Gdzie kupić - konkretne drzewa i krzewy owocowe,bez REKLAMY sprzedawców
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szkółki drzew owocowych
Niewiele widać, bo nie chciałam wygrzebywać zadołowanych drzewek. Nr 1 to ma być grusza Pstrągówka, nr 2 grusza Faworytka, nr 3 grusza Konferencja, nr 4 jabłoń Beforest. Moją wątpliwość wzbudziły drzewka nr 1 i 2, bo barwa kory wyraźnie różni się od tej nr 3, natomiast podobna jest do barwy kory jabłoni. Nie sądziłam, że odmiany w obrębie tego samego gatunku mogą się aż tak różnić. Nigdy nie sadziłam młodych grusz, stąd wolę się upewnić. Nr 1 nie ma gałązek bocznych wcale, nr 2 ma ich pięć, są wzniesione do góry.

Wg mnie 1 i 2 to jednak grusze.
Dosyć gruby ten przewodnik przy stosunkowo niewielkiej ilości gałązek bocznych.
Ale dokładnie to nie pytaj dlaczego - po prostu tak jakoś czuję - sam nie jestem specjalistą - drzewkami owocowymi zacząłem się interesować w tym roku jesienią i jeszcze przed tym nie miałem o nich pojecia.
Jednak posadziłem kilka sztuk i mogłem na zywo zobaczyć różne grusze (mam ich kilkanaście), wręcz "pomacać" i wydaje mi się, żę młode gruszki mają coś specyficznego co pozwala je zidentyfikować. Fakt - moje wszystkie (uwzględniając azjatyckie) miały korę koloru jak twoja numer 3 - ale mimo to zauważyłem pewną zależność w budowie.
Tak na moje oko to jednak grusze. Ale na wszelki wypadek poczekaj na wypowiedź kogoś bardziej "ogarniętego" w temacie.
Dosyć gruby ten przewodnik przy stosunkowo niewielkiej ilości gałązek bocznych.
Ale dokładnie to nie pytaj dlaczego - po prostu tak jakoś czuję - sam nie jestem specjalistą - drzewkami owocowymi zacząłem się interesować w tym roku jesienią i jeszcze przed tym nie miałem o nich pojecia.
Jednak posadziłem kilka sztuk i mogłem na zywo zobaczyć różne grusze (mam ich kilkanaście), wręcz "pomacać" i wydaje mi się, żę młode gruszki mają coś specyficznego co pozwala je zidentyfikować. Fakt - moje wszystkie (uwzględniając azjatyckie) miały korę koloru jak twoja numer 3 - ale mimo to zauważyłem pewną zależność w budowie.
Tak na moje oko to jednak grusze. Ale na wszelki wypadek poczekaj na wypowiedź kogoś bardziej "ogarniętego" w temacie.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na 99% grusze, nawet pasują kolory, Konferencja zielonkawa a Pstrągówka i Klapsa pędy zaczerwienione (owoce też).
Pozdrawiam,
J
J
- camellia
Super.
Miałam niezłego stracha, moje tegoroczne zamówienia to jakieś pasmo pomyłek i bardzo się cieszę, że wszystko jest już w porządku. Dziękuję za odpowiedzi.

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Re: Porzeczka w formie piennej
Orientujecie się gdzie można kupić porzeczkę złotą?
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czasem bywa w sklepach jako krzew ozdobny.Można też spotkać żywopłoty ze złotej porzeczki.Jeśli masz coś "na kiju" to na 100% będą odrosty.Wczesną wiosną trzeba wyciąć jednoroczne pędy,pociąć na 20 cm odcinki i posadzić na całą głębokość .Ukorzenia się jak chwast.
Jacek oni mają/podkładki/ http://www.akgursztyn.pl/oferta.html a tu np patyki ukorzenione http://www.kryt.pl/pl/oferta/
Wiosną też bywają w szkółkach leśnych, bo pszczelarze szukają
Wiosną też bywają w szkółkach leśnych, bo pszczelarze szukają
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Dziękuję serdecznie za rady 
Napisałem do obu wymienionych przez pelikano11 szkółek, choć obawiam się, że może być problem z zakupem kilku sztuk...
Sugerując się radą kaLo pomyślałem by kupić cokolwiek na patyku, wyrzucić odmianę naszczepioną i potraktować toto (podkładkę) jak odkład poziomy.
Skoro łatwo się ukorzenia, nie powinno być problemu.

Napisałem do obu wymienionych przez pelikano11 szkółek, choć obawiam się, że może być problem z zakupem kilku sztuk...
Sugerując się radą kaLo pomyślałem by kupić cokolwiek na patyku, wyrzucić odmianę naszczepioną i potraktować toto (podkładkę) jak odkład poziomy.
Skoro łatwo się ukorzenia, nie powinno być problemu.
Pozdrawiam, Jacek
- camellia
Re: Zakup drzewek przez internet.
ogrodnik1989, ja musiałam reklamować drzewko z tej szkółki. Przyszło z uszkodzonym korzeniem (mniej więcej przy granicy pnia i korzenia), dosyć poważnym. Było trochę zachodu, wysłałam zdjęcia, musiałam trochę czekać na decyzję (wyślą, zwrócą koszt czy nic nie zrobią?), kilka razy się przypominając. W końcu obiecali zwrócić koszt tego drzewka i znów czekanie, musiałam się przypominać i po około miesiącu (nie pamiętam dokładnie) przyszedł zwrot. O ile nie mają tam jakiejś rzadkiej odmiany, nie polecam.
P. S. Mamy już na forum wątek o szkółkach drzew owocowych, polecam.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=60172
ela151, na jakiej podkładce kupiłaś jabłonki i po ilu latach zaowocowała Ci Kronselska?
P. S. Mamy już na forum wątek o szkółkach drzew owocowych, polecam.

ela151, na jakiej podkładce kupiłaś jabłonki i po ilu latach zaowocowała Ci Kronselska?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Gdzie kupić - szkółki drzew owocowych
Temat dotyczy miejsc (szkółek) gdzie można kupić poszukiwaną przez forumowicza,
konkretną odmianę drzewka czy krzewu.
NIE DOTYCZY oceny sprzedawców,jakości nabytych u nich roślin ani perturbacji z jakimi się Państwo spotykają
podczas zakupu w sieci lub bezpośrednio w szkółkach.
Takie dyskusje nie są na forum dopuszczalne o czym administracja informuje użytkowników forum w tym Komunikacie
Wątek nie może też być reklamą komercyjnej działalności producentów drzew i krzewów i miejsc zajmujących się sprzedażą.
Reklama działalności komercyjnej producentów roślin jest możliwa na zasadach określonych w regulaminie forum.(Cz.VII
§ 7.7)
Proszę przestrzegać tematyki wątku
konkretną odmianę drzewka czy krzewu.
NIE DOTYCZY oceny sprzedawców,jakości nabytych u nich roślin ani perturbacji z jakimi się Państwo spotykają
podczas zakupu w sieci lub bezpośrednio w szkółkach.
Takie dyskusje nie są na forum dopuszczalne o czym administracja informuje użytkowników forum w tym Komunikacie
Wątek nie może też być reklamą komercyjnej działalności producentów drzew i krzewów i miejsc zajmujących się sprzedażą.
Reklama działalności komercyjnej producentów roślin jest możliwa na zasadach określonych w regulaminie forum.(Cz.VII
§ 7.7)
Proszę przestrzegać tematyki wątku
- camellia
Re: Gdzie kupić - szkółki drzew owocowych
Czy ktoś mógłby mi polecić dobrą szkółkę, gdzie wysyłkowo można kupić morelę 'Zaleszczycka'? Zależy mi, aby dostać faktycznie tę odmianę i by drzewko było przyzwoitej jakości.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Sadzonki maliny Benefis
Gdzie można kupić sadzonki maliny Benefis? Próbowałam w Brzeznej i u Kąckich. Pierwsi nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej, drudzy nie mają. Nie znalazłam innych ofert. Dlaczego tak trudno o tę odmianę? Wiem, że jest licencjonowana, ale z innymi licencjonowanymi odmianami nie ma aż takiego problemu.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Re: Sadzonki maliny Benefis
Dzwoniłam jesienią. Nie mogłam się dogadać w żaden sposób odnośnie wysyłki.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 mar 2016, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadzenie Latem.
Dzień Dobry wszystkim,
To mój pierwszy post na forum. Chciałbym posadzić w ogrodzie kilka drzew owocowych, na początku jabłoni wysokopiennych, starych odmian ( antonówka, kosztela, cesarz Wilhelm na podkładce A2 albo antonówce ) Mój problem polega na tym, że na działce bywam rzadko, a następny raz pojawię się tego lata. O drzewka będzie miał potem kto zadbać, pytanie brzmi jednak czy ma sens sadzenie ich latem ? Myślałem o sadzonkach z doniczki, znalazłem nawet odpowiednie, czy jest nadzieja że się przyjmą czy dać sobie spokój ?
Czy znacie jakąś szkółkę która sprzedaje wysyłkowo tego typu odmiany w doniczkach ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi
To mój pierwszy post na forum. Chciałbym posadzić w ogrodzie kilka drzew owocowych, na początku jabłoni wysokopiennych, starych odmian ( antonówka, kosztela, cesarz Wilhelm na podkładce A2 albo antonówce ) Mój problem polega na tym, że na działce bywam rzadko, a następny raz pojawię się tego lata. O drzewka będzie miał potem kto zadbać, pytanie brzmi jednak czy ma sens sadzenie ich latem ? Myślałem o sadzonkach z doniczki, znalazłem nawet odpowiednie, czy jest nadzieja że się przyjmą czy dać sobie spokój ?
Czy znacie jakąś szkółkę która sprzedaje wysyłkowo tego typu odmiany w doniczkach ?
Dziękuję z góry za odpowiedzi