Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
- Edyta1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9
Dużo pochwał czytałam na temat Red Sunset. Ciekawa jestem, czy on faktycznie tak długo utrzymuje przebarwione liście jak piszą?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U Ciebie jesień rzeczywiście zachwyca
, ale to chyba tylko dlatego, że nie było aż takiego mrozu jak w innych rejonach. U mnie wystarczyła jedna noc z
temp. -7
aby ogród zrobił się szaro-brązowy.
A prace budowlane mocno zaawansowane
, widać efekty 

temp. -7

A prace budowlane mocno zaawansowane

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nic dodać, nic ująć
Cudnie jest. Tylko cały czas żal mi tych róż
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Można sie zatracić w Twoim raju
Co to za niesmaczna różyczka,ze sie uchowała ?

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Moniko, śliczne kolory. Fajnie, że udało się uchwycić trochę tej słonecznej jesieni
Jestem ciekawa co to za sarenkowe mutanty, że nawet kolczaste róże potrafią poobgryzać
Przerażające i ten fakt, że piszesz o tym tak spokojnie.. Mnie by chyba zagotowało od środka 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 12 paź 2015, o 21:31
Witaj, Moniko
byłam w Twoim pięknym ogrodzie
Chciałabym sobie otworzyć u Ciebie podtemat "nadwyżki" , ale ukazuje się informacja, że nie mam uprawnień. Nie wiem, dlaczego tak jest?
Pozdrawiam!

Chciałabym sobie otworzyć u Ciebie podtemat "nadwyżki" , ale ukazuje się informacja, że nie mam uprawnień. Nie wiem, dlaczego tak jest?
Pozdrawiam!
Edyta
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 gru 2011, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Moniko
Na razie obejrzałam aktualny wątek, nawet udało mi się wyłowić informację, że masz 3000m2
, ale niestety nie mogę zobaczyć od czego zaczynałaś, bo nie ma zdjęć w pierwszym wątku
Ponawiam więc prośbę (ktoś inny też prosił
) o archiwalne zdjęcia
Całość przyprawia o szczękościsk z zazdrości

Na razie obejrzałam aktualny wątek, nawet udało mi się wyłowić informację, że masz 3000m2

Ponawiam więc prośbę (ktoś inny też prosił

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Moniko! Niesamowicie piękny jest Twój jesienny ogród. Ja uwielbiam tę porę roku, jednak mój ogród jest zdecydowanie bardziej cienisty i rośliny nie przebarwiają się tak cudnie, jak u Ciebie.
Zawilce to również moje ulubione kwiaty późnego lata i jesieni! Ciągle dokupuje nowe odmiany.
Zauważyłam śliczne latarenki w dekoracji przy wejściu do domu - gdzie kupowałaś?
(A jeśli masz ochotę zajrzeć do mojego ogrodu, to zapraszam na bloga, wejście jest w podpisie)
Zawilce to również moje ulubione kwiaty późnego lata i jesieni! Ciągle dokupuje nowe odmiany.
Zauważyłam śliczne latarenki w dekoracji przy wejściu do domu - gdzie kupowałaś?
(A jeśli masz ochotę zajrzeć do mojego ogrodu, to zapraszam na bloga, wejście jest w podpisie)
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Witaj!
Masz wspaniały ogród, tyle w nim kolorowych kwiatów , a wśród nich te najpiękniejsze - Róże.
Dawniej często kupowałam czasopisma o tematyce ogrodniczej i stwierdzam, ze Twój ogród jest jak z żurnala, w stylu angielskim z różami, kolorowymi bylinami, a za razem taki swojski z rodzimymi zwierzętami, ostróżkami, wiejskimi floksami , otoczony pagórkami naszej pięknej Małopolski.
Może kiedyś przejeżdżałam koło Twojego pięknego ogrodu, ale chyba nie , bo nie sposób by go nie zauważyć.
Sama go zaprojektowałaś?
Masz wspaniały ogród, tyle w nim kolorowych kwiatów , a wśród nich te najpiękniejsze - Róże.

Dawniej często kupowałam czasopisma o tematyce ogrodniczej i stwierdzam, ze Twój ogród jest jak z żurnala, w stylu angielskim z różami, kolorowymi bylinami, a za razem taki swojski z rodzimymi zwierzętami, ostróżkami, wiejskimi floksami , otoczony pagórkami naszej pięknej Małopolski.
Może kiedyś przejeżdżałam koło Twojego pięknego ogrodu, ale chyba nie , bo nie sposób by go nie zauważyć.

Sama go zaprojektowałaś?
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Soniu, werbena już co nieco zmarzła i zaprzestała kwitnienia. U mnie od kilku nocy regularne przymrozki ok.-3'C, więc większość wrażliwych roślin uzyskała brązowe barwy. Ogród zapada w sen zimowycyma2704 pisze:Moniczko lekko zamglone widoki ogrodu piękne.Nowe kolory astra i jeżówki energetyczne, będą mocnym akcentem na rabacie.
Werbena rzeczywiście jeszcze ładnie kwitnie. Róże posadziłam co 90-100 cm, żeby zmieścić coś między, najpewniej jednak trawy. Przesadzić zawsze można.

Edytko, bardzo mnie ucieszyła Twoja opinia o klonie. Kupiłam go ze względu na liście - zachwycił mnie kolor. Cieszę się, że to taka dobra odmiana. Klony mnie zachwycająEdyta1 pisze:Dużo pochwał czytałam na temat Red Sunset. Ciekawa jestem, czy on faktycznie tak długo utrzymuje przebarwione liście jak piszą?

- Alania
Iwonko, u mnie również przymrozki i to spore, bo potrafi zrobić taflę lodu w taczkach lub wiarach z wodą.Iwonka1 pisze:U Ciebie jesień rzeczywiście zachwyca, ale to chyba tylko dlatego, że nie było aż takiego mrozu jak w innych rejonach. U mnie wystarczyła jedna noc z
temp. -7aby ogród zrobił się szaro-brązowy.
A prace budowlane mocno zaawansowane, widać efekty
Zdjęcia były robione wcześniej, gdy jeszcze było więcej liści na drzewach. Dzisiaj ogród był biały - tak jest od tygodnia o poranku

Margo2 pisze:Nic dodać, nic ująć

Pnące przetrwały - są poza zasięgiem pyszczkówAnnes 77 pisze:Można sie zatracić w Twoim raju![]()

- Alania
nifredil pisze:Moniko, śliczne kolory. Fajnie, że udało się uchwycić trochę tej słonecznej jesieniJestem ciekawa co to za sarenkowe mutanty, że nawet kolczaste róże potrafią poobgryzać
Przerażające i ten fakt, że piszesz o tym tak spokojnie.. Mnie by chyba zagotowało od środka

-- Śr 04 lis 2015 20:13 --
Nie wiem co jest powodem. Może napisz do kogoś z obsługi technicznej tego działu na forum?Edyta Maria pisze:Witaj, Monikobyłam w Twoim pięknym ogrodzie
![]()
Pozdrawiam!
-- Śr 04 lis 2015 20:16 --
markita pisze:Witaj Moniko![]()
Na razie obejrzałam aktualny wątek, nawet udało mi się wyłowić informację, że masz 3000m2, ale niestety nie mogę zobaczyć od czego zaczynałaś, bo nie ma zdjęć w pierwszym wątku
![]()
Ponawiam więc prośbę (ktoś inny też prosił) o archiwalne zdjęcia
![]()

A skąd u Ciebie zazdrość? To ja powinnam się uczyć od Ciebie - specjalisty
- Alania
Tamaryszek pisze:Witaj Moniko! Niesamowicie piękny jest Twój jesienny ogród. Ja uwielbiam tę porę roku, jednak mój ogród jest zdecydowanie bardziej cienisty i rośliny nie przebarwiają się tak cudnie, jak u Ciebie.

Zawilce - są śliczne, ale muszę im znaleźć więcej miejsca, bo mam posadzone dość ciasno

Masz na myśli te niklowane latarenki? Ja je mam już dość długo, chyba 3 sezon

Na Twojego bloga zaglądam, choć nie zostawiam śladu.
Napisz, jeśli tu zajrzysz na temat donic z Chronosa - jesteś z nich zadowolona?
Przymierzam się do zakupu jednej z nich i postawić na słupie murku. Póki co dałam zwykłą, ale chcę jak najszybciej wymienić na betonową

-- Śr 04 lis 2015 20:28 --
Anka159 pisze:Witaj!
Masz wspaniały ogród, tyle w nim kolorowych kwiatów , a wśród nich te najpiękniejsze - Róże.![]()
Może kiedyś przejeżdżałam koło Twojego pięknego ogrodu, ale chyba nie , bo nie sposób by go nie zauważyć.![]()
Sama go zaprojektowałaś?

Aniu, witam Cię w moich skromnych progach

Mój ogród nie znajduje się na żadnej z głównych dróg, więc nie podejrzewam, abyś przejeżdżala obok - do mnie prowadzi "ślepa" droga, która jest dojazdową uliczką wyłącznie do okolicznych działek.
Ogród projektowałam zupełnie sama metodą prób i błędów, więc wciąż wymaga doskonalenia, przeróbek rabat, przesadzania roślin. Ogólnie jestem już z niego bardzo zadowolona, ale wciąż pracujemy nad kolejnymi elementami architektury ogrodowej, która znacznie poprawia wygląd każdego ogrodu.
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Monia gnacie z tymi pracami jakby wiosna była a nie senna jesień.
Że aż takie macie przymrozki?!
U mnie pogoda łaskawsza.
Murek oczywiście wyszedł perfekcyjnie.
Każdy taki detal bardzo porawia wygląd ogrodu, jak dla mnie już idealnego. 

Że aż takie macie przymrozki?!

Murek oczywiście wyszedł perfekcyjnie.

- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Witaj Moniko, już od jakiegoś czasu śledzę ten wątek
Ogród Twój jest przepiękny
Każdy centymetr zaplanowany, przemyślany, taki spójny z resztą. Uroku całości dodaje pergola przy wejściu i te linie, wszystko to aż woła "wejdź do środka". Klimat angielskich ogrodów
Wprowadzenie cegły do ogrodu to moje marzenie, niestety, ja nie bardzo mam warunki na takie rzeczy, dlatego powzdycham sobie do Twoich cegieł 

Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena