Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Aniu tak się zasugerowałam że byłam przekonana i szukałam je w nasionach ;:oj Teraz to i tak mamy czas do wiosny, więc spokojnie ;:4 Tak bez wózków to można jedynie na 3 arowych działeczkach a jak się ma więcej to szkoda kręgosłupa :D

Julciu o to gorzej, nie lubię bardzo kolesiostwa ;:14 Szukaj po necie a coś na pewno znajdziesz. Masz czas do wiosny bo chyba myślisz o rozwożeniu tego co na kompoście?

Dobrego dnia bo piękny to jest u mnie, a u Was?
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, bo zebrały się trzy wielkie góry do rozwiezienia ;:7 o ile kompost w miarę lekki to obornik ciężki jak :twisted: pojedynczego wiaderka utargać nie mogę.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu

U mnie piękny , słoneczny , ciepły dzień ;:215
Ja co prawda byłam w pracy , ale już jadę do domu .
Szkoda tylko , że tak szybko robi się ciemno , brakuje po południu 2-3 godzin jasnego światła .
Z poważniejszymi ogrodowymi pracami poczekamy do soboty . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu też roznoszę tylko obornik kurzy siedział na pryzmie od wiosny i teraz ląduje na grządkach, w dołkach przesadzanych krzewów.
Dzisiaj znowu przesadziłam 4 krzewy i skopałam dodatkowo 1/3 grządki truskawkowej. Teraz będzie już niezłe poletko. Miałam tam wsadzić truskawki ze starej plantacji, ale chyba kupię sobie na wiosnę coś dobrego (frigo) i dosadzę ;:215 Przesadziłam też maliny Himbo Top i posadziłam czarną malinę od Irenki ;:168 Zostało mi jeszcze do przekopania kawałek jagodnika, posadzenie czosnku i dalej nie posiałam szpinaku :wink:

Beatko coraz krótszy dzień już przed 17 robi się ciemno i albo czołówka albo noktowizor ;:306 Czołówkę ma zamówioną na najbliższy prezent, bo to bardzo przydatna rzecz dla ogrodnika :;230
Wieczorem było cieplej niż wczoraj i powiał nawet wiatr. Może nie będzie jeszcze przymrozków?

Kwitnie ładnie róża New Dawn

Obrazek

I tak pożegnał mnie dzień

Obrazek
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Maryś dzisiaj lekki przymrozek dobrze, że chociaz astry wytrzymałe na zimnice. Na dolegliwości stóp polecam gęsi smalec z Rycyną oczywiście zewnętrznie :D skutki wewnętrznego spożycia są oczywiste :;230 . Właśnie dzisiaj kupiłam gęsinę i topi się , zobaczymy efekt po miesiącu smarowania :wink:
http://cms.halpress.eu/news_view.php?tpl=47&nid=155352
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewciu moje astry przepadły, jakieś niewydarzone były w tym roku ;:131
Mam gęsi smalec, bo kupuję korpusy gęsie i wytapiam w piekarniku, mięso jedzą koty a tłuszcz zlewam i na nim smażę. Pyszne są na tym smalcu placki ziemniaczane. Poczytałam polecany link i na pewno zastosuję. W końcu kiedyś ludzie stosowali takie metody, bo nie było tylu medykamentów co dzisiaj ;:215 Dziękuję ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, Marysiu, że ostro działasz w tym swoim szaliczku! Chapeau bas! ;:180
Kopiesz, sadzisz, przesadzasz ... Łał! ;:138
Powiadasz, że u Ciebie nie ma przymrozków, hmmm... U mnie one są. Rano trawniki srebrzą się w promieniach wschodzącego słońca. Później słoneczko wypija powstałe kropelki - perełki i zostaje zieleń trawników, a na nich dywany układające się z kolorowych liści już teraz gęsto spadających z drzew.
Szczęśliwie dni są ciepłe i rozświetlone jasno świecącym słoneczkiem. Aż chce się żyć!
A ta różyczka to czemu taka bledziutka? Zimno jej, cyco? :;230 :;230 Nie szkodzi. I tak mi się podoba. ;:333
Swoją drogą masz talent do fotografowania wschodów i zachodów słońca! ;:433 ;:433 ;:433
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marsiu jak zazdroszczę czasu spędzonego na ogrodzie, ja już niestety nie zdążam przed zmrokiem na działkę :( zostają mi tylko dni niepracujące. Byle do wiosny. Śliczna róża. Moje też kwitną i mają dopiero teraz pełno pąków.Zachód słońca ;:333
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Gęsi smalec to cudo !
Marysiu , ja z gęsimi kadłubami postępuję podobnie , tylko swarki zjada suczka . Kotów nie mam , nad czym jak wiesz bardzo ubolewam , bo koty uwielbiam . ;:108
Placki ziemniaczane na tym smalcu są wyjątkowe , a rosół na gęsich piersiach to rarytas nad rarytasy . ;:215
Trybuję gęś i nadziewam kiszoną kapustą , którą wcześniej duszę z cebulą na gęsim smalcu .
Więcej już nie piszę , bo my tu o ogrodach , a nie o jedzeniu mamy rozmawiać. :oops:
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Marysiu - "rude" chryzantemy z poprzedniej strony skojarzyły mi się z barwą wieczornego nieba z tego samego wpisu. Ja bym tak zestawiła ze sobą te dwie fotki :D

Maska pisze:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

!
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ale niebo ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Marysiu doświadczona ogrodniczko,podpowiedz, jak róże okryję przekompostowanym końskim gnojem i na wierzch kompost nie zrobię im krzywdy,tak wymyśliłam nie wiem czy dobrze :wit
mój New Dawn już chyba zasnął :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko teraz jest taki czas, kiedy można przesadzać a i kopać jest dobrze, bo po deszczach ziemia wilgotna rozsypująca się i chwasty wychodzą bez trudu. Kiedyś dziwiłam się że inni ciągle coś zmieniają, przesadzają, ale do tego trzeba dojrzeć :;230 ...ja właśnie dojrzałam :;230 U mnie dzisiaj w paru miejscach trawnik też skrzypiał :D
Różyczka to New Down i taka jej uroda, zawsze jest bladoróżowa, chociaż chyba jest odmiana różowa też!
Zdjęcia robię seriami, a potem część usuwam a najlepsze wstawiam - oczywiście według mnie najlepsze :oops: Dziękuję Ci za łaskawe słowa ;:196 ;:196

Julciu i ja niedawno też wychodziłam i wracałam z pracy po ciemku. Teraz zmiana z której się cieszę i nie rozumiem niektóre koleżanki które kurczowo trzymają się biurek. Już dawno powinny odpocząć i zająć się czymś przyjemnym, a one dalej udają zapracowane. Wcale nie są przez to młodsze :;230

Beatko ale pysznie się zrobiło ;:219 Wiem o Twoim pupilu i też mam taką koleżankę w wolierze! jakoś to musimy godzić :D O matko! rosół na gęsich piersiach Obrazek Muszę się rozpytać o prawdziwą gęś na wsi ;:333 A potem poproszę Cię o wklejenie przepisów na Wyspie

Marysiu wspólny koloryt nieba i chryzantem :D chryzantem i liści na drzewach :D

Tereniu ulegam urokowi nieba ostatnio znowu, bo bardzo lubię właśnie takie ciekawe, groźne...

Grażynko moje doświadczenie jest kiepskie , ale na zdrowy chłopski tfu :!: babski rozum nie robiłabym tego. Koński obornik jest ciepły żeby róże nie zaczęły przyrastać, bo mróz je ;:14 Raczej obsypałabym kompostem, a obornik na wiosnę, żeby rosły pięknie. Tylko jak dasz za dużo azotu pójdą w liście a nie w kwiaty, bo kwiaty to potas :wink:
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Marysiu posłucham babskiego rozumu ;:306 dzięki za radę :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grażynko ciąży na mnie odpowiedzialność za Twoje róże, ale chyba im krzywdy nie zrobię ;:168
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”