Podkładki pod jabłonie
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podkładka pod jabłoń
Dzięki za zainteresowanie
tak jak pisałem mam 3 miejsce w rzędzie co 4 metry
chce żeby drzewa wyglądały normalnie jak drzewo
czytałem o M7 że wrażliwa na mróz więc odpada
zostaje A2 i P14
Boje się, że A2 wyhoduje jak stodołe a P14 będzie za małe. Tak jak pisaliście chce żeby drzewo wyglądało normalnie. Nie jest to w końcu uprawa przemysłowa a w ogrodzie.
drzewo, które docelowo będzie miało minimum 3 metry jest ok. Pytanie tylko czy P14 tak rośnie i po jakim czasie te 3 metry osiągnie ?
http://www.ogrodinfo.pl/szkolkarstwo/mo ... -cydru-1/1
tutaj mamy porównanie i na A2 wygląda dobrze a na P14 beznadziejnie
Wiadomo też nie chce drzewa które ma 6 metrów bo to za dużo a ciąć i ciąć to też bez sensu.
Podsumowując drzewo powinno mieć docelowo 3-4 metry .
tak jak pisałem mam 3 miejsce w rzędzie co 4 metry
chce żeby drzewa wyglądały normalnie jak drzewo
czytałem o M7 że wrażliwa na mróz więc odpada
zostaje A2 i P14
Boje się, że A2 wyhoduje jak stodołe a P14 będzie za małe. Tak jak pisaliście chce żeby drzewo wyglądało normalnie. Nie jest to w końcu uprawa przemysłowa a w ogrodzie.
drzewo, które docelowo będzie miało minimum 3 metry jest ok. Pytanie tylko czy P14 tak rośnie i po jakim czasie te 3 metry osiągnie ?
http://www.ogrodinfo.pl/szkolkarstwo/mo ... -cydru-1/1
tutaj mamy porównanie i na A2 wygląda dobrze a na P14 beznadziejnie
Wiadomo też nie chce drzewa które ma 6 metrów bo to za dużo a ciąć i ciąć to też bez sensu.
Podsumowując drzewo powinno mieć docelowo 3-4 metry .
Tu chodzi o odmianę, nie patrz na takie zdjęcia, bo to nie jest porównanie, to są za młode drzewa w dodatku dwóch innych odmian. Jedna owocuje na końcach gałęzi a druga na krótkopędach. Sprawdź sobie jaki pokrój będzie miała upatrzona przez Ciebie odmiana i na jaką glebę chcesz to wsadzić.
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
3-4 metry? Więc może jednak M26.
Na A2 to polecą na ponad 5m i będziesz potrzebował corocznego obniżania, a wilki będą bardzo silne.
Na A2 to polecą na ponad 5m i będziesz potrzebował corocznego obniżania, a wilki będą bardzo silne.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
P -14 dla silniej rosnącej odmiany a m-26 dla słabiej rosnącej i po zabiegu [taka podpowiedz]
-
- 200p
powiedzcie bo ja sie nie upieram na to A2 tylko mysle sobie A2 to drzewo a P14 czy M26 to jakies karły
bo wiekszosc zdjec na necie tak przedstawia te podkladki ....
a mi zalezy tylko na tym zeby drzewo mialo wyglad drzewa pien i kulista góra (w uproszczeniu)
rozumiem, że w początkowych latach wygląda to średnio fajnie ale potem jest normalnym drzewem tylko w rozmiarze L.
gleba u mnie na mazowszu zapewne 5 klasa
piaszczysta piach na wierzchu ok pod spodem szaro zółty
drzewa będą rosły niedaleko dawnej sadzawki więc dostęp do wody będzie
ma ktos moze zdjecia swojego drzewa na jednej z malych podkladek ?
bo wiekszosc zdjec na necie tak przedstawia te podkladki ....
a mi zalezy tylko na tym zeby drzewo mialo wyglad drzewa pien i kulista góra (w uproszczeniu)
rozumiem, że w początkowych latach wygląda to średnio fajnie ale potem jest normalnym drzewem tylko w rozmiarze L.
gleba u mnie na mazowszu zapewne 5 klasa
piaszczysta piach na wierzchu ok pod spodem szaro zółty
drzewa będą rosły niedaleko dawnej sadzawki więc dostęp do wody będzie
ma ktos moze zdjecia swojego drzewa na jednej z malych podkladek ?
Tyle masz wcześniej odpowiedzi, a Ty się przypierasz, jak to mówią: jak g.... brzegu.
Podkładki półkarłowe dadzą Ci przeciętnie drzewo na 3,5 m (nie cięte, w przeciętnych warunkach glebowych, dla średniorosnącej odmiany). Napisali Ci koledzy, że na A2 to będzie 5 m i więcej, a Ty tyle nie chcesz to w czym jeszcze rzecz? To jak drzewo będzie wyglądało nie zależy od podkładki tylko od odmiany i od od tego jak będziesz je prowadził. Jak chcesz drzewo jak drzewo, to poprowadź je jako wysokopienne (pierwsze konary te min 1-1,5 m od ziemi i koronę naturalną albo koronę prawie naturalną. Wpisz te hasła w google i znajdziesz 100 tys stron z opisem jak to robić.
Podkładki półkarłowe dadzą Ci przeciętnie drzewo na 3,5 m (nie cięte, w przeciętnych warunkach glebowych, dla średniorosnącej odmiany). Napisali Ci koledzy, że na A2 to będzie 5 m i więcej, a Ty tyle nie chcesz to w czym jeszcze rzecz? To jak drzewo będzie wyglądało nie zależy od podkładki tylko od odmiany i od od tego jak będziesz je prowadził. Jak chcesz drzewo jak drzewo, to poprowadź je jako wysokopienne (pierwsze konary te min 1-1,5 m od ziemi i koronę naturalną albo koronę prawie naturalną. Wpisz te hasła w google i znajdziesz 100 tys stron z opisem jak to robić.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Jest gdzieś na forum fotografia jabłoni porównująca w starym sadzie na podkładkach m-26 i antonówce, ale nie mogę tego odkopać , szukaj
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=72845
Ja mam Malinową, James Grieve, Delikates, Szampion na m26 ograniczone na wysokości 3-3,5m sadzone mniej więcej co 4 metry i gdyby podkładka była jeszcze bardziej skarlająca to bym nie narzekał.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=72845
Ja mam Malinową, James Grieve, Delikates, Szampion na m26 ograniczone na wysokości 3-3,5m sadzone mniej więcej co 4 metry i gdyby podkładka była jeszcze bardziej skarlająca to bym nie narzekał.
-
- 200p
z punktu widzenia osoby zielonej dla mnie pytanie, które zadaje nie są oczywiste więc wybaczcie jeśli kogoś wkurza że pytam 10 raz o to samo
Według tabelki z podkładkami
M26 to jakieś 60% wielkości drzewa skoro taki Gloster ma od 3-5 m
Wezmę M26 to będzie miał od 1.5m 2.5 m
a na słabej ziemi się jeszcze okaże, że będzie miał 1.5 m
Dobrze myślę czy głupoty pisze??
Ps. w niektórych źródłach jest, że M26 > P14 a w niektórych M26<P14
Według tabelki z podkładkami
M26 to jakieś 60% wielkości drzewa skoro taki Gloster ma od 3-5 m
Wezmę M26 to będzie miał od 1.5m 2.5 m
a na słabej ziemi się jeszcze okaże, że będzie miał 1.5 m
Dobrze myślę czy głupoty pisze??
Ps. w niektórych źródłach jest, że M26 > P14 a w niektórych M26<P14

Podkładki z antonówki???
Witam,
Jak można odróżnić od siebie podkładkę m 26 od antonówki na etapie zakupu? Mam wrażenie, że sprzedawca wcisnął mi jabłonie na antonówce a chciałam na m 26. Chciałabym się upewnić, co to za podkładki. Proszę pomóżcie!
Jak można odróżnić od siebie podkładkę m 26 od antonówki na etapie zakupu? Mam wrażenie, że sprzedawca wcisnął mi jabłonie na antonówce a chciałam na m 26. Chciałabym się upewnić, co to za podkładki. Proszę pomóżcie!
-
- 200p
pytam tak wnikliwie bo
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=115
tutaj jest zdjęcie Lobo na P14 drzewo 6 letnie i wygląda dramatycznie .....
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=233
tu Gloster 7 letni tez jakis krasnal
po jakim czasie ja będę miał drzewo po 20 latach??????? bo to przypomina mutanta a nie drzewo
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=115
tutaj jest zdjęcie Lobo na P14 drzewo 6 letnie i wygląda dramatycznie .....
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=233
tu Gloster 7 letni tez jakis krasnal
po jakim czasie ja będę miał drzewo po 20 latach??????? bo to przypomina mutanta a nie drzewo
Re: Jak rozróżnić podkładki: m 26 od antonówki???
Po etykietce.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Weź pod uwagę że pasek na tyczce przy drzewku ma zazwyczaj 25 cm. Przelicz ile wysokości mają te drzewka, okaże się że mają właśnie po ok. 3 m wysokości.
Pozdrawiam,
J
J
-
- 200p
ale trze drzewa tak wyglądają bo są tak formowane na chyba wrzeciono a ja inaczej je prowadząc będę miał normalne drzewo tylko w rozmiarze L czy one po prostu tak muszą wyglądac ?
Te drzewa są po zabiegach które mają ograniczyć ilość niepotrzebnych gałęzi. Jutro zrobię Ci zdjęcie mało ciętego pirosa na A2, na słabszej ziemi ale drzewo jest już wyższe ode mnie po 4 latach.