Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Danusiu Ty stale coś wymyślasz, studnia pomysłów ;:108
Jak tylko pogoda sprzyja to spędzamy czas w ogrodzie żeby się napracować na zapas, bo potem będziemy tylko czekać :uszy
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tereniu, nie wiem czy pigwowiec sprawdzi się do galaretki. Nie mam pigwowca, więc nie sprawdzę. Ty masz to możesz spróbować. Jak nie wyjdzie galaretka to będzie pyszna marmolada. Pigwa to ładne drzewo jak jest przycinana.
Trzeba korzystać z pogody i jak najwięcej czasu spędzać na powietrzy. Zaraz zima zamknie nas w czterech ścianach przynajmniej na trzy miesiące i będzie tęsknota za ogrodem.
Marysiu, pogoda przez ostatnie dni jakoś mnie nie rozpieszczała. Dziś może będzie troszkę lepiej.Wiatr ustał, może uda mi się dokończyć osłonę przy umywalce i usunąć wreszcie krzaki papryki. Postaram się w skrzyniach posiać gorczycę na nawóz zielony. Jest wilgotno i ciepło, powinna jeszcze do mrozów urosnąć. Maliny jeszcze czekają na wycięcie i wypielenie.
Rano zakupy, lekarz, a potem zobaczymy.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O Danusiu :wit
Fajnie,że zajrzałam do ciebie :D
Jakiś dobry przepis na pigwę widze podajesz.Już sobie skopiowałam.Spróbuję i ja ;:173
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, rób i zajadaj z apetytem.
krzysztof01
1000p
1000p
Od: 17 mar 2010, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zrobiłem. Wyszło faktycznie bardzo fajnie. :)
Jestj jednak pewien problem :cry: galaretka jest moim zdaniem stanowczo za słodka.
Zaznaczam że jest to wyłącznie moje zdanie. Może ro wynikać z tego że ja praktycznie wcale nie używam cukru.
Następnym razem zrobię ją przy zastosowaniu 0,5dkg cukru, żelującego.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krzysiu, ja z kolei nie używam wcale cukrów żelujących. Dodaj do następnych 2 limonki, zobaczysz że zdecydowanie zaostrzy się smak galaretki. Można zmniejszyć dawkę cukru, tylko trzeba mocniej odparować kawałki owoców.
na coś się mój przepis przydał.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Danusiu witam w Twoim ogródku, po mojej przerwie.
Ja mam pigwowca i jak za bardzo wybuja, przycinam go i nie zajmuje dużo miejsca,
a jakie naleweczki są z owoców ;:173
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ładny masz ogródek , ciekawie otoczona rabata, wikliną ? fajnie to wygląda--ludzie to mają pomysły ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Danusiu, troszkę nadrobiłam moje zaległości u Ciebie.
Masz piękny klon japoński, czyli drzewko, którego ja raczej nigdy mieć nie będę - u mnie za zimno i za ciężka ziemia dla tych klonów. Ale inne odmiany, bardziej europejskie, na pewno posadzę.
Pigwę też podziwiam, ona chyba bardzo ładnie kwitnie? Pigwę to może kiedyś posadzę. :)
Fajny temat przetworów i galaretek z pigwy się tu rozwinął. Można sobie własne zdrowe żelki zrobić, bo pigwa zawiera chyba bardzo dużo pektyny, prawda?
Rabata z trawami piękna - tym bardziej, że musiałaś być cierpliwa i czekałaś, aż malutkie trawki rozrosną się w większe kępy.

Przy okazji zapytam, co to za gatunki trawek poniżej?
Tacca pisze:Obrazek

Obrazek
Śliczne ciepłe kozaczki sobie zrobiłaś - podziwiam. Nie mam pojęcia, jak Ty je przyszyłaś do podeszwy? ;:oj
Ale co Ci się stało w stopę? Że pozwolę zapytać, bo tego nie doczytałam.
Dobrze, że powoli Ci się goi i że masz taki fajny fotel przystosowany do tymczasowej niedyspozycji.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Ewa, Fajnie że wreszcie się pokazałaś, mam nadzieję że na dłużej ;:7 ,
Pigwowce rosną u moich koleżanek. Wiem że można je ograniczać cięciem, ale pigwę ledwo przerabiam tyle jest owoców.
Szkoda mi miejsca Jak rozrośnie się jagoda goji i rokitniki to już będzie ciasno. Nalewki z pigwowca i z pigwy są pyszne. W tym roku do nalewek dodam imbiru i limonki. W galaretkach takie połączenie bardzo mi smakuje. Będzie grzało ;:304
Wreszcie doczekałam się ze galaretki nie znikają z dnia na dzień. Mogę sobie pozwolić na mały zapas. Do tej pory znikały w mgnieniu oka. Nie nadążałam robić. Mam czym gości poczęstować. :;230
Karolinkotaką matę sprzedają w LM za sporą kasę. Już kiedyś się zastanawiałam czy nie będzie na wyprzedaży. Co prawda nie z miskanta tylko z innej trawy i bardzo gęsta, ale kasy było mi szkoda. Ta umywalka i węże z nie wystające drażniły mnie całe lato, ale nie miałam pomysłu co z tym zrobić i jeszcze kocur tam cały czas urzęduje. Zimo, wieje, nic nie da się robić w ogrodzie to chodzę i wymyślam. Trawa chyba troszkę zmyliła kocura. Myślałam że będzie po niej właził, ale nie, woli taplać się w umywalce.
Do wiosny i tam coś wymyślę, bo jak zacznie łamać gałęzie w litym, marcu to krzak się wypłacze.
Daria, Klony japońskie są cudne, mam dwa, na razie wystarczy, cieszę się że zaczęły ładnie rosnąć, stale z nimi gadam. ;:303
Na Twoim areale pięknie będą się prezentowały duże okazy. Jesienią jak zaczną zmieniać barwy, będzie pięknie.
Pigwa dobrze przycięta wygląda bardzo reprezentacyjnie. Kwiaty ma duże, kwitnie bardzo obficie.
.
Obrazek

Obrazek

Mam gdzieś zdjęcia całego drzewa kwitnącego, ale nie mogę znaleźć. Pigwa zawiera dużo pektyn. Ostatnio pospieszyłam się i za szybko zblendowałam owce, zamiast galaretki zrobiłam marmoladę. Dawno takiej nie jadłam . Sztywna, można nożem kroić. Kiedyś można było taką kupić w sklepie na wagę.
Ja przy roślinach mam bardzo dużo cierpliwości.Bardzo rzadko kupuję duże rośliny.
Ma pierwszej fotce jest rozplenica, jeszcze nie kwitła.Mam teraz dwie sztuki. Trzy razy wsadzałam duże okazy i trzy razy mi padły. Kupiłam od kogoś maleńką sadzonkę. Czekałam rok aż się obudzi i teraz rośnie jak burza.
Ta na 2 zdjęciu też hodowana jest z maluszka. po 2 latach podrosłą na tyle że mogłam podzielić na 3 części. Dzielenie nie zaszkodziło. mam wrażenie że po podziale rośnie jeszcze lepiej niż przed.
To jest Hakonechloa macra "Aureola"., piękna kaskadowa trawa. W przyszłym roku powinna pokazać swoją urodę.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja tylko w części mam uporządkowany ogródek .Czekam aż wszystkie różane liście opadną ,ale końca nie widać .Teraz deszcz pokićkał szyki ,ale niech pada może liście szybciej opadną.Pyszności robisz Danusiu i widzę ,że w miejscu nie usiedzisz :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No tak , pigwa ma piękne kwiaty, a potem dekoracyjne owoce, to wspaniałe drzewo, szkoda ,ze mam je na końcu ogrodu :( Ale pigwowce mam bliżej i w przyszłym roku zakwitnie nowy , z dużymi kwiatkami , widzę ,ze ma paki a czekałam 2 lata :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Danusiu, bardzo fajny pomysł miałaś z tym, żeby wpleść tego miskanta w siatkę, stanowi to dobrą osłonę.
Ogród macie przy domu, prawda?
A ten kocur to Wasz, czy taki przychodzący? Mówisz, że lubi taplać się w umywalce? Woda go interesuje? :D Nasz Tymonek lubi obserwować kapiące krople i czasem próbuje łapką zaczepiać strumień wody, który leci z prysznica, ale do wanny zdarza mu się wejść tylko wtedy, jak jest sucha. :lol:

Pigwa, patrząc na Twoje zdjęcia, ma piękne kwiaty i równie piękne pąki, no i jeszcze te owoce!

Ładna jest ta Twoja rozplenica, inna niż moja. Czekam na zdjęcia, jak Ci zakwitnie. A nad hakonechloą to już się zastanawiam usilnie, chyba to będzie mój zakup w kolejnym sezonie. ;:108
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Danusiu, na dłużej, na dużej.
Tej zimy mniej pracy będę miała (chyba) :)
Nigdy nie robiłam galaretek.
Może w przyszłym roku spróbuję.
Ciekawi mnie smak i ich konsystencja.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Damusiu :wit
Jak pięknie kwitnie ta pigwa ;:138 ;:138 narobiłaś tyle smaku ta galaretką :)
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”