Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Wandziu, jakie śliczne, uśmiechnięte kwiatuszki wyrosły w Twoim ostatnim poście! Od razy zrobiło się weselej. :D
Wyniki moich badań opublikowałam u Nenki. ;:306 W pełni pokrywają się z tym, co Ty twierdzisz. ;:304
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu trawnik będzie miał ładny kształt i nowa różanka się szykuje. ;:215 Dziękuję za piękne fotografie traw. ;:180 Brzozy pięknie wyglądają, ale zbieranie drobnych liści już nie jest takie miłe. Mam setki brzóz za płotem, żadnymi grabkami nie da się zebrać liści. ;:222
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, mam wrażenie, że róże posadzone głęboko słabiej wypuszczają nowe pędy. Często krzaczek wygląda na rozjechany. Tak mam z Cafe.
Przesadzałam niedawno różę posadzoną dość głęboko i miała pełno korzonków wypuszczonych z pędów nad miejscem szczepienia. Ciekawe czy one tak zawsze się ukorzeniają, czy może to skutek tegorocznej suszy i podlewania, choć starałam się podlewać rzadziej , a obficie.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU wróciłam i nic nie kupiłam, ilość gatunków tak mi namieszała w głowie, że postanowiłam z tym się przespać :;230
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu,co to za trawka na ostatnim zdjeciu ,piekna ;:333
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tencia, ta trawa to miskant Yaku Jima, a właściwie jego cudne srebrne wiechetki. Dopiero w trzecim roku zakwitł mi tak "puchato".

Aneczka, Cyma, Ewa, Nena, Leszczyna, - pozdrawiam Was serdecznie drogie dziewczyny. ;:196 Dzisiaj tak skrótowo, bo kończę pić kawkę i pędzę grabić kolejne liście do worów, a potem postanowiłam wybrać się na łowy do centrum handlowego. Może upoluję jakieś przecenione cebulki w LM lub Praktikerze. Posadziłam nowe róże i między nimi przydałoby się trochę tulipanków, skoro pozostało troszkę miejsca.

Obrazek
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Kontakt:

Post »

Wandziu, na jesieni nie kupiłam żadnych hortensji. Szukam im dobrej miejscówki i tak się rozglądam w odmianach podglądając wątki na forum, m.in. Twój :) Teraz na jesieni kupiłam kilka róż i duuużo różnego zielonego. Więc musiałabym poczekać, żeby jakoś to ogarnąć i zobaczyć jak to będzie się ze sobą komponować.
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, a co robisz z tymi workami liści? Czytałam że można z nich zrobić liściasty kompost trzymając jakoś tak w tych workach - na wiosnę jest gotowy. Ponoć pod róże jak znalazł ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, ja w tym tygodniu wybieram się do lasu po liście ;:183 . Mam poważne zamiary zrobić taki kompost. Tyle, że u Wandy to raczej nie przejdzie. Liście z Dębu to się raczej nie nadają.. z tego co pamiętam bardziej szkodzą niż pomagają. Poprawcie mnie jeśli coś przekręciłam ;:218
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A może, może , co do tego jakie to mają być liście to już nie doczytałam ;:306 Coś mi tylko dzwoni że podobno nie z drzew owocowych... ale to też tylko podobno :;230
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

wanda7 pisze: Posadziłam nowe róże i między nimi przydałoby się trochę tulipanków, skoro pozostało troszkę miejsca.

:D No tak... miejsce wolne, nie zagospodarowane oj co to to nie.... a na tulipanki jak znalazł..

Wandziu a masz Gracymilusa.. kupiłam w zeszlym roku i w tym jako pierwszy zakwitł i tak dumam czy to on czy nie on?

sweetdaisy pisze:A może, może , co do tego jakie to mają być liście to już nie doczytałam ;:306 Coś mi tylko dzwoni że podobno nie z drzew owocowych... ale to też tylko podobno :;230
Swetdaisy tak ogólnie to można dawać liście z drzew owocowych, ale nie porażone żadnymi chorobami (co w praktyce nie jest częste jeśli nie pryskamy drzew owocowych) na pewno nie nadaja się liście ani z orzecha ani z dębu. Zawieraja w opadłych liściach garbniki, które hamuja wzrost roślin, dlatego pod oboma drzewami słabo rosną inne rośliny.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja jeszcze dodam swój głos do dyskusji o korowaniu
Nawet jeśli kora zakwasza to dla róż jest to nawet odpowiednie, bo one znoszą lekko kwaskową ziemię.
czytałam też, że taka ziemia ogranicza rozwój raka róży.
Także nie zastanawiajcie się

Wandziu, czy ten trawniczek ma być po prawej od tarasu?
Stał tam kiedyś stół?
Wiosną zamierzam dokupić Garden of Roses. Cały czas za mną chodzi
Twój ogród wygląda rewelacyjnie. Muszę go zobaczyć koniecznie.
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

I co, upolowałaś jakieś cebulki ?
Ja za Twoim przykładem pojechałam dziś do mojego ogrodniczego i kupiłam jeszcze szafirki i trochę tulipanów. Też wylądują koło róż.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Wandziu jeszcze się sezon na dobre nie skończył, a Ty już w przedbiegach do siania trawki ... :D
Całkiem inaczej niż u mnie bo ja tego sezonu po prostu mam dość - anomalia pogodowe, niekończące sie upały, susza i teraz nagłe ochłodzenie ( -7 st. C ), które odjęło wielu roślinom urok jesiennego przebarwiania w złociste kolory... Minie zima i wróci zapał - ja to wiem :D
Spacery po Twym ogrodzie uzmysłowiły mi ,że mam u siebie za mało traw... muszę to zmienić. Widziałam niedawno przed hotelem sporą kępę prosa rózgowatego - cudnie przewieszały się pędy z nasionami... a wszystko lśniło w promieniach słońca.... cudny widok .
Prócz jednorocznego nie ma u mnie żadnego - sporo odmian i nie wiem które wybrać - pomożesz ?
Nawet teraz bym kupiła i zadołowała bo zimy póki co ... nie widać.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne te podświetlone słońcem trawy. Fajne to zdjęcie z kolorowymi pojemnikami :)

Też się martwię o róże wsadzane teraz, że wystartują... Już piwonia mi zaczęła pokazywać kły. Oby tylko cebulowe nie powariowały i bezpiecznie przezimowały do wiosny, bo nie ukrywam, że się napracowałam jak osioł, aż sadzarkę do cebul "wygłam".

Zazdroszczę Ci tego zorganizowania i tej przygotowanej pod trawę rabaty. Planowałam też ukopać nową, pod róże które miały przyjść, ale widząc, że się nie wyrobię, musiałam je zadołować (oby przetrwały do wiosny, bo się chyba zapłaczę).
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”