Ogródek to moje drugie życie cz.9 -sezon 2015
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek to moje drugie życie cz.9 -sezon 2015
Ja też mam ten sam dylemat z sadzeniem ...zanim wrócę z pracy ogarnę obiad to już ciemno . Nie mam dużo troszkę cebulowych ale jabłuszka muszę oberwać szkoda bo ładne i pyszne a po ostatnim przymrozku zaczęły już spadać
nie wspomnę o liściach tyle tego naleciało .

- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Jabłka wczoraj M oberwał ,liści co niemiara ale masz rację kiedy to robić?najwazniejsze posadzić ,to co trzeba zabezpieczyć i pochować i pożegnać się z działką do wiosny,w tym momencie zazdroszczę ogródków przydomowych 

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
A u mnie wiosna zaraz będzie.Azalia ma tak nabrzmiałe i zaróżowione pąki,że jak nie przyjdzie dziadek mróz to zakwitnie.Póżniej pewnie zmarznie
i do usunięcia będzie.Ja liści nie sprzątam.Naturalne piękno preferuję
.
i do usunięcia będzie.Ja liści nie sprzątam.Naturalne piękno preferuję

Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
A ja mam ogród przy domu ale czasu to wcale nie więcej niż wy...
Denerwuje mnie takie grzebanie po godzinie dziennie. Tylko się człowiek ubrudzi, więcej przebierania niż roboty.No ale cóż...Najważniejsze że słonko świeci.
Miłego dzionka.

Denerwuje mnie takie grzebanie po godzinie dziennie. Tylko się człowiek ubrudzi, więcej przebierania niż roboty.No ale cóż...Najważniejsze że słonko świeci.

Miłego dzionka.
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
A ja to już sama nie wiem co lepsze czy blisko czy daleko . Czasem jestem zła na siebie zamiast siedzieć na działeczce to wracam do domku bo akurat mi się przypomniało że mam coś sprawdzić w necie i trwa to półgodziny
ale tez jest dobre bo jak znowu coś potrzebuję a jest to w domu to nie ma problemu 50m i mam . Liście sprzątam z trawnika i z roślinek którym mogą zaszkodzić zgniłe listki . Bukowe i dębowe ok ale nie orzech i owocówka .

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogród przy domu to jednak dobra rzecz
. Można na prace wykorzystać każdą chwilę dobrej pogody. No a poza tym jaka to przyjemność wyjść rano w szlafroku, z kawą do ogrodu
. Tak właśnie mi się marzy
.

- dorcia7
Janku ja na rabatach też już liście zostawiam,ale z trawników zgrabiam ,z tego co czytałam nie jest korzystne dla trawy jak liście zalegają
Olu bo poza ogródkiem jest jeszcze masę innych spraw i nie ważne czy przy domu,czy kawałek od domu, jesienią popołudnia krótkie i mało się zrobi
Ewciu u mnie same liście z drzew owocowych,a poza trawnikiem jakim roślinom mogą zaszkodzić ?
Jolu ja niestety mając przydomowy ogród z poranną kawą, w szlafroku do ogrodu bym nie wyszła ,chyba że w sobotę czy niedzielę,straszny ze mnie śpioch i w tygodniu każda minuta dłużej w łóżku jest dla mnie na wagę złota,więc kiedy przed pracą miałabym ogród oglądać ?
Ostatni dzień października ,od jutra niezbyt lubiany listopad bo często słotny,mglisty ,zimny,jednym słowem depresyjny miesiąc,dzisiaj był rewelacyjny dzień ,bardzo ciepły,jako,że jutro Święto Zmarłych,poszliśmy na cmentarz po śniadaniu,umyć groby,powyrzucać stare kwiaty,znicze...jak co roku,innych zajęć na dzisiaj jeszcze w planie miałam sporo,ale musiałam na działkę wyskoczyć posadzić wreszcie pozostałe róże,nie bardzo miałam pomysł na miejscówkę bo zamiast najpierw pomyśleć gdzie będzie ich miejsce a potem kupować to ja oczywiście odwrotnie
więc M skopał mi trójkącik w narożniku trawnika i zamieszkały tam Cafe , Avalon i Charming Beauty,na wiosnę dojdą jakieś trawki i będzie taka mini różanka - kolejna

Olu bo poza ogródkiem jest jeszcze masę innych spraw i nie ważne czy przy domu,czy kawałek od domu, jesienią popołudnia krótkie i mało się zrobi
Ewciu u mnie same liście z drzew owocowych,a poza trawnikiem jakim roślinom mogą zaszkodzić ?
Jolu ja niestety mając przydomowy ogród z poranną kawą, w szlafroku do ogrodu bym nie wyszła ,chyba że w sobotę czy niedzielę,straszny ze mnie śpioch i w tygodniu każda minuta dłużej w łóżku jest dla mnie na wagę złota,więc kiedy przed pracą miałabym ogród oglądać ?

Ostatni dzień października ,od jutra niezbyt lubiany listopad bo często słotny,mglisty ,zimny,jednym słowem depresyjny miesiąc,dzisiaj był rewelacyjny dzień ,bardzo ciepły,jako,że jutro Święto Zmarłych,poszliśmy na cmentarz po śniadaniu,umyć groby,powyrzucać stare kwiaty,znicze...jak co roku,innych zajęć na dzisiaj jeszcze w planie miałam sporo,ale musiałam na działkę wyskoczyć posadzić wreszcie pozostałe róże,nie bardzo miałam pomysł na miejscówkę bo zamiast najpierw pomyśleć gdzie będzie ich miejsce a potem kupować to ja oczywiście odwrotnie

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Gratuluję Dorciu nowej mini-różanki ,mam nadzieję, że na tych 3 różach w tym miejscu się nie skończy...

- dorcia7
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Lubię twój ogródeczek, taki estetyczny, zadbany, po prostu elegancki

Chryzantemki dodają niezwykłego uroku działeczce, gdy już inne roślinki szykują się do snu

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Dorotko ciekawa jestem Twojej opinii o Cafe 

- dorcia7
Krysiu no nie popadajmy w przesadę,elegancki to on nie jest ,ale ja eleganckich i grzecznych ogrodów za bardzo nie lubię,u mnie cały czas musi coś się dziać ,latam z tymi moimi roślinami bez umiaru ,zmieniam aranżacje rabat bo lubię tworzyć coś nowego
dlatego u mnie jeśli jest jakaś podsypka to ewentualnie kora,można ja rozgarnąć i zrobić kolejny dołek w ziemi , ale jeśli lubisz u mnie bywać to tylko pozostaje mi się z tego faktu cieszyć,zapraszam kiedy zechcesz
Chryzantemy warto zaprosić do swoich ogródków ,już mam listę odmian które mam zamiar zamówić na wiosnę
Aniu czy Cafe to zły wybór ??? ze mnie znawca róż żaden,kupuję co mi w oko wpadnie i Cafe mi się spodobała bo taka inna jest ,mam nadzieję,że się nie zawiodę
Dzisiaj na działce raczej nie będę,w poniedziałki pracuję do czwartej,więc jak zjemy obiad jest piąta ,a wiecie,że po zmianie czasu to już szaro się robi,dzisiaj dotarły jeszcze cebulki tulipanów ,nie napiszę kiedy je kupowałam bo znowu mi ciśnienie poszybuje,w każdym razie ten sklep internetowy już mojego zamówienia nie ujrzy ,oby tylko okazało się,że to odmiana którą chciałam ,ale na sprawdzenie tego muszę do wiosny poczekać
Mam wrażenie ,że w nocy lub nad ranem był niewielki przymrozek ,ale dzień słoneczny i zupełnie nie wygląda na listopad ,miłego popołudnia Wam zyczę
dlatego u mnie jeśli jest jakaś podsypka to ewentualnie kora,można ja rozgarnąć i zrobić kolejny dołek w ziemi , ale jeśli lubisz u mnie bywać to tylko pozostaje mi się z tego faktu cieszyć,zapraszam kiedy zechcesz

Chryzantemy warto zaprosić do swoich ogródków ,już mam listę odmian które mam zamiar zamówić na wiosnę

Aniu czy Cafe to zły wybór ??? ze mnie znawca róż żaden,kupuję co mi w oko wpadnie i Cafe mi się spodobała bo taka inna jest ,mam nadzieję,że się nie zawiodę
Dzisiaj na działce raczej nie będę,w poniedziałki pracuję do czwartej,więc jak zjemy obiad jest piąta ,a wiecie,że po zmianie czasu to już szaro się robi,dzisiaj dotarły jeszcze cebulki tulipanów ,nie napiszę kiedy je kupowałam bo znowu mi ciśnienie poszybuje,w każdym razie ten sklep internetowy już mojego zamówienia nie ujrzy ,oby tylko okazało się,że to odmiana którą chciałam ,ale na sprawdzenie tego muszę do wiosny poczekać
Mam wrażenie ,że w nocy lub nad ranem był niewielki przymrozek ,ale dzień słoneczny i zupełnie nie wygląda na listopad ,miłego popołudnia Wam zyczę
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Dorotko nie jest zła,ja za nią bardzo szalałam,musiałam ją mieć i choć niektóre osoby mnie przed nią ostrzegały to ja taka uparta,że musiałam sama się przekonać.U mnie trzyma się dzielnie,choć ma mało kwiatów.Na wiosnę posadzę ją do donicy,może będzie jej lepiej?
Sam kwiat ma cudny,ogromny,a pachnie wyśmienicie
Sam kwiat ma cudny,ogromny,a pachnie wyśmienicie

- dorcia7
Mnie nikt nie przestrzegał,zresztą ja nikogo nie pytałam,a jakie ma wady??