Problem z Przegorzanem kulistym

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
aloes98
50p
50p
Od: 7 wrz 2015, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z Przegorzanem kulistym

Post »

Witam, mam poważny problem z przegorzanem kulistym już 3 sadzonka zaczyna mi zdychać (z nasion). Najpierw jest wszystko dobrze, roślina szybko bardzo rośnie a po miesiącu zaczyna żółknąć i robić się taka szara na brzegach a później zdycha. Podlewam ją co tydzień i ma pH 6,5.

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Problem z Przegorzanem kulistym

Post »

Czy ten kubeczek ma otwory w dnie, bo może zalany? Po pierwsze trzeba nasypać więcej podłoża, a po drugie najlepiej wysiewać wiosną, teraz światła coraz mniej, sezon wegetacyjny się kończy.Z własnego doświadczenia to ozdobniejszy przegorzan (ciemniejszy kolor kwiatów i liści) miałam z sadzonek korzeniowych kupowanych w kapersach.Z nasion wyszedł gatunek, bladoniebieski i taki nieco 'chwastowaty', więc nie wiem czy 'skórka warta wyprawki'.Wiosną bywają często w OBI czy innych marketach takie sadzonki korzeniowe i to jest chyba jakaś odmiana, a nie gatunek, więc może poszukaj.
aloes98
50p
50p

Post »

Czyli raczej powinienem zainwestować w normalne sadzonki a nie w nasiona ? Przegorzana chce posadzić kolo malin i krzaków by pszczoły przyciągało.
aloes98
50p
50p

Post »

Dobrze. Może mi ktoś powiedzieć po jakim czasie osiąga tą wysokość 1,5 - 2m ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”