Ręczne równanie ziemi.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
vaderkd
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lis 2015, o 08:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ręczne równanie ziemi.

Post »

Witam wszystkich forumowiczów!
Jestem tu nowy:) Od maja tego roku jestem szczęśliwym użytkownikiem działki ROD. Działka o powierzchni pięciu arów na której nie było nic prócz śmieci i starej brzydkiej trawy oraz studni. Wspólnie z rodzinką posprzątałem i wymarzyłem sobie nowy śliczny i równy trawnik. Tak więc przekopuje całą działkę i wytrząsam ziemię ze starej darni którą składuję na kupę i w przyszłości coś z nią będę musiał zrobić:) Wczesną wiosną zamierzam wszystko przekopać raz jeszcze wyrównać możliwie jak najdokładniej i posiać trawkę. Proszę was o pomysły jak po przekopaniu najdokładniej wyrównać ten kawałek ziemi bez używania specjalistycznych maszyn typu traktory itp. Do dyspozycji będę miał walec łopatę,grabie i swoje ręce... Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ręczne równanie ziemi.

Post »

Sznurek, dwie rurki i deska do ściągania

Obrazek
vaderkd
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lis 2015, o 08:43

Post »

No ok. Ale tak krok po kroku. Załóżmy że przekopałem już całą działkę. Jest krzywo i miękko. Co dalej? Jak wyznaczyć początkową wysokość do której będziemy równać na całej powierzchni?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wałujesz całość kilka razy, potem równasz na oko, znowu wałujesz i tak kilka razy aż stracisz chęć do pracy.

vaderkd pisze: Jak wyznaczyć początkową wysokość do której będziemy równać na całej powierzchni?
Początkowa wysokość... niestety sam musisz się czegoś złapać. Może być obrzeże, chodnik, a najlepiej wysokość furtki. Masz dolną krawędź furtki i rozciągasz sznurki w poziomie (5cm niżej niż furtka) na całej szerokości działki. Potem jak masz sznurki w poziomie układasz rurki na wysokości sznurka i ściągasz deską ziemię. Masz równo jak stół. Oczywiście pamiętaj o ciągłym wałowaniu.

Tak czy siak na działce ROD zapomnij o ładnym trawniku.
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

Czuksanow w "Ogrodzie dla początkujących" poleca zawezwać całą rodzinę i spacerować gromadą po przekopanym obszarze prze ok 1 h :D:D Wiosną po oczyszczeniu niewielkiego obrzaru, mąż ubijał ziemię płaską, ciężką deską raz przy razie - początkowo nie wyglądało to specjalnie fenomenalnie, jednak po rozkrzewieniu się trawnika (trawa sportowa), latem nie było wcale widać nierówności przy dłuższej ttrawce.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Shyva pisze: latem nie było wcale widać nierówności przy dłuższej ttrawce.

Kosiarka nie może tego potwierdzić :wink: producenci kosiarek projektują je do trawników (równych jak stół),a nie do koszenia pola. Potem ludzie płaczą że kosiarki są do wywalenia...
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

Hmm o tym nie pomyśleliśmy:/ czyli do kolejnych fragmentów trawnika wołamy sąsiadów ;:162
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Dzisiejsi producenci kosiarek niedługo będą robić je z tektury :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie dziwię się. To dlaczego nie kupujesz stalowych? Wiem, ze to musi kosztować, ale jeśli klient wciąż pyta "a nie da się taniej?" to producent mówi, da, w następnym sezonie.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Ja mam lekką plastikową (z polipropylenu) nieustająco od 14 lat tę samą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”