
Pędy sztywne, luźno ułożone. Liście jajowate, ciemnozielone, błyszczące. Jesienią przebarwiają się na odcienie żółci, pomarańczu i czerwieni tworząc malowniczy akcent ogrodu.
Warto posadzić niewielki krzew kaliny w ogrodzie aby cieszyć się pięknem jej wyrazistych kwiatów.
Kalinę angielską uzyskano krzyżując Viburnum macrocephalum i Viburnum carlesii, w szkółkach Burkwooda i Skipwitha w Anglii, w 1932 roku.
Ze względu na przyjemny zapach warto ją posadzić przy ścieżce lub blisko domu. Idealna do ogrodów przydomowych, uprawiana jako soliter lub do roślinnych grup kolorystycznych.
Tyle informacji, z moich doświadczeń się nie przebarwia, spadają liście bardzo późno, zielone. Ale reszta się zgadza. Pachnie obłędnie.
Postaram się zrobić spotkanie jak będzie kwitła.
Jedna z najefektowniejszych kalin o wielkich, kulistych kwiatostanach. Kwiaty białe, intensywnie pachnące, zebrane w kwiatostany o wielkości do 13cm. Kwitnie niezwykle obficie, od maja przez 2-3 tygodnie krzew obsypany jest masą olśniewających kwiatów. Pąki przed rozwinięciem są różowe.
Pędy sztywne, luźno ułożone. Liście jajowate, ciemnozielone, błyszczące. Jesienią przebarwiają się na odcienie żółci, pomarańczu i czerwieni tworząc malowniczy akcent ogrodu.
Warto posadzić niewielki krzew kaliny w ogrodzie aby cieszyć się pięknem jej wyrazistych kwiatów.
Kalinę angielską uzyskano krzyżując Viburnum macrocephalum i Viburnum carlesii, w szkółkach Burkwooda i Skipwitha w Anglii, w 1932 roku.
Ze względu na przyjemny zapach warto ją posadzić przy ścieżce lub blisko domu. Idealna do ogrodów przydomowych, uprawiana jako soliter lub do roślinnych grup kolorystycznych.
Tyle informacji, z moich doświadczeń się nie przebarwia, spadają liście bardzo późno, zielone. Ale reszta się zgadza. Pachnie obłędnie.
Postaram się zrobić spotkanie jak będzie kwitła.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Iguś bardzo lubię krzewy na pniu. Twoja kalina angielska wygląda pięknie. Można wiedzieć gdzie takie cudo nabyć?
Pozdrawiam Hala
-
- Kontakt:
Halinko, moja kalina ma już kilka lat, około 5-6. Ja kupiłam ją w szkółce Andrzejewski pod Koninem i kosztowała 25 zł. Spotkałam kiedyś na targach po 45 zł , ale i w ogrodniczym za 150 zł . Piszę ceny, by wiedzieć jaką cenę warto dać.
Przez dwa lat cięłam ją by się zagęściła, kosztem kwitnienie, bo pączki kwiatowe zawiązują się jesienią. Teraz wiosną tnę pędy bez pączków, a po kwitnieniu pozostałe, tym sposobem nadal się zgęszcza, ale mam kwiaty co roku.

Przez dwa lat cięłam ją by się zagęściła, kosztem kwitnienie, bo pączki kwiatowe zawiązują się jesienią. Teraz wiosną tnę pędy bez pączków, a po kwitnieniu pozostałe, tym sposobem nadal się zgęszcza, ale mam kwiaty co roku.