Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cukinia,kabaczek - uprawa cz.3
Atena polka jest żółta, ma miękką skórkę i nawet w sporych okazach są ledwie zaczątki nasion.
Szczerze mówiąc w żadnej tegorocznej cukinii nie doczekałam się dojrzałych nasion, chociaż niektóre wyrosły olbrzymie. Atenę akurat jadłam głównie taką o wielkości 20 do 30 cm, ale pod koniec urosła jedna dużo dłuższa i grubsza i ona też okazała się niemal bezpestkowa.
Szczerze mówiąc w żadnej tegorocznej cukinii nie doczekałam się dojrzałych nasion, chociaż niektóre wyrosły olbrzymie. Atenę akurat jadłam głównie taką o wielkości 20 do 30 cm, ale pod koniec urosła jedna dużo dłuższa i grubsza i ona też okazała się niemal bezpestkowa.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 paź 2014, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje. Posieję sobie w przyszłym sezonie Atenę polkę
Pozdrawiam Kasia
Witam
ja w tym sezonie nie jestem zadowolony ze swoich zbiorów, cukinie miałem bardzo marne, a szkoda bo je uwielbiam??
ja w tym sezonie nie jestem zadowolony ze swoich zbiorów, cukinie miałem bardzo marne, a szkoda bo je uwielbiam??
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Też miałam w tym roku malutko cukinii, nawet kabaczek zaszczycił mnie tylko czterema owocami, obecnie w koszyku pozostał największy okaz który wyrósł na dosiewanych krzaczkach 'tapira'.
W przyszłym roku cukinie dostaną słoneczny kawałek grządki, również kabaczek będzie mógł się płożyć w bardziej widnym miejscu.
W przyszłym roku cukinie dostaną słoneczny kawałek grządki, również kabaczek będzie mógł się płożyć w bardziej widnym miejscu.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
A tak wygląda mój kabaczek Złoty Cepelin na nasiona- waga 6 kg
Mimo suszy i upałów był wyjątkowo plenny.

Żółte cukinie miałam z poprzedniej akcji- nie znam nazw odmian ( dwie różne) . Ta długa była wyjątkowo plenna.

(Ten najszczuplejszy,to ogórek japoński
)

Mimo suszy i upałów był wyjątkowo plenny.

Żółte cukinie miałam z poprzedniej akcji- nie znam nazw odmian ( dwie różne) . Ta długa była wyjątkowo plenna.

(Ten najszczuplejszy,to ogórek japoński

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W przyszłym roku chcę posadzić cukinię na większej powierzchni i zastanawiam się nad sposobem ściółkowania. W tym roku moje cukinie rosły na czarnej agrowłókninie ale kawałek który chcę obsadzić na wiosnę jest w kształcie trójkąta, nie chcę się bawić w docinanie. Mam zamiar rozłożyć dość grubą warstwę słomy. Ktoś z Was stosował słomę do ściółkowania cukinii? Mam zamiar część słomy rozrzucić już teraz, po przekopaniu. Resztę na wiosnę po wysadzeniu rozsady. Ma to sens? Podzielcie się proszę swoim doświadczeniem.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jeśli nie masz gryzoni i ślimaków,to warstwa słomy może być.Musisz się też liczyć ze zwiększonym nawożeniem azotem.
- krynka
Ja ściółkowałam skoszoną trawą ( zmulczowaną i przeschniętą ) i to był bardzo dobry pomysł.
Myślę,że ściółkowanie słomą ma sens,jednak musisz mieć pewność,że zboże,z którego pochodzi słoma,nie było traktowane herbicydami. Jeśli było,to możesz stracić sadzonki,o wartości zdrowotnej owoców wyhodowanej na takiej słomie nie wspomnę .
Myślę,że ściółkowanie słomą ma sens,jednak musisz mieć pewność,że zboże,z którego pochodzi słoma,nie było traktowane herbicydami. Jeśli było,to możesz stracić sadzonki,o wartości zdrowotnej owoców wyhodowanej na takiej słomie nie wspomnę .

-
- 100p
- Od: 13 kwie 2015, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KaLo, mam nornice, były pod agrowłókniną ale bez szkody dla cukinii. Ślimaki jeszcze nie doszły. Inwazja sie posuwa i są już ok 10 km. od mojej wsi
Krynka, o tym bym nie pomyślał, muszę zapytać sąsiada u którego mam zarezerwowaną słomę. Ma małe gospodarstwo, zboże sieje tylko na paszę dla swojego drobiu więc jest nadzieja.

Krynka, o tym bym nie pomyślał, muszę zapytać sąsiada u którego mam zarezerwowaną słomę. Ma małe gospodarstwo, zboże sieje tylko na paszę dla swojego drobiu więc jest nadzieja.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Krynka toż to potwory
, nic tylko pozazdrościć owoców Twojej pracy
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- krynka
Glinka- potwory dlatego,ze pozwoliłam im rosnąć ,dopóki chciały,bo były przeznaczone na nasiona.Pozostałe zrywałam trochę mniejsze
Kabaczka, ogórki ( White Wonder i Japanese Suyo Long ) wyślę na akcję. Natomiast pomarańczowych cukinii nie będę wysyłać,bo nie znam nazw odmianowych.

Kabaczka, ogórki ( White Wonder i Japanese Suyo Long ) wyślę na akcję. Natomiast pomarańczowych cukinii nie będę wysyłać,bo nie znam nazw odmianowych.
- krynka
Rozpłatałam dziś tę pomarańczową cukinię ze zdjęcia,żeby wybrać nasiona. Musiałam zrobić to siekierą,bo skóra twarda,że nóż nie wchodził
. A ponieważ piekłam dynię,więc przy okazji , tytułem eksperymentu,wrzuciłam na blaszkę również 2 kawałki cukinii.
Okazało się,ze jest bardzo dobra,trochę w smaku przypomina dynię makaronową,nawet mini makaronik można było wyskrobać widelcem

Okazało się,ze jest bardzo dobra,trochę w smaku przypomina dynię makaronową,nawet mini makaronik można było wyskrobać widelcem

Ja jeszcze nie rozłupałam ostatnich cukinii i kabaczków na nasiona
Musze to wreszcie zrobić, a już myślałam, że koniec sezonu jest 

- krynka
W dyniowatych sezony praktycznie nakładają się na siebie. Z zaschniętych nasienników nasiona można wybrać tuz przed siewem.
Ja w czwartek rozpłatałam kabaczka - giganta.( Złoty Cepelin) . Nasion pełnych dużo,w przeciwieństwie do żółtej cukinii.
Nie byłabym sobą,gdybym nie sprawdziła,jak smakuje pieczony,dojrzały kabaczek
Otóż jest zjadliwy,choć sporo gorszy w smaku od cukinii. Jak mamy do dyspozycji dynie- nie warto 
Ja w czwartek rozpłatałam kabaczka - giganta.( Złoty Cepelin) . Nasion pełnych dużo,w przeciwieństwie do żółtej cukinii.
Nie byłabym sobą,gdybym nie sprawdziła,jak smakuje pieczony,dojrzały kabaczek