Witam,
Kupiłam dom w którym część ogrodu została zaadaptowana w mały ogródek warzywny. Chciałabym z tego korzystać, jednak nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Kupiłam książki o ogrodnictwie, jednak tam jest opisane jak zacząć zabawę z ogrodem, a nie jak ją kontynuować. Czy moglibyście mi pomóc w stawianiu pierwszych kroków? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź na kilka moich pytań:
1. Mam kompostownik, 220l plastikowy, na dole jest już ładny kompost, u góry widzę wrzucone między innymi całe owoce, ścinki traw plus dużo robaczków różnego rodzaju. Kompostownik jest ciepły. Co dalej? czy powinnam to przemieszać od góry?
2. Codziennie pozostaje mi około litra odpadów z wyciskarki do warzyw i owoców. Czy mogę to dorzucać do kompostownika? Czy to nie za dużo? I czy powinnam to zmieszać ze skrawkami papieru lub materiału?
3. W jednej części ziemi, widzę resztki ziemniaków, już zieleniejących, czy powinnam je wykopać aby przygotować ziemię na przyszły rok? Jeżeli tak, to czy mogę je wrzucić do kompostownika, w całości lub w kawałkach.
4. Mam około metra kwadratowego truskawek, kiedy powinnam je podsypać kompostem, i czy w ogóle powinnam? Chcę je przykryć na zimę, czy powinnam to zrobić szczelnie, czy tylko zadaszyć?
5. Co mogę zrobić teraz na zimę aby być dobrze przygotowanym na sadzenie i sianie? Poza zdobyciem wiedzy oczywiście, w czym mam nadzieję mi pomożecie.
Bardzo przepraszam za takie rozpisanie, ale brakuje mi kogoś do kogo mogłabym się zwrócić o porady, a w książkach jest wiedza surowa, na start czasem zbyt nie jasna.
Porady ogrodnicze dla laika
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Porady ogrodnicze dla laika
Witaj na naszym forum .
Z pewnością znajdziesz tu dużo porad i życzliwości
Podasz nam imię?
Łatwiej bedzie rozmawiać a korzytstanie z Twojego nicka ... wzbudza pewnien dyskomfort.
Idzie zima ,więc będziesz miała sporo czasu na rozpoznanie wielu tematów.
Oczywiście pytaj,zawsze chętnie podpowiadamy szczególnie osobom rozpoczynającym przygodę z uprawą ogródka,
nie tylko ozdobnego.
Również sama przeszukuj forum i czytaj,dokształcaj się na bazie doświadczeń naszych forumowiczów.
Na górze strony jest Wyszukiwarka,jeśli wpiszesz słowo kluczowe,pojawią się tematy, które z pewnością będą pomocne w Twoich poszukiwaniach.
np. Kompostownik
Truskawki nawożenie
Nie ma nic lepszego moim zdaniem niż doświadczenia tych,którzy sami 'przerobili' problem.
Tak więc.. miłego korzystania z zasobów forum

Podasz nam imię?

Idzie zima ,więc będziesz miała sporo czasu na rozpoznanie wielu tematów.
Oczywiście pytaj,zawsze chętnie podpowiadamy szczególnie osobom rozpoczynającym przygodę z uprawą ogródka,
nie tylko ozdobnego.
Również sama przeszukuj forum i czytaj,dokształcaj się na bazie doświadczeń naszych forumowiczów.
Na górze strony jest Wyszukiwarka,jeśli wpiszesz słowo kluczowe,pojawią się tematy, które z pewnością będą pomocne w Twoich poszukiwaniach.
np. Kompostownik
Truskawki nawożenie
Nie ma nic lepszego moim zdaniem niż doświadczenia tych,którzy sami 'przerobili' problem.
Tak więc.. miłego korzystania z zasobów forum

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porady ogrodnicze dla laika
Ja staram się przede wszystkim przekopać ziemię pod warzywa. Mam kurzeniec od moich kurek więc muszę go przekopać, aby wiosną nie spalił roślin. Kompost trzymam do nawożenia punktowego pod sadzone rośliny jako że mam bardzo marną ziemię.