Sekator - jaki wybrać?
Re: Sekator - jaki wybrać?
Kurcze, a mnie wystarczą proste narzędzia. Niemniej nie ma się o co spierać. Każdy używa tego co uważa za słuszne. Fiskars jest firmą świetnych narzędzi, ale mało który działkowiec amator posiada te narzędzia, z uwagi na koszty. Ja wolę coś tańszego i w moim przekonaniu niewiele gorszego. 

- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolek Niestety ręce delikatniejsze są od naszych narzędzi i niestety odciski robią się i nic nie poradzimy na to
. Teraz już wiesz po co są obrotowe rączki .
Powiem tak , rozłóż sobie prace z jednego to na dwa dni . Sekator można zmienić ręce oszczędzaj . 

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobrze , że mam ich małe co nie co
nawet tych zwykłych.
Te akurat, dostałam jako nagrodę w zeszłorocznym konkursie na FO,
więc wzięłam się ostro do pracy. Potem wiadomo, tempo zmalało. 

Te akurat, dostałam jako nagrodę w zeszłorocznym konkursie na FO,

Ręka się wrobi do pracy nie będzie źle . Dbaj o ostrze , wtedy lżej się tnie. 

-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: sekator nożycowy czy kowadełkowy?
Mam pytanie o zastosowanie tych sekatorów. Czy to są nożycowe czy kowadełkowe. Do jakiego ciecia przeznaczone sa te ostrza sekatorów?
1bardziej haczykowate

2bardziej proste

Które poradzą sobie lepiej z grubszymi gałązkami młodych drzewek?
PS nie zauważyłem że ten wątek jest w różach. Chodzi mi bardziej o drzewka i większe krzewy.
1bardziej haczykowate

2bardziej proste

Które poradzą sobie lepiej z grubszymi gałązkami młodych drzewek?
PS nie zauważyłem że ten wątek jest w różach. Chodzi mi bardziej o drzewka i większe krzewy.
Re: Najlepszy sekator kowadełkowy.
Bahco P138-22-F
Felco 31
Felco 31
To zapytam tak. FELCO 31 czy LOWE 8.104/8.107 ?
Dzień dobry!
W kwestii ergonomii pracy sekatorem, wygoda zależy przede wszystkim od wpasowania uchwytu w dłoń. W przypadku mniejszych dłoni zaleca się używanie sekatorów z wąskim rozstawem uchwytów. Ma to też znaczenie przy cięciu kwiatów i krzewów, gdzie rozstaw ostrzy nie musi być aż tak duży.
Pozdrawiam,
Maciek,
W kwestii ergonomii pracy sekatorem, wygoda zależy przede wszystkim od wpasowania uchwytu w dłoń. W przypadku mniejszych dłoni zaleca się używanie sekatorów z wąskim rozstawem uchwytów. Ma to też znaczenie przy cięciu kwiatów i krzewów, gdzie rozstaw ostrzy nie musi być aż tak duży.
Pozdrawiam,
Maciek,
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
Mam Lowe 6.107 od ok 5 lat. W zasadzie zastąpił Felco 2. Mam oba ale częściej pracuję Lowe.
Pozdrawiam,
J
J
-
- 50p
- Od: 17 lip 2008, o 13:47
Wybór sekatora do przycinania drzew i krzewów
Przeszukałem forum w poszukiwaniu rekomendowanych sekatorów do podobnych zastosowań jednak znalazłem tylko tyle, że polecane są sekatory Fiskars i Gardena.
Mam jednak problem z wyborem modelu, prosiłbym o radę.
Nie wiem co będzie lepsze kowadełkowy czy nożycowy, oraz jaki konkretnie warto zakupić model. Cena do 130-150zł.
Widzę, że niektóre modele Fiskars mają mechanizm, który powoduje, że potrzeba użyć mniej siły przy cięciu. Byłoby to przydatne.
Mam jednak problem z wyborem modelu, prosiłbym o radę.
Nie wiem co będzie lepsze kowadełkowy czy nożycowy, oraz jaki konkretnie warto zakupić model. Cena do 130-150zł.
Widzę, że niektóre modele Fiskars mają mechanizm, który powoduje, że potrzeba użyć mniej siły przy cięciu. Byłoby to przydatne.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Re: Wybór sekatora do przycinania drzew i krzewów
Mam taki model, przy cienkich gałązkach nie sprawdza się w moich rękach ale przy grubszych jest bardzo dobry.Nie wiem czy o ten sam model Ci chodzi, ma trzy ząbki, takie trybiki. Trzykrotnie naciskanie pozwala ciąć bez problemu nawet gałązki nawet o 3-4 cm srednicy bez wielkiego wysiłku. Dostałam go w prezencie na Dzień BabciElefant pisze:.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 50p
- Od: 17 lip 2008, o 13:47
Problem w tym, ze tych modeli jest sporo, są podzielone na typ, na długość rączki.
Chciałbym model z tym bajerem PowerGear.
Oczywiście problem polega również na doborze.
Według opisu wygląda to tak:
nożycowy, kowadełkowy i hook.
Sekatory nożycowe odpowiednie są do cięcia świeżych gałęzi,
kowadełkowe przeznaczone są do cięcia suchych i twardych gałęzi,
a hook są idealne do precyzyjnego cięcia
problem w tym, że w naszej rzeczywistości nikt nie kupi 2 sekatorów po 150-200zł sztuka. Więc pasuje jakiś wariant w mirę uniwersalny.
Sekator będzie wykorzystywany do przycięcia odrostów drzew, zbędnych konarów, do wycinania odrostów leszczyny.
Tak więc mam dylemat jaki wariant wybrać, żeby też nie zniszczyć sekatora.
Chciałbym model z tym bajerem PowerGear.
Oczywiście problem polega również na doborze.
Według opisu wygląda to tak:
nożycowy, kowadełkowy i hook.
Sekatory nożycowe odpowiednie są do cięcia świeżych gałęzi,
kowadełkowe przeznaczone są do cięcia suchych i twardych gałęzi,
a hook są idealne do precyzyjnego cięcia
problem w tym, że w naszej rzeczywistości nikt nie kupi 2 sekatorów po 150-200zł sztuka. Więc pasuje jakiś wariant w mirę uniwersalny.
Sekator będzie wykorzystywany do przycięcia odrostów drzew, zbędnych konarów, do wycinania odrostów leszczyny.
Tak więc mam dylemat jaki wariant wybrać, żeby też nie zniszczyć sekatora.