Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

Zdecydowanie trzeba skosić ;:108 (ale nie za krótko), bo jak zostanie takiej długości, to śnieg ją położy i na wiosnę będą placki pleśni. Ale Paula pewnie sama to wie :wit
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

PaulaPola pisze: Zdążyło się ze ok 10 koni szlo za nami gęsiego po tej łące.
To na łąkę z wiaderkiem trzeba chodzić. :;230
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Trawa była już koszona 2 razy. Ale jeszcze raz M skosic ma w środę. Ale bardzo Wam za rady dziękuję .
generalnie ja się do trawnika nie mieszkam a M do warzywniaka. No chyba ze trzeba mi pomóc :;230
Jeśli chodzi o chodzenie z wiaderkiem to trochę ciężko dla mnie. Ale z taczką można spróbować.
Moja bolączką jest to ze obornika końskiego mogę mieć każda ilość. 2 km do działkimmój kolega tez ma konie. Tylko u mnie na działkę ciagnikiem nie wiedziesz. A wozić przyczepka pod dom a pozniej taczką na działkę raz próbowaliśmy. I M powiedział NIGDY WIĘCEJ :;230
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Powiedz M, że to na trawnik albo uśmiechnij się do kolegi. Coś zadziała.
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

Paula, piękna działka, jeszcze ten las obok ;:oj
A nie da się u Was podjechać przyczepą z boku ogrodzenia i przerzucić obornik górą? Moi dawni sąsiedzi tak robili, ciągnikiem nie dało się wjechać na ogród, więc podjeżdżali od boku działki i wrzucali ponad siatką.
Do nas się wjechać na ogród nie da, niestety od sąsiadów też się nic nie przerzuci, każdy ma tak ustawiony dom, że jedynie taczka się zmieści :(
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety tak się nie da podjechać. Obok jest sąsiad i on tez na działkę ma tylko mała furtkę. Z kolejnej strony jest działka która ktoś kiedyś kupił. Ale nic na niej nie robi, a przy ogrodzeniu rosną różne drzewa. Sąsiad którego dom widać na zdjęciach od prawie 2 lat tam pieści te swoją działkę. Wiec wjechać nie pozwoli. No a z czwartej strony jest las :D Ale znajomy ma gołębie i do worków zbiera obornik. Wiec to mi jako opcja zapasowa zostaje.
Wiedziałam że to będzie kiedyś piękna działka. Na wiosnę będziemy drzewa owocowe sadzic.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

PaulaPola pisze: Moja bolączką jest to ze obornika końskiego mogę mieć każda ilość. 2 km do działkimmój kolega tez ma konie. Tylko u mnie na działkę ciagnikiem nie wiedziesz. A wozić przyczepka pod dom a pozniej taczką na działkę raz próbowaliśmy. I M powiedział NIGDY WIĘCEJ :;230
No cóż, ja właśnie takie wożenie taczką przerabiałam w weekend. Najpierw cały poranek pakowaliśmy obornik na przyczepkę, później niemal wieczór nas zastał, zanim skończyłyśmy. Jeśli dwie kobiety poradziły sobie z taką pracą, to niech twój mąż nie narzeka :wink:
A skoro nie chce mieć dużo pracy na raz, to niech od czasu do czasu podjedzie choćby z taczką i przywiezie małe co nieco do zasilenia roślin 8-)
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elfia on narzekał nie dlatego że pracy duzo, tylko dlatego że cały dzień miał 'gów..iany :;230
I w konskich odchodach sie bawił zamiast swoją robotę robić. :D
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nistetety, bez gówn*go dnia się nie obędzie :lol: Na szczęście ten zapach to pikuś przy tym, co potrafią narobić krowy i jaki zapach z ich "twórczości" się ulatnia :wink:
ogrodowo
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, moja przeszłość jest bardzo z końmi związana, więc dla mnie to naturalny zapach. :D M obstawał przy nawozach sztucznych, jak zwykle wyszło na moje :heja
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nawozy sztuczne to jak łykanie multiwitaminy zamiast zjedzenia obiadu. Niby składniki odżywcze dostarczone, a człowiek nadal głodny i bez sił.
ogrodowo
orlik755
200p
200p
Od: 30 paź 2012, o 14:02

Post »

Elfia, podzielam Twoją opinię co do nawozów sztucznych. Niby wszystko OK , warzywa dorodne ale smak nie ten. Od niedawna mam działkę, dopiero się uczę, w tym roku to było tak z doskoku, ale co dwa lata daję obornik, który mam od "znajomego konia" (10 km dalej), zdrowego, więc nie ma śladu antybiotyków, nie pasionego gotowymi paszami, a po staroświecku, z własnych upraw (właścicielka to ekologiczna wege), a przywożę w 2 dużych kastrach budowlanych w bagażniku i na tylnym siedzeniu samochodu wyłożonych folią. Kastry czyściutkie, dokładnie umyte przed włożeniem do samochodu, szczelnie przykryte folią i obwiązane. Wjeżdżam samochodem na działkę, wysypuję obornik przy warzywniku, zostawiam do przewietrzenia na jakiś czas otwarty samochód, a kastry od razu idą pod silny prysznic. Szybko i bez problemów. Nie babrzę się cały dzień w g...wnie, a w samochodzie nie pozostaje wiadomy zapaszek. Gó...wienka ładuję w warzywnik następnego i kolejnego dnia. Robię to sama, nie dopuszczam nikogo, ale do transportu i wyjęcia takich dużych kastr potrzeba mi 2 silnych chłopów (mąż i zięć). Gdy gnoju zabraknie to dowożą. Nie narzekają, wychowani w mieście, na szkolnych i pracowniczych stołówkach aż się palą do tej roboty od kiedy poznali smak pomidorów i ogórków zerwanych prosto z grządki.
PaulaPola, może na Twoją działkę da się wjechać samochodem osobowym? I w taki sposób wwozić obornik? Ja sobie poszerzyłam wjazd i obok "osobowej" furtki zrobiłam szerszą bramkę.
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam takie pytanie. Teraz na jesień wywiozłem na warzywniak obornik przerobiony(taki czarny) i zaorałem.W zeszłym roku wysypałem popiół drzewny jako nawóz. Co jeszcze zrobić żeby poprawić wielkość plonu na wiosnę, by ziemia była żyźniejsza? Może nawóz z agrecolu wieloskładnik?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na wiosnę zrób analizę gleby. O interpretacje możesz poprosić tu na forum, bądź w stacji, w której będziesz robił analizę opracują Ci założenia.
Orlik niestety na moją działkę tylko taczką da się wjechać. Do działki też nie ma jak dojechać.
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Reglas23 napisz coś więcej, jaką masz ziemię, co uprawiasz i jak rośnie. Paula ma rację, najpierw analiza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”