Ze dwa lata temu kupiłem w dość chyba znanym sklepie internetowym odmiany czerwonomiąższowe (serii RedLove) z raczej oryginalnymi etykietami. Baya Marisa też jest oferowana przez kilka sklepów internetowych.
No właśnie nie jest trudno i sprzedawana jest od co najmniej ubiegłego roku ,zerknęłam w historię . Moja przyszła z metką ,co
wyrośnie czas pokaże .Kupowałam w szkółce .Nazwy nie podam ,ale była zachwalana na forum ,szkółka oczywiście.
Bardzo chciałabym mieć w ogrodzie "Złotą Renetę" - dla mnie to najsmaczniejsze jabłka. Jednak w ogrodzie nie mam za dużo miejsca, a w ofertach szkółek nie zauważyłam, żeby ta jabłoń była szczepiona na karłowych podkładkach. Czy w ogóle można ją prowadzić jako małe drzewo? Jeśli tak, to gdzie można kupić?
I jeszcze jedno pytanie. Spotkałam się z opinią, że odmiana 'Red Boskop' ma podobne w smaku jabłka do renety. Czy to prawda? Pytam, bo akurat mają ją w szkółce, która dostarcza rośliny do mojego ulubionego ogrodniczego i to na różnych podkładkach, też M9. W sumie, jak zwał, tak zwał, jeśli by miała ten smak, to bym zamówiła.