Przydomowa hodowla kur cz.1
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przydomowa hodowla kur
Pomaluj flamastrem te na których siedzą, każde inne zabieraj. Trochę późno im się zebrało na "macierzyństwo"
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 15 lip 2011, o 09:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No własnie. Jak chcą to niech siedzą ;) Instynktu macierzyńskiego nie ma co tłumić ;)
Bardzo dobry pomysł z tym znakowaniem. Szczerze to nasza farma powstała na początku tego roku i brak nam jeszcze doświadczenia.
Bardzo dobry pomysł z tym znakowaniem. Szczerze to nasza farma powstała na początku tego roku i brak nam jeszcze doświadczenia.
Pozdrawiam ;)
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do siebie: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=88304" onclick="window.open(this.href);return false;
Witam,
Ja również zastanawiam się nad stworzeniem swojej przydomowej hodowli kur. Proszę o informację najlepszych metodach chowu oraz o warunkach jakie należy im stworzyć.
Ja również zastanawiam się nad stworzeniem swojej przydomowej hodowli kur. Proszę o informację najlepszych metodach chowu oraz o warunkach jakie należy im stworzyć.
- Agga167
- 200p
- Od: 2 wrz 2012, o 14:17
Stało się, mam kurki
Wiem, że na zimę to trochę nie bardzo, ale to dorosłe kurki, wyprzedaż z fermy. Tato kupił mi "aż" 6 szt. Na razie jedzą ziemniaki ze śrutą, z mieszanki bodajże i pszenicę. Muszę kupić dobrą paszę na zimę, żeby im niczego nie brakowało w pokarmie.
Kurnik mąż budował sam. Mam kilka fotek, oczywiście pokażę. Wybieg to około 20x 20m.

Kurnik mąż budował sam. Mam kilka fotek, oczywiście pokażę. Wybieg to około 20x 20m.
Agnieszka
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
To gdzie te fotki? 

- Agga167
- 200p
Ekhm Już pędzę
Nie wiem, czy można, ale wkleję link do picasy, bo na fotosiku nie mam konta.
Mąż rozpoczął budowę kurnika już w maju. Wywiercił otwory pod słupy (zalał betonem metalowe kontowniki), potem wybudował konstrukcję z drewna, którą następnie obił deskami z odpadów. Oczywiście impregnował drewno, żeby wytrzymało jak najdłużej. Pokrycie jest z blachy, która została z domu, dokupiliśmy tylko blachę na okucia, rynny i haki. Okno z odzysku, drzwi zrobił sam, wylewkę w kurniku też. Od ziemi ułożył izolację, sufit ocieplił watą, planuje jeszcze ocieplenie ścian. Bardzo jestem z niego dumna
Budowa bardzo rozciągnęła się w czasie, bo m pracuje w delegacji, więc tylko w soboty mógł coś zrobić. Upał nie upał, pracował
To są kurki z fermy, kosztowały 5zł sztuka. Z początku nie chciały jeść, ale już zaczynają powoli wychodzić na zewnątrz, grzebać w ziemi i jeść co im się da, np. gotowane ziemniaki z paszą, czy pszenicę. Jajeczka znoszą od 2 do 4 szt. dziennie. Niech im tak zostanie

https://picasaweb.google.com/1041865499 ... vbQlM7W6wE

Nie wiem, czy można, ale wkleję link do picasy, bo na fotosiku nie mam konta.
Mąż rozpoczął budowę kurnika już w maju. Wywiercił otwory pod słupy (zalał betonem metalowe kontowniki), potem wybudował konstrukcję z drewna, którą następnie obił deskami z odpadów. Oczywiście impregnował drewno, żeby wytrzymało jak najdłużej. Pokrycie jest z blachy, która została z domu, dokupiliśmy tylko blachę na okucia, rynny i haki. Okno z odzysku, drzwi zrobił sam, wylewkę w kurniku też. Od ziemi ułożył izolację, sufit ocieplił watą, planuje jeszcze ocieplenie ścian. Bardzo jestem z niego dumna

To są kurki z fermy, kosztowały 5zł sztuka. Z początku nie chciały jeść, ale już zaczynają powoli wychodzić na zewnątrz, grzebać w ziemi i jeść co im się da, np. gotowane ziemniaki z paszą, czy pszenicę. Jajeczka znoszą od 2 do 4 szt. dziennie. Niech im tak zostanie

https://picasaweb.google.com/1041865499 ... vbQlM7W6wE
Agnieszka
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Łał, ale pracy włożonej. 

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Jak tam z niosnością waszych kur. Moje ewidentnie zastrajkowały a przecież nie jest tak zimno.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
U mnie podobnie, w dodatku pierzą się 

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
To tak jak u mnie. Niektóre są tak ogołocone z piór zwłaszcza te stare że się zastanawiam czy jak przyjdzie zima czy nie zamarzną.
- Agga167
- 200p
Moje też nie szaleją, ale jak na 6 "wyniesionych" kurek mam codziennie od 1 do 3 jajek. Dzień bez jajka tak raz na tydzień.
Rozgościły się te moje kureczki
Grzebią, gdaczą, biegają, a pierwsze 5 dni nie wychodziły poza metr od kurnika.
Rozgościły się te moje kureczki

Agnieszka
- Agga167
- 200p
Moja dziś zniosły 4 jajka
Wczoraj byłam u rodziców, mają coś do 30 kur i mama też po 3-4 jajka dziennie zbiera, chyba strajkują 

Agnieszka
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Ja mam zielononóżki , indyki, kaczki staropolskie i przepiórki .
Aby kurki się dobrze niosły w okresie jesienno -zimowym przedłużam im dobę świetlną . W wolnym tłumaczeniu palę światło trzy godziny wieczorem . W dniu wczorajszym z 10 kurek miałem 8 jajek a dziś tylko 6 . Dbam o swoje "dziewczyny" trę marchewkę , przynoszę czerwony burak który działa odrobaczająco i wtedy są piękne żółtka.
W pewnym okresie nawet im śpiewałem, ale ojciec powiedział żebym wziął się za rzeźbienie.
Tak wyglądają moje najmniejsze ptaszki . Jajeczka przepyszne, te jajka mogą spożywać osoby ze skazą białkową .

Aby kurki się dobrze niosły w okresie jesienno -zimowym przedłużam im dobę świetlną . W wolnym tłumaczeniu palę światło trzy godziny wieczorem . W dniu wczorajszym z 10 kurek miałem 8 jajek a dziś tylko 6 . Dbam o swoje "dziewczyny" trę marchewkę , przynoszę czerwony burak który działa odrobaczająco i wtedy są piękne żółtka.
W pewnym okresie nawet im śpiewałem, ale ojciec powiedział żebym wziął się za rzeźbienie.
Tak wyglądają moje najmniejsze ptaszki . Jajeczka przepyszne, te jajka mogą spożywać osoby ze skazą białkową .

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śmieszne te jajka.
I co wyrzeźbiłeś kurom? Grzędy?
Nie wiedziałam, że buraki działają odrobaczająco. Skąd masz takie informacje? Moje też dostają, nawet chętnie jedzą.
I co wyrzeźbiłeś kurom? Grzędy?
Nie wiedziałam, że buraki działają odrobaczająco. Skąd masz takie informacje? Moje też dostają, nawet chętnie jedzą.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Tylko czerwony burak , pastewny ma mało wartości ale z nudów go kury dziobią.