Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

:wit Monika śledziłam budowę murku.... ;:108 i po cichu zastanawiałam się co nowego wymyśliłaś... :D
U Ciebie jest zawsze wszystko z góry zaplanowane... ;:333 donica z kwiatami, to idealne zakończenie tego murku. ;:215
Chyba już czas pomyśleć o zakończeniu tego sezonu w ogrodzie... :wink:
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawa jestem czy jeszcze coś u Ciebie kwitnie?
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko, przepięknie wygląda oszroniona rabata z trawami.
Jakże mogłabym nie zaglądać na forum..? Tyle miłych wspomnień z nim związanych, tyle przyjaźni... A poza tym, zawsze jest tu co podziwiać, ciągle tyle można się nauczyć.
Z donic Chronosa jestem bardzo zadowolona (one są z konglomeratu piaskowca). Zima im nie groźna, pięknie wtopiły się w ogród. Ładnie się starzeją, w cieniu obrastają mchem. Na zakończenia swojego ceglanego murka planuję kule.
Jaką powierzchnię ma Twój słupek? Donica fajnie tam będzie wyglądać. Trzeba tylko uważać, żeby przez rozmiar nie wyglądała za ciężko, niektóre formy są masywne.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam pięknie . Jestem cichą wielbicielką Twojego ogrodu.Jeśli mogę ,to chciałabym Cię zapytać o złocienie z 1 strony zdięcie 8 i 9 . Są wyjątkowo piękne ,może znasz ich nazwę w odmianie ? Będę wdzięczna za odpowiedz ,dzięki za przepisy ,czasami korzystam .Dobrze gotójesz,świetnie dbasz o ogród ,masz utalentowane ręce i głowę.Zazdroszczę i pozdrawiam Elżbieta .
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Witaj Moniko :) Przeczytałam wszystkie części twojego wątku i nie mogę uwierzyć, że to już koniec. To była fascynująca lektura z przepięknymi obrazami ;:167 Angielskie ogrody nie są w moim stylu, ale tak pięknie łączysz rośliny, że nie mogę doczekać się kolejnych zdjęć. Podziwiam twoją konsekwencję, aby uzyskać zamierzony cel ;:63
Uwielbiam róże i dzięki tobie wiem, że posadzony jesienią Concerto to świetny wybór :heja Na wiosnę zamierzam zamówić Larisę :D
Mam pytanie dot. hortensji Levana. Jak wysoka u ciebie urosła i czy warto mieć ją w swoim ogrodzie? Pisałaś, że posadziłaś dwie, ale później nie widziałam jej na zdjęciach.
Ula
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Kolejny ładny murek postawiony - idziecie z pracami jak burza!
Jak jeszcze stanie na nim nowa duża donica, to już w ogóle będzie super. Ciekawa jestem, co w niej posadzisz? To pewnie będą jednoroczne dekoracje?

Powiem Ci, że ja też nie bardzo wyobrażam sobie sadzenie czerwonych róż u siebie. W ogóle nie mam na nie ochoty. U innych mogę podziwiać, ale u siebie ich po prostu nie widzę.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Puk, puk, Moniko.. zaglądasz jeszcze do siebie ;:204
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Witajcie, kochani :wit :wit :wit ;:4
Brak czasu, zepsuty laptop i parę innych spraw skutecznie zablokowały mi możliwość wklejania zdjęć :roll: Postaram się nadrobić braki, choć tak naprawdę niewiele jest do pokazania, bo ogród zasnął zimowym snem. Dobrze, że nadchodzą Święta, to można zacząć przygotowywać dekoracje, żeby zająć sobie ten zimowy czas. Moje tegoroczne dekoracje będą w bieli, srebrze i zieleni (różne odcienie) :D Częściowo już jestem przygotowana, nowy wianek wykonany, a część dekoracji wykorzystam z ubiegłego roku, bo pasują mi do tegorocznego wystroju.
A teraz szybciutko odpowiem na Wasze wpisy, za które dziękuję - to miłe, że wciąż o mnie pamiętacie i zaglądacie ;:167 ;:162
aneczka1979 pisze:Monia gnacie z tymi pracami jakby wiosna była a nie senna jesień. ;:215
Że aż takie macie przymrozki?! ;:oj U mnie pogoda łaskawsza. ;:224
Murek oczywiście wyszedł perfekcyjnie. ;:224 Każdy taki detal bardzo porawia wygląd ogrodu, jak dla mnie już idealnego. ;:224
Dziękuję, Aneczko ;:196
Mam już nową donicę na murku i teraz jeszcze ładniej się prezentuje ;:333
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Moniczko wiem jak to jest. Ja wczoraj dopiero miałem naprawiony laptop. Kilka dni bez forum to jak bez tlenu. Na pewno w te święta będziesz miała najpiękniej przystrojony domek. Twoje pomysły zaskakują zresztą jak i w ogrodzie. ;:333
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Koniecznie pokaż zdjęcie nowej donicy, jak już będziesz mogła.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wagabunga123 pisze:Witaj Moniko, już od jakiegoś czasu śledzę ten wątek :wink: Ogród Twój jest przepiękny ;:180 Każdy centymetr zaplanowany, przemyślany, taki spójny z resztą. Uroku całości dodaje pergola przy wejściu i te linie, wszystko to aż woła "wejdź do środka". Klimat angielskich ogrodów ;:167 Wprowadzenie cegły do ogrodu to moje marzenie, niestety, ja nie bardzo mam warunki na takie rzeczy, dlatego powzdycham sobie do Twoich cegieł ;:224
Witaj :wit ;:168
Dziękuję za te mile słowa, które motywują do dalszych działań w ogrodzie :D
Ogród jest przemyślany, ale co do formy i jestem zadowolona z obecnego wyglądu. Jeśli chodzi o cegłę, to mam nadzieję, że przetrwa zimę i uda się ją zaimpregnować. Niestety podczas prac zauważyliśmy, że cegła nie jest już tak dobrej jakości jak ta z pierwszych dostaw, które są wymurowane na domku. Boję się, żeby nie zaczęły odpryskiwac od mrozu. Są w tej chwili bardzo mokre.
Wszelkie murki w ogrodzie to było moje marzenie i jestem z nich bardzo zadowolona. Cegła nadaje specyficzny klimat w ogrodzie ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze::wit Monika śledziłam budowę murku.... ;:108 i po cichu zastanawiałam się co nowego wymyśliłaś... :D
U Ciebie jest zawsze wszystko z góry zaplanowane... ;:333 donica z kwiatami, to idealne zakończenie tego murku. ;:215
Chyba już czas pomyśleć o zakończeniu tego sezonu w ogrodzie... :wink:
Majeczko, prace w ogrodzie trwają, bo ustaliliśmy w końcu granicę z prawej strony ogrodu i okazało się, że mamy jeszcze sporo ponad metr ogrodu z tego boku. Musimy przenosić tuje, a są juz bardzo duże. Robimy to sukcesywnie, żeby do wiosny były już we właściwym miejscu. Teraz ta duża rabata po prawej stronie będzie jeszcze większa. Ubolewam, że to nie ta po lewej ;:224
Mam możliwość dosadzenia tam drzew, ale zastanawiam się, czy w dalszej perspektywie będzie to dobre rozwiązanie przy rabacie kwiatowej i czy jednak nie pozostanę przy tujach i wysokich krzewach typu lilaki, kaliny itp :roll:

-- So 05 gru 2015 08:47 --
Marzena2007 pisze:Ciekawa jestem czy jeszcze coś u Ciebie kwitnie?
Marzenko, niestety wszystkie kwiaty ściął dawno mróz. Ogród nieco posmutnial, ale na szczęście murki i cisowe żywopłoty nadają formę i nie jest "płasko". Z tym walczyłam od dawna i na szczęście ten problem już mnie nie martwi ;:304
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszek pisze:Witaj Moniko, przepięknie wygląda oszroniona rabata z trawami.
Jakże mogłabym nie zaglądać na forum..? Tyle miłych wspomnień z nim związanych, tyle przyjaźni... A poza tym, zawsze jest tu co podziwiać, ciągle tyle można się nauczyć.
Z donic Chronosa jestem bardzo zadowolona (one są z konglomeratu piaskowca). Zima im nie groźna, pięknie wtopiły się w ogród. Ładnie się starzeją, w cieniu obrastają mchem. Na zakończenia swojego ceglanego murka planuję kule.
Jaką powierzchnię ma Twój słupek? Donica fajnie tam będzie wyglądać. Trzeba tylko uważać, żeby przez rozmiar nie wyglądała za ciężko, niektóre formy są masywne.
Witaj, Izo ;:196
Moja chronosowa donica jest już na murku i ogromnie mnie cieszy :tan Jest świetna! Ostatecznie wybrałam Saską mniejszą, choć ona wcale nie jest mała, wręcz powiedziałabym, że duża. Wykonanie bardzo dobrej jakości, świetnie się prezentuje, tylko ta cena ;:130
Na razie muszę zadowolić się ta jedną :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Witam pięknie . Jestem cichą wielbicielką Twojego ogrodu.Jeśli mogę ,to chciałabym Cię zapytać o złocienie z 1 strony zdięcie 8 i 9 . Są wyjątkowo piękne ,może znasz ich nazwę w odmianie ? Będę wdzięczna za odpowiedz ,dzięki za przepisy ,czasami korzystam .Dobrze gotójesz,świetnie dbasz o ogród ,masz utalentowane ręce i głowę.Zazdroszczę i pozdrawiam Elżbieta .
Elu, niestety nie znam nazwy tej odmiany. Mam w kilku miejscach ogrodu te złocienie, bo są śliczne. Mam też odmianę o takich samych kwiatkach, ale sporo wyższa. To bardzo wdzięczna ozdoba rabat ;:108
:wit

-- So 05 gru 2015 09:11 --
rikkuu pisze:Witaj Moniko :) Przeczytałam wszystkie części twojego wątku i nie mogę uwierzyć, że to już koniec. To była fascynująca lektura z przepięknymi obrazami ;:167 Angielskie ogrody nie są w moim stylu, ale tak pięknie łączysz rośliny, że nie mogę doczekać się kolejnych zdjęć. Podziwiam twoją konsekwencję, aby uzyskać zamierzony cel ;:63
Uwielbiam róże i dzięki tobie wiem, że posadzony jesienią Concerto to świetny wybór :heja Na wiosnę zamierzam zamówić Larisę :D
Mam pytanie dot. hortensji Levana. Jak wysoka u ciebie urosła i czy warto mieć ją w swoim ogrodzie? Pisałaś, że posadziłaś dwie, ale później nie widziałam jej na zdjęciach.
Czemu koniec? Ja jeszcze mam wiele do zrobienia w ogrodzie i nie zamierzam kończyć tej przygody ;:204
Co do Larissy radzę przemyśleć. Ja jestem zadowolona, ale czytałam wiele negatywnych opinii. Warto poczytać, bo nie każdy ją chwali.
Co do hortensji Levana. Znalazły miejsce w innym ogrodzie. W kolejnym sezonie juz mnie nie zachwycaly, a ja niecierpliwa jestem, wiec szpadel poszedł w ruch i juz tam rośnie coś innego ;:131
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daria_Eliza pisze:Kolejny ładny murek postawiony - idziecie z pracami jak burza!
Jak jeszcze stanie na nim nowa duża donica, to już w ogóle będzie super. Ciekawa jestem, co w niej posadzisz? To pewnie będą jednoroczne dekoracje?

Powiem Ci, że ja też nie bardzo wyobrażam sobie sadzenie czerwonych róż u siebie. W ogóle nie mam na nie ochoty. U innych mogę podziwiać, ale u siebie ich po prostu nie widzę.
Donica juz stoi na murku, zdjęcia zrobione, tylko nie miałam jak wstawić ;:218
W donicy będzie rósł bluszcz (jak w każdej donicy u mnie ;:306 ) i do tego w sezonie będę włączać jednoroczne kwiaty.
Ta donica jest sama w sobie tak ozdobna, że nawet bez kwiatów pięknie wygląda.
Z czerwonymi różami mam tak samo - chętnie podziwiam ich urodę u innych. Są naprawdę piękne. Podobnie z ubiorem w tym kolorze. Mam jedną sukienkę w czerwieni i od trzech lub czterech lat wisi w garderobie nienoszona, choć bardzo ładna.

-- So 05 gru 2015 09:24 --
Przemekt23 pisze:Moniczko wiem jak to jest. Ja wczoraj dopiero miałem naprawiony laptop. Kilka dni bez forum to jak bez tlenu. Na pewno w te święta będziesz miała najpiękniej przystrojony domek. Twoje pomysły zaskakują zresztą jak i w ogrodzie. ;:333
Witaj, Przemku :wit
Cały czas piszę z komórki, a tego nie lubię ;:222
Dzisiaj wieczorem postaram się nadrobić braki zdjęciowe :D
Dekoracje juz zaczęłam i drzwi domu oraz lampiony obok mam udekorowane ;:215 W domu może dzisiaj zacznę dekoracje.
Na choince planuję biel (jak zawsze, nic nowego ;:306 ) i stare srebro. Myślałam nad włączeniem złota, ale to jeszcze przemyśle podczas ostatecznego ubierania.
Reszta dekoracji w podobnej kolorystyce.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”