Mój ogród na fotografii- część 9
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród na fotografii- część 9
Witaj Bogusiu piękne barwy jesieni masz w ogrodzie a chryzantemy to 

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzenko! Te stroiki zrobione bez użycia pistoletu
na klej. Podkład / kupiony/z gałązek iglastych sztucznych. Spód wypełniłam zaprawą cementową , aby wiatr nie zwiewał stroiku. Kwiaty/ same główki/ kupione w ogrodniczym sklepie przymocowane za pomocą dołączonych drucików florystycznych i...gotowe.
Chryzantemy jeszcze nie wszystkie w pełni kwitnienia. Prognozy optymistyczne do poniedziałku zatem ujrzymy w całości ich piękno
Sama nie mogę nadziwić się,ze tak solidnie rozrosły się . Postępowałam zgodnie z zaleceniami Jadzi/ e- babci/ . Choć było mi żal to solidnie skubałam
czubki. Podlewałam systematycznie rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw . Stanowisko przed posadzeniem też przygotowałam solidne , z dawką obornika krowięcego
Mi najbardziej podobają się te niskie, o barwach jesiennych, choć mam też wrzosowe, bardzo długo kwitnące.
Alu!
Zgadza się w moich stronach klimat łagodny a dodatkowo mój ogród ma swój mikroklimat
Dziękuję , jakoś trzymam się / rehabilitacja dobroczynnie wpływa/
Halinko! milo mi Ciebie gościć
Jestem zahipnotyzowana
tymi cudownymi barwami. Z każdego okna mam widok na ogród. Pogoda fantastyczna, gdyby nie te barwy, to wcale nie przypomina jesieni Róże The Fairy kwitną na całego, inne powtarzają kwitnienie. Chryzantemy zdobyły moje serce od niedawna i wiem ,ze będę każdy wolny zakątek nimi obsadzała/ a mam takowych wiele
/

Chryzantemy jeszcze nie wszystkie w pełni kwitnienia. Prognozy optymistyczne do poniedziałku zatem ujrzymy w całości ich piękno

Mi najbardziej podobają się te niskie, o barwach jesiennych, choć mam też wrzosowe, bardzo długo kwitnące.
Alu!

Dziękuję , jakoś trzymam się / rehabilitacja dobroczynnie wpływa/

Halinko! milo mi Ciebie gościć

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- bwoj54
Kolejny dzień cudownej ,złotej , polskiej jesieni za nami. Cieszę się ,ze coraz mniej liści na orzechu. Dzisiaj sporo ich nagrabiłam. Po pracowitym dniu rozkoszowałam się widokami ogrodowymi, które utrwaliłam w kadrze. Całkiem dobrze jeszcze radzą sobie letnie kwiatki; nagietki, laki, róże
...a oto efekt mojej pracy...nagrabiłam liści
a jeszcze nie koniec

...a oto efekt mojej pracy...nagrabiłam liści

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bogusiu watek zaczęłaś 5 maja zdjęciami z pięknymi poduchami kwitnących wiosną bylin a teraz już jesienne widoczki, które też zachwycają a jednocześnie maja taka nutkę nostalgii ...
Chryzantemy zachwycają kolorystyką i bujnym kwitnieniem - moje załatwił mróz zanim dobrze ruszyły i cała praca poszła na marne. Rozgoryczenie czuje do tej pory bo coś takiego ma miejsce pierwszy raz.
Ogrom pracy przy grabieniu liści ale przy takiej pogodzie to przyjemność jeśli lubi się to.
Moje idą do worków z otworami , przesypuję warstwy mocznikiem i ziemią aby uzyskać dobrą liściastą ziemię.
Pochwalę piękne dekoracje na groby i cieplutko pozdrawiam
Chryzantemy zachwycają kolorystyką i bujnym kwitnieniem - moje załatwił mróz zanim dobrze ruszyły i cała praca poszła na marne. Rozgoryczenie czuje do tej pory bo coś takiego ma miejsce pierwszy raz.
Ogrom pracy przy grabieniu liści ale przy takiej pogodzie to przyjemność jeśli lubi się to.
Moje idą do worków z otworami , przesypuję warstwy mocznikiem i ziemią aby uzyskać dobrą liściastą ziemię.
Pochwalę piękne dekoracje na groby i cieplutko pozdrawiam
- bwoj54
Beatko! pogoda wspaniała, jeśli wierzyć prognozom to ma być tak do poniedziałku
Na razie wszystko sprawdza się.
Brzózki mienią się jeszcze złotawo- żółtymi liśćmi , ale tych nie grabię . Są tak zwiewne ,że wiatr je porozwiewa. Jeśli nie uczyni tego to syn przejedzie ciągniczkiem z koszem i wylądują na kompostowniku.
Słoneczko od rana ogrzewa mi przez szybę plecy
Na godz 10 jadę na rehabilitację a po niej zamierzam rozkoszować się pięknem jesiennego ogrodu. / oczywiście pracując... rozsądnie
/
Krysiu! niestety , czas płynie nieublaganie. Właśnie wczoraj rozmawiałam z mężem,że nie dawno chodziłam niemal " z nosem przy ziemi"
doszukując się oznak wiosny a tu masz...już jesień.Szkoda chryzantem zmrożonych.Wnoszą do ogrodu świetne akcenty kolorystyczne a jednocześnie / fakt/ nastrajają nostalgicznie. Liście orzecha włoskiego nie nadaja się na kompost/ z tego co ja wiem/ , inne...leszczyny , brzozy lądują u mnie też na kompostowniku.
Miło mi,ze podobają się stroiki, Twoja akceptacja jest dla mnie znacząca

Brzózki mienią się jeszcze złotawo- żółtymi liśćmi , ale tych nie grabię . Są tak zwiewne ,że wiatr je porozwiewa. Jeśli nie uczyni tego to syn przejedzie ciągniczkiem z koszem i wylądują na kompostowniku.
Słoneczko od rana ogrzewa mi przez szybę plecy

Krysiu! niestety , czas płynie nieublaganie. Właśnie wczoraj rozmawiałam z mężem,że nie dawno chodziłam niemal " z nosem przy ziemi"

Miło mi,ze podobają się stroiki, Twoja akceptacja jest dla mnie znacząca

- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
Bogusiu, Twój ogród zachwyca kolorami, aż się w głowie kręci! Chryzantemy cudowne, floksy gwiaździste
Po moich zostało tylko wspomnienie, ale w przyszłym roku bankowo powtórzę. Zdradzisz mi proszę, co to za trawka?

Kupiłam sobie taką samą jako "trawę średnią" i chciałabym się czegoś o niej dowiedzieć.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. 
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania

gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają

pozdrawiam, Ania
- bwoj54
Aniu!
miło,ze jesteś
...rzeczywiście ogród zachwyca kolorami, te mieniące się w słońcu liście , kwitnące jeszcze róże, aksamitki, werbeny, rozchodniki. Szczególnego uroku dodają chryzantemy, są cudowne. Zawładnęły moje serce zwłaszcza te w odcieniach złocisto -rudawych, bordowe, czerwone.
Ta trawka "rozczochrana" to Stipa tenuissima Pony Tails. Lubi słoneczne, przepuszczalne stanowisko/ nie lubi zastoju wody/
Moja ta kępka jest 3 letnia. Na zimę ją okrywam liśćmi / w razie śniegu/ aby nie zalegał na niej bezpośrednio.

Ta trawka "rozczochrana" to Stipa tenuissima Pony Tails. Lubi słoneczne, przepuszczalne stanowisko/ nie lubi zastoju wody/
Moja ta kępka jest 3 letnia. Na zimę ją okrywam liśćmi / w razie śniegu/ aby nie zalegał na niej bezpośrednio.
- bwoj54
Jeśli ktoś tu jeszcze zagląda, zostawiam dzisiejszy obraz ogrodu utrwalony w kadrze.
Pogoda fantastyczna
złota , polska jesień u mnie trwa.

Pogoda fantastyczna

-
- 200p
- Od: 6 cze 2014, o 21:43

Zaglądam, zaglądam.Faktycznie u Ciebie jak w raju. Przepiękne kolory jesieni, że o chryzantemach nie wspomnę

Tą kapustę to sama siałaś?
A jak tam zdrówko?( Nie wiem czy dobrze pamiętam - 4 listopada)

- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
CUDNIE CUDNIE CUDNIE
Jakie piękne kolorki i jaka różnorodność
zapraszam

zapraszam

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Bogusiu
Pięknie
Cudne chryzantemy
oczywiście wszystko śliczne a brzózki powalają na kolana
Zdjęcia super
Pozdrawiam

Cudne chryzantemy

Zdjęcia super

Pozdrawiam

- bwoj54
Witam Kochane Serduszka! Miło ,że jesteście
Aneczko! myślę,że pokochałaś chryzantemy! Są śliczne!Jeśli je pokochałaś-upomnij się
Mam chyba 14 odmian - podzielę się ,jeśli tylko przetrwają zimę
Kapustę ozdobną wysiewałam sama , latem była taka bidulka, teraz jest urocza. Aniu! o zdróweczku napiszę na pw
Asiu u mnie na szczęscie piękna jesień trwa!!! Pozdrawiam serdecznie
!
Tereniu Twoje chryzantemy też zdobią mój ogród
Brzózki
Mam nadzieję,że kiedyś będziesz mknęła S3 nad morze i zboczysz do mnie - tylko 7 km. Zapraszam serdecznie!
Aneczko! myślę,że pokochałaś chryzantemy! Są śliczne!Jeśli je pokochałaś-upomnij się

Mam chyba 14 odmian - podzielę się ,jeśli tylko przetrwają zimę

Kapustę ozdobną wysiewałam sama , latem była taka bidulka, teraz jest urocza. Aniu! o zdróweczku napiszę na pw
Asiu u mnie na szczęscie piękna jesień trwa!!! Pozdrawiam serdecznie

!
Tereniu Twoje chryzantemy też zdobią mój ogród

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
Jakże piękna jesień u Ciebie Bogusiu
Uwielbiam te kolory - kolorystycznie jesień jest najpiękniejszą porą roku (mówię o swoich przemyśleniach).
14 odmian chryzantem
ja nawet jak policzę swoje różne kolory marcinków, to tyle nie będzie
Pozdrawiam serdecznie.

Uwielbiam te kolory - kolorystycznie jesień jest najpiękniejszą porą roku (mówię o swoich przemyśleniach).
14 odmian chryzantem

Pozdrawiam serdecznie.
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Bogusiu-masz sprawdzony sposób na zimowanie chryzantem?
Już podpytywałam forumki ,ale wiedzy nigdy za wiele
Już podpytywałam forumki ,ale wiedzy nigdy za wiele

- bwoj54
Witam serdecznie Andrzeju! Ja też kocham kolory jesieni
Wyzwalają we mnie pozytywną energię by przetrwać zimę
/ choć ostatnie lata bardzo ona skromna/
Chryzantemy od niedawna stały się moimi faworytkami ogrodowymi . Żałuję ,ze tak późno, bo są piękne. Miałam kilka krzaczków ale żal mi było je "obskubywać"
by się rozkrzewiały więc były skromne. Kupione wiosną od Jadzi/ e- babci/ solidnie wg . zaleceń pouszczykiwałam czubki i stały się wielkimi kulami
Zdecydowanie wolę te niższe , ciekawiej prezentują się . Wczoraj otrzymałam przesyłkę z zamówionymi peoniami ./ 7 odmian/ już cieszę się i wyobrażam sobie ich piękno
Choć u mnie pada miarowy deszczyk , muszę wyskoczyć je posadzić. Pozdrawiam!
Asiu! mimo,ze zimy łagodne to otulam agrowłókniną a dokoła obsypuję liśćmi, które zabezpieczam przed rozwianiem wyrwanymi aksamitkami / tych w moim ogrdzie sporo/ Stare pędy ścinam dopiero wiosną.
Jak na razie sprawdzony sposób, przynajmniej u mnie. Wszystkie wrażliwsze roślinki zabezpieczam w taki sposób.

/ choć ostatnie lata bardzo ona skromna/

Asiu! mimo,ze zimy łagodne to otulam agrowłókniną a dokoła obsypuję liśćmi, które zabezpieczam przed rozwianiem wyrwanymi aksamitkami / tych w moim ogrdzie sporo/ Stare pędy ścinam dopiero wiosną.
Jak na razie sprawdzony sposób, przynajmniej u mnie. Wszystkie wrażliwsze roślinki zabezpieczam w taki sposób.