Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

Nalewek nie robię bo wątrobowa jestem a przed degustacją chyba bym się oprzeć nie mogła. :) Mam chryzantemy zimujące różowe jeżeli jesteś zainteresowany to na wiosnę się przypomnij :) rozrastają się ogromnie :wink:

Obrazek

Podobno to Czechowsky :wink:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo tak to Czechowsky.
Andrzeju wszechogarniający brąz i u Ciebie widzę, jest przerażający. Brązu nie lubię, a wydaniu leżących na trawie liści jest jeszcze gorszy. Liście na ziemi lubię te ze złotej jesieni , we wszystkich kolorach tylko nie brązu.
Ciekawe te krokusy jesienne, nawet nie wiedziałam, że takowe istnieją. Człowiek uczy się całe życie. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ooooo Ewcia ukazała nam kawalątek swego królestwa ukrywa go przed naszymi oczyma :wink: .Andrzeju liście przecież to domek dla licznych owadów więc ciesz się ,że je masz chociaż są utrapieniem jednak można je sensownie wykorzystać .Ależ ma powodzenie mój Princuś :wink: Kiedyś nikt nie zwróciłby na niego uwagi ,a to taka cudna róża ,że Asia kupiła aż 10 szt ;:oj
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Witam miłych gości :wit

Asiu, nasza fuksja ... została zapomniana i jedyna mroźna noc jaka była dotychczas, zrobiła porządek z kwiatami. Przyciąłem ją i schowałem w altanie.
Natomiast pamiętałem o innej - dostałem gałązkę od Neli - alionuszki i pięknie się przyjęła. Obrywałem cały sezon boczne pędy, bo chcemy mieć piękne drzewko jak u Neli :)
Ma już ok. 0,5 m. wysokości i w roku następnym pozwolę rosnąć gałązkom.

Ewo są nalewki wspomagające pracę wątroby i pomagające w kłopotach dróg żółciowych :) chociaż takich jeszcze nie robiłem, bo robię to co mi smakuje :D
Na Czechowsky`ego się piszę, bo chociaż jakieś różowe chryzantemy u nas rosną, to ... nigdy ich za dużo :wink: a do tego widząc np. po marcinkach niby taki sam kolor kwiaty mają, a różne jednak są.

Doroto - brąz to mój ulubiony kolor i nie przeszkadza mi to, ze w większości mają ten kolor liście, które trzeba zgrabić. Po wczorajszym dniu już niemal wszystko wygrabione - niedługo ogród zasypią liście dębowe, ale te pójdą do wora i na śmietnik.
Cieszę się ze poznałaś jesienne krokusy - u nas one już rosły i ... mówiłem na nie zimowity bo słyszałem o takowych. :oops: Dopiero gdy zobaczyłem prawdziwe zimowity dowiedziałem się o krokusach zimowych - wszyscy się uczymy :wink:

Jadziu - tydzień temu przyniosłem do domu "princa" w sporym pąku - wspaniale się rozwinął. Wczoraj ściąłem cały pęd z 5 pąkami (dwa już się rozwijające) będzie pięknie w domu :)
Podpowiadasz by sensownie liście wykorzystać - chyba podświadomie dotarła do mnie Twoja myśl :wink: Beczkę spod rynny zakopaną na 0,5 m. wyciągnąłem, nasypałem do dołu pełno liści, postawiłem beczkę "do góry nogami" na ukos i jeszcze 3 wiadra liści wcisnąłem pod nią.
Może jakiś jeżyk się schowa? :)

Był piątek 13-tego
To mój ulubiony dzień. Dawno temu zmieniłem swoje życie i wyjechałem na drugi koniec Polski - to było 13 listopada i był właśnie piątek. To była dobra decyzja, ten dzień przyniósł mi szczęście ;:138
W mój szczęśliwy dzień, słoneczny do tego, wybrałem się na spacer po lesie i ... grzyby rosły :)
Piąty raz w tym roku w lesie i w końcu jakiś większy zbiór mi się trafił, a nie pojedyncze sztuki.
Kanie zjedliśmy na kolację, kusząc zapachem sąsiadów w bloku (zaraz się dowiedzieli, że grzybów nazbierałem) pozostałe oczekują w zamrażarce.
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju zbiory nie sa powalające jak w ubiegłym sezonie jednak to zawsze coś.Twój ubiegłoroczny prezent trzymam na tegoroczne święta .Siedzą w zamrażalce ;:180 Dla mnie 13 i w dodatku piątek raczej nie są szczęśliwymi dniami bo zawsze jakies kłopoty się przyplątują w ten dzień.Raczej nie zwracam na te datę specjalnej uwagi ,ale dzisiaj czytając Twój wpis o szczęśliwej dacie to nawet teraz w piątek miałam nieszczególnie wesoły dzień ;:224
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Piszesz że fuksję schowałeś do altany,będzie tam zimować?a jak z podlewaniem?
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hahaha! To trafiłaś Jadziu w bezgrzybny rok z zapasami - masz na święta zeszłoroczne :)

Doroto - fuksję schowałem przed niespodziewanymi mrozami na pięterku przy oknie.
Przed mrozami przeniosę do domu na piwniczne okienko i będę podlewał - pelargonie mocno przycięte już tam stoją i zaczynają przyrastać :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37

Post »

Mówisz że to Twój większy zbiór w tym roku ? ale zawsze to coś i cieszy :tan u mnie też długo nic nie było przez tę susze ;:222

ale na początku pażdziernika nareszcie pokazały się prawdziwki ;:173 i troszkę podgrzybki ,ale dopiero na początku listopada już były ładne ;:224

zbiory podgrzybka ,288 szt ,drugim razem 133 oczywiście w 2 osoby parę razy po kilkadziesiąt :oops: oj nie ładnie się chwalić !!! ;:14

to już choroba ,uzależniłam się ;:223 ale uwielbiam się włóczyć ;:65 po lesie ale już gorzej z przerobieniem zbiorów ;:202

a co do piątku 13 to ogólnie lubię , kiedyś zdałam prawo jazdy za pierwszym razem ,chociaż doradzano mi przełożyć termin ,ale ten ostatni piątek 13

zrobił mi na złość , ;:306 bo chciałam jechać na grzybki - bo one na mnie czekały - a nie miałam z kim ,a sama -trochę się bojam ;:202 ;:306

ale kani teraz miałam tylko kilka ,w ubiegłym roku było po 50 ,60 szt i rozdawałam znajomym, ale rydza to nie znalazłam w życiu ani jednego ;:145 chyba ich nie ma

w moich lasach !!!

piękne Twoje chryzantemy , takie śmiejące ,ale chyba mają dużo słońca ? moje trochę w cieniu i nie są takie ładne

już przestaję nadawać ,ale jeszcze wybierz się do lasu - grzybki rosną , ;:108

spokojnej nocy :wit
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

A ja w tym roku nie dotarłam do lasu na grzybki, bo nie wierzyłam, że po takiej długiej suszy
może cokolwiek urosnąć.
A swoją drogą To jesteś szczęściarzem dlatego kłaniają się przed Tobą grzybowe kapelusze. :)
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu. Zmobilizowałaś mnie tymi liczbami do policzenia moich grzybów :wink:
pierwszy raz - garść kurek
drugi raz - 3 prawdziwki, 8 zajączków, 1 maślak
trzeci raz - 1 podgrzybek i 18 maślaków
czwarty raz - nic
i ostatni piąty raz widziałaś na zdjęciu.
Takiego bezgrzybia jeszcze nie widziałem - nawet "psich" nie widać :(

Ewo, a ja często po lesie się włóczę, a to pieszo, a to z kijkami, rowerem pojeżdżę ... szukam grzybów, zaglądam ludziom do koszyków i toreb. Dlatego ... też nazbierałem :;230
Siostry poratowały - od jednej 0,5 kg suszonego prawdziwka, od drugiej 0,8 kg suszu mieszanego - 2/3 to prawdziwek. Do tego mrożone i w słoikach, oraz marynowane :)

Dzisiaj poszedłem na ogród po jabłka i ... widzę coś z ziemi wyłazi na rabacie założonej w tym roku - nie mogę sobie przypomnieć jakie tam cebule wsadzaliśmy
Obrazek

Biegnę w inne miejsca, gdzie wiem co rośnie i ... też wyłażą - to przebiśniegi ;:oj
Obrazek

Nagietki same się rozsiały i kwitną w najlepsze
Obrazek

A najserdeczniej witam Betnę, bo już znam wyniki jej badań ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju no co ty przebiśniegi o tej porze ;:oj myślałam ,ze to bardziej irysy Danforda lub żyłkowe trochę sfiksowały :wink: U mnie takich anomalii nie widzę ;:185
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

U Anego i w zimie róże będą kwitły ...tak dba o ogródek. :)
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Andrzeju :wit nooo :tan , szczęściarz z Ciebie...i grzybki, i przebiśniegi o tej porze :tan
Swoją drogą , nic dziwnego ;:108 tak doskonale dbasz o swoją hacjendę,że odwdzięcza Ci się pięknem o każdej porze.
Pozdrawiam !
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37

Post »

Andrzeju byłam wczoraj na włóczędze w lesie :tan ale już tylko 49 podgrzybka , średniaka , młodych brak , przynajmniej w tym lesie,

i pewnie to już ostatni raz ;:174 bo nawet gdyby nie było obiecanych przymrozków ,to w poniedziałek idę na usunięcie kamyka w woreczku ;:174

więc będzie kilka dni przymusowego odpoczynku ,i dietka przez jakiś czas ;:222 a szkoda bo jeszcze ciepło ,nawet kilka różyczek mi kwitnie i nagietki też

kilka opóźnionych pomponów hortensji też jeszcze ładne ;:108 oby jak najdłużej

miłych ;:19 Wam życzę
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Any :wit u Ciebie noski pokazuja przebisniegi,a mnie rozkwita ciemiernik-nie wiem czy to dobrze....róze Monaco posadzone nie tak dawno puszczaja paki listowe....nie wariuje za bardzo nasza flora?oby potem nie zmarniały...grzybki mniam,mniam ;:333
jak kwitnie twoja fuksiaja na kiju?masz fotke mamusi? :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”