Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki część 1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 wrz 2015, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśnia i wiśnia - choroby i szkodniki
Okej, dzięki wielkie za radę. Kupię go w poniedziałek bo już dzisiaj są pozamykane sklepy. Mam tylko nadzieję że nie będzie za późno. Ogólnie to musiało się to pojawić jakoś niedawno bo w tym tygodniu robiłem obchód i było okej, a dziś jest tak na większości.
Czy warto powtórzyć oprysk za np 14 dni tym mikrokomplexem? Żeby zasilić odpowiednio drzewka.
Czy warto powtórzyć oprysk za np 14 dni tym mikrokomplexem? Żeby zasilić odpowiednio drzewka.
Do spoczynku drzew jeszcze trochę czasu, więc jeśli kondycja liści na to pozwoli to powtórz oprysk.
Ale zastanów się skąd takie niedobory na starcie.
Ale zastanów się skąd takie niedobory na starcie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na czereśni Kordia na liściach pokazała się drobna plamistość liści. Muszę wykonać dziś oprysk preparatem Topsin M 500 SC.
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Cześć. Dzisiaj oglądałem czereśnie a mam ich 2. Na głównym pniu z obydwu zrobił się wyciek żywicy. W tym miejscu popękała kora. Czy to jest problem poważny i czy trzeba coś z tym robić? Nie wiem kiedy to wyciekło. Teraz jest to zaschnięte ale jak dotykam to dosyć plastyczne. Tutaj zdjęcia.

Mam tę moc - Sylwek
Rak bakteryjny, starsze drzewa można jeszcze próbować ratować, ale w przypadku młodych drzewek z cieniutkim pieńkiem ja nie widzę w tym sensu.
w ochronie przeciwko rakowi stosuje się różne preparaty miedziowe, Topsin M 500 SC, preparaty z kaptanem np merpan 80 wg
Choroby kory i drewna ? profilaktyka
Rak drzew owocowych
Rak drzew może rozwijać się przez cały rok wystarczy że temperatura będzie powyżej 5 stopni i jeszcze opady deszczu, opadłe liście, świetne warunki do bytowania. Miałem w weekend prysnąć czereśnie i wiśnie Topsinem według zaleceń z jednego z podanych linków po opadnięciu 90% liści, ale przez kilka dni ma padać deszcz i nie ma sensu robić oprysku, a warunki będą sprzyjać rozwojowi choroby.
w ochronie przeciwko rakowi stosuje się różne preparaty miedziowe, Topsin M 500 SC, preparaty z kaptanem np merpan 80 wg
Choroby kory i drewna ? profilaktyka
Rak drzew owocowych
Rak drzew może rozwijać się przez cały rok wystarczy że temperatura będzie powyżej 5 stopni i jeszcze opady deszczu, opadłe liście, świetne warunki do bytowania. Miałem w weekend prysnąć czereśnie i wiśnie Topsinem według zaleceń z jednego z podanych linków po opadnięciu 90% liści, ale przez kilka dni ma padać deszcz i nie ma sensu robić oprysku, a warunki będą sprzyjać rozwojowi choroby.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz nie ma co tego ruszać.Wczesną wiosną,po minięciu mrozów ,wytnij do zdrowego drewna i zamaluj pastą grzybobójczą Funaben Plus 03 PA,albo Dendromal 2.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Panowie, Panowie.
Drzewko podkalusowało. I to ładnie, bo wałeczek kalusa jest na pół pnia. Gumowanie w tym przypadku postrzegam jako reakcję fizjologiczną na szybki wzrost tkanki wokół rany. Nie widzę, aby infekcja roznosiła się na boki. Czy rozdzieranie tej rany pomoże drzewku? Nie sądzę. Polecam powlec ją jedynie miedzianem dla pewności i zostawić. Założę się, że w przyszłym roku (najdalej za dwa) zdrowa tkanka wypchnie gumę i się zleje.
Drzewko podkalusowało. I to ładnie, bo wałeczek kalusa jest na pół pnia. Gumowanie w tym przypadku postrzegam jako reakcję fizjologiczną na szybki wzrost tkanki wokół rany. Nie widzę, aby infekcja roznosiła się na boki. Czy rozdzieranie tej rany pomoże drzewku? Nie sądzę. Polecam powlec ją jedynie miedzianem dla pewności i zostawić. Założę się, że w przyszłym roku (najdalej za dwa) zdrowa tkanka wypchnie gumę i się zleje.
-
- 200p
Szczerze to mnie ten pierwszy post przeraził ale ERNRUD trochę mnie uspokoił. Powlec tzn. co opryskać bo nie znam tego słowa. Z czymś innym mi się kojarzy. Dzięki za radę(y). 

Mam tę moc - Sylwek
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Powlec ?, rozmieszać miedzian z farbą emulsyjną [taką do ścian] i pomalować [powlec] .Fajna sprawa farba schnie miedzian trzyma się a drzewko [rana]jest zabezpieczone przed patogenami .
-
Enrud pewnie masz 100% racji ,że ta rana zabliźni się całkowicie,ale powód infekcji pozostanie.W pierwszym przypadku jest to najprawdopodobniej martwy sęczek,który wg mnie należy usunąć,bo będzie się paskudziło latami.Drugi przypadek nie jest tak oczywisty.Może to być uszkodzenie mrozowe,ślad po oddartej z korą gałązce,albo diabli wiedzą co.Nawet wydrapanie martwicy tępym śrubokrętem i zasmarowanie którąś z podanych past,czy miedzianem w farbie emulsyjnej,powinno przynieść znaczącą poprawę gojenia rany.
Co to jest na pierwszym zdjęciu na dole po prawej stronie chętnie bym to zobaczył
A co to jest zobaczymy po jakimś czasie

A co to jest zobaczymy po jakimś czasie
Ostatnio zmieniony 6 lis 2015, o 11:26 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter
Powód: Proszę o zdania z wielkich liter
-
- 200p
Na moim zdjęciu? Z boku są jakieś metalowe słupy, poręcze itp. do mocowania przykrycia drewna. No i takie materiałowe coś co używało się kiedyś do rzutników chyba, gdzieś ze starych szkół albo z jakichś map. Dokładnie nie wiem.
Mam tę moc - Sylwek
Nie chodziło mi o podwórko tylko na drzewie, na dole pnia po prawej stronie, na tym pierwszym zdjęciu, taka narośl, nekroza czy jakieś zgrubienie po obciętej gałęzi?SylwesterK6 pisze:Na moim zdjęciu? Z boku są jakieś metalowe słupy, poręcze itp. do mocowania przykrycia drewna. No i takie materiałowe coś co używało się kiedyś do rzutników chyba, gdzieś ze starych szkół albo z jakichś map. Dokładnie nie wiem.
-

To jest sęczek,też zbyt długi i grozi infekcją ,mimo zabezpieczenia.Trzeba ciąć na tzw.obrączkę. https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 5czk%C4%99
-
- 200p
Tak możliwe że to po obciętej gałązce. Ok kaLo, będę pamiętał na przyszłość. Dzięki.
Mam tę moc - Sylwek