Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Witaj Aniu! Spróbowałam swoje niebieskie trawki przesadzić , zaryzykowałam , ale w razie czego mam drugą , którą będę mogła wykorzystać.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Mirko :wit trawę podzieliłam na trzy części, nie wiem czy się przyjmie...mniejsze kępy powinny lepiej wyglądać...przy okazji jest teraz trochę miejsca na mniejsze rośliny. Na tym kawałku rosną iglaki, brunery, hosty, paprocie, żurawki...posadzone będzie też coś podobnego. Trawa powędrowała na słoneczne miejsce, po bokach rosną liliowce...taki zestaw powinien ładnie wyglądać w lecie.

Wspomnienia z sezonu ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, spokojnie, ta trawka jest dość silna, poradzi sobie. Ja z moich trzech, nie za sporych kęp uzyskałam kilkanaście sadzonek. Wyjęłam z ziemi, podzieliłam i posadziłam, podlałam. One są niesamowite. Uwielbiam te niebieskie trawki :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz w stu procentach rację, niebieskie trawy rewelacyjnie wyglądają...najładniejsze są chyba te niziutkie ok.10 cm...posadzone po kilka w jednym miejscu przyciągają wzrok. Chyba wszystkie się ukorzeniły, na razie dobrze wyglądają...wiosną będzie widać czy takie dzieleni im nie szkodzi. Jeszcze tatarak trawiasty Ogon został solidnie podzielony, sadzonki porozrzucane są na jednej części ogrodu...pokrój i kolor jest ciekawy, jak się rozrośnie powinien podkreślać urodę róż :D Jest tylko problem z kretem, wszystko przewraca do góry nogami ;:124

Skalnica Variegata
Obrazek

Obrazek

Obrazek
MISKANT ROTER PFEIL
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu poprawiając sobie nastrój przybiegłam do ciebie zwabiona hortensjami, to moje ulubione krzewy. Piękny, kolorowy ogród i słusznie nagrodzony. ;:180 Trudno wymieniać piękności, ale róże, trawy i ognik pięknie zdobią ogród. Warzywnika tylko pozazdrościć. ;:138 No i jak w wielu ogrodach trawnik jakoś stale się zmniejsza. :) Klimat z pewnością tworzy oczko, zwabia też zwierzęta. ;:215 Miłego świętowania. :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu miskant Roter Pfeil śliczny, ale na owoce ognika napatrzeć się nie mogę, przecudnej urody. ;:167 Berberys zimozielony ma bardzo ciekawe kwiaty.
Ja swoje trzy kolory ognika wykopałam, gdyż po każdej zimie przemarzały.
Wydaje mi się, że ta trawa nie jest wydmuchrzycą. Wydmuchrzyca ma bardziej niebieskie źdźbła, no i nie ma paska. U mnie rośnie w wiadrze bez dna i na razie jest grzeczna. :)
Kostrzewa sina dobrze znosi przesadzanie, tylko może trochę późno ją przesadziłaś. :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :!: cyma2704 :wit Hortensje też bardzo lubię, uzbierało się kilka różnych odmian...w tym roku troszkę zawaliły, upały skróciły kwitnienie...jedna odmiana szybko zrobiła się brązowa. Nie podlewane na pewno by uschły, ciężki rok był dla tych krzewów...może nowy sezon będzie lepszy. Trawy co roku dochodzą nowe, ładnie wyglądają pomiędzy bylinami. Miskantem trochę się martwię, wiosną trzeba kępy koniecznie podzielić...szybko podwoiły swoją wielkość. Wrasta w żywopłot z żywotników. Oczko żyje swoim życiem, woda po wymianie folii nie jest klarowna...może jak rośliny się bardziej rozrosną, będą lepiej filtrować wodę. Rybek też za dużo się namnożyło, na wiosnę trzeba będzie odłowić...woda szybko zrobiła się zielona. Chociaż pod koniec sezonu, ok. 10 cm nad powierzchnią zrobiła się przejrzysta...rybki było dokładnie widać podczas karmienia :D Wszystko idzie w dobrym kierunku...potrzeba tylko czasu żeby było ok.

Taju ;:167 trawami bardzo się nie przejmuję, jak te wypadną to kupię jakieś inne...dziewczyny na wiosnę na pewno będą miały do sprzedania w wątku sprzedażowym. Można trafić na cudowne odmiany. Ostatnio pada wiec trawy powinny się ukorzenić bez problemu...mrozów na razie nie nadają :roll: Ognik muszę powiedzieć że szaleje, rośnie do góry i rozkrzewia się na boki. Jak nie przemarznie w zimie, i zakwitnie będzie co podziwiać w nowym sezonie. Trafił na dobre miejsce, zaciszne, wilgotne...ziemia dookoła krzaka przykryta jest agrotkaniną i żwirkiem...chyba mu to pasuje ;:108
Trawa okaże się w nowym sezonie, jak będzie wyglądać i się rozrastać...albo zostanie albo nie...mówi się trudno. Zrobiłam notatki w kajecie jakie trawy są ekspansywne i trzeba unikać kupna.

Dzisiejszy ogród, iglaki są nie podpisane :oops: ....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Cyprysik ?BOULEVARD przycięty wiosną....
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wiąz....
Obrazek
Wiąz holenderski 'Jacqueline Hillier', Perowskia, dyptam... obok w ziemi posadzone są lilie jednej odmiany....
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kalina...
Obrazek
Nowy zakątek z żurawkami, paprociami, epimedium, brunerami...
Obrazek

I jeszcze skalniak....
Obrazek

Obrazek

Dzwonek od Joli1 ;:196 był malutką sadzonką...teraz już jest widoczny....

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Dzwoneczki mają to do siebie, że na początku są malutkie, ale jak już zmężnieją, trudno je okiełznać :)
Awatar użytkownika
aluin
50p
50p
Od: 4 paź 2015, o 17:59

Post »

Witam u Ciebie
Trawa o żółtym obrzeżu to spartyna grzebieniasta z miskantów. Ładna jest i ładnie kwitnie.
Pilnuj ją jest ekspansywna i nawet betonowy bunkier nie jest wstanie ją zatrzymać.
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ;:167 po sezonie dzwonki są skracane na ok 10 cm, wzrost jest ograniczony...jest troszkę z tym zabawy, ale przy odchwaszczaniu skalniaka zabiera to tylko chwilę :) Przy okazji roślina jest odmładzana, dzwonki po takim zabiegu żyją bardzo długo.

aluin :wit dziękuje, miskanta na razie nie wyrzucę...zobaczę przez sezon jak będzie rósł...jest posadzony do doniczki bez dna, jeśli korzenie zaczną pokazywać się z boku doniczki...miskant zostanie wykopany. Ostatnio choruję na róże trawy, ożywiają rabaty przez cały sezon. Pomiędzy iglakami, bylinami...trawy fajnie się komponują...pod warunkiem że nie są za bardzo ekspansywne ;:224

Trawy połamane przez stworki, najlepsza zabawa jest w kępie trawy :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu ja swojej wydmuchrzycy pozbyłam się w tym roku.Bardzo mi się podobała, dostałam sadzonkę, posadziłam do sporego garnka a po dwóch latach już rosła za naczyniem i poszła do spalenia.Widziałam gdzieś wysadzony rów przydrożny wydmuchrzycą, kolor jest piękny czekam jak się będzie rozwijała sytuacja z roku na rok.
Awatar użytkownika
aluin
50p
50p
Od: 4 paź 2015, o 17:59

Post »

Ja też kocham trawy.W moim ogródku mam 15m rabatę traw.
Jest wiele gatunków traw pięknych i nie ekspansywnych. :wit
...a po nocy przychodzi dzień Pozdrawiam Hania
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Aniu, cudne te Twoje ogniki jesienią ! Niesamowite mają owoce. Miskant Roter Pfeil śliczny ! Czy coś z nim robisz na zimę. Obwiązujesz go może ? Futrzaki masz fajne, smiesznie, że bawią się w trawach. Widać tam najwięcej hałasu ;:306
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Aniu, gratuluję zasłużonego zwycięstwa. Wprawdzie nie widziałam ogrodów konkurencji, ale Twój jest jednym z moich ulubionych. Tylko ta Twoja pracowitość mnie przeraża :wink: . Chociaż... czasem słyszę: "Ile się musiałaś tu narobić!" i patrzę na rozmówcę ze zdziwieniem. Praca w ogrodzie męczy inaczej, ale ja nie mam metrów skalniaka ;:180 .
Bardzo apetyczne kalafiory w słoikach. Może zrobię w przyszłym roku, bo trochę mi się zmarnowało. Jak nie ma, to nie możemy się doczekać, a później klęska urodzaju.
Mnie też się bardzo spodobały trawy. Powoli wprowadzam do ogrodu, ale nastawiam się na dzielenie rozrośniętych egzemplarzy, więc jeszcze poczekam na ciekawy efekt tych poczynań.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu futrzaki z brązową turzycą świetnie się komponują. :D Czerwone koraliki w szarości jesiennej cudnie zdobią ogród. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”