Działka na Kaszubach - 2015
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Działka na Kaszubach - 2015
Ale masz cudny ogród. A te wiaderka na kwiatki z ostatniego zdjęcia .... booooskie!
- Lusia 57
- 1000p
- Od: 8 sty 2011, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Maryni dziękuję. Jak piękna wiosna na Twojej rabatce. Cudowny ten malutki irysek. Posadziłam kilka cebulek może wiosną też takiego będę miała. Muszę poczytać o dębiku ośmiopłatkowym, śliczne maleństwo. Zdjęcie firletki piękne. A Twoja kokorycz bardzo przypomina serduszkę, moja kokorycz wyginęła. Czosnki podobne miałam ale gdzieś zniknęły. Niezapominajki też. Pierwiosnki nie przetrwały tej suszy. Gruzińskie jesienią trochę odbiły więc liczę, że wiosną zakwitną. Jeszcze raz dziękuję, spokojnie poczekam na następne miesiące. Mamy czas, długie jesienne wieczory przed nami.
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Dorotko - jak miło Cię widzieć na Kaszubach
Te "wiaderka" na kwiatki to częściowo dzieło mojego pomysłowego L, to on wymyślił, żeby pomiędzy druty tych podpórek do pnączy wmontować doniczki. Już drugi sezon użytkujemy je w ten sposób. Przedtem siałam koło nich groszek pachnący albo wilec. niestety dla tych roślin były za małe i zwłaszcza wilec czepiał się okolicznych roślin dusząc i dławiąc je przy okazji
Lusiu - masz rację...to faktycznie jest Serduszka piękna (Dicentra formosa) wystarczyło doczytać
Zaraz poprawię!
Teraz już nie pamiętam, czy ja ją dostałam jako kokorycz, czy też ...sama to sobie wymyśliłam
Kolejny miesiąc jutro....

Te "wiaderka" na kwiatki to częściowo dzieło mojego pomysłowego L, to on wymyślił, żeby pomiędzy druty tych podpórek do pnączy wmontować doniczki. Już drugi sezon użytkujemy je w ten sposób. Przedtem siałam koło nich groszek pachnący albo wilec. niestety dla tych roślin były za małe i zwłaszcza wilec czepiał się okolicznych roślin dusząc i dławiąc je przy okazji

Lusiu - masz rację...to faktycznie jest Serduszka piękna (Dicentra formosa) wystarczyło doczytać

Teraz już nie pamiętam, czy ja ją dostałam jako kokorycz, czy też ...sama to sobie wymyśliłam

Kolejny miesiąc jutro....
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marysiu już wspominasz
mam nadzieję, że masz spory zbiór tych pięknych zdjęć bo długa zima przed nami
Ujęcia roślin książkowe
Jestem uczulona na szerszenie i przy okazji przygód z tymże miałam testy na osy i na nie na szczęście nie jestem, ale nie ryzykuję i przy każdym użądleniu przez błonkoskrzydłe zażywam zestaw reanimacyjny.

Ujęcia roślin książkowe

Jestem uczulona na szerszenie i przy okazji przygód z tymże miałam testy na osy i na nie na szczęście nie jestem, ale nie ryzykuję i przy każdym użądleniu przez błonkoskrzydłe zażywam zestaw reanimacyjny.
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Wiosenka
to już
Podobają mi się metalowe "kosze"na doniczkowe-szukam patentu na takie właśnie "wyższe piętro"na rabatce z kiepskim podłożem u stóp świerka.
Mario-napisz na pw jaki masz zestaw ratunkowy

Podobają mi się metalowe "kosze"na doniczkowe-szukam patentu na takie właśnie "wyższe piętro"na rabatce z kiepskim podłożem u stóp świerka.
Mario-napisz na pw jaki masz zestaw ratunkowy

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Marysiu! Czytam, że już jesteś w mieście, a więc sezon zamknięty. Podobnie jak Ty, jestem pogodzona z nadejściem nowej pory roku. Ale zakończenie było wspaniałe - zachwycam się Twoimi grzybowymi zbiorami, dawno takich nie widziałam.
A więc Ty masz lustrzankę... Nic dziwnego, że moja instrukcja obsługi aparatu taka skromna, bo mam "nowoczesny automat". Nie wiem, czy uda mi się coś z niego więcej wycisnąć.
Dzięki za instruktaż obsługi pigwy - kiedyś próbowałam coś z nimi zrobić i zrezygnowałam. Spróbuję Twojego sposobu.
Piękne te Wirty. To jakieś arboretum?
Dostrzegłam bardzo ładną latarenkę na ganku!
A więc Ty masz lustrzankę... Nic dziwnego, że moja instrukcja obsługi aparatu taka skromna, bo mam "nowoczesny automat". Nie wiem, czy uda mi się coś z niego więcej wycisnąć.
Dzięki za instruktaż obsługi pigwy - kiedyś próbowałam coś z nimi zrobić i zrezygnowałam. Spróbuję Twojego sposobu.
Piękne te Wirty. To jakieś arboretum?
Dostrzegłam bardzo ładną latarenkę na ganku!
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Ach! Jesień nam króluje w najlepsze, a u Ciebie wiosenne wspominki. ...
Zatęskniłam za majem ...
Słoneczka życzę i wielu miłych wspomnień działkowych.
Zatęskniłam za majem ...
Słoneczka życzę i wielu miłych wspomnień działkowych.

- amba19
Marysiu - i bardzo dobrze! Nie ma żartów w tym temacie. Każdy z nas słyszał o przypadkach, kiedy takie ukąszenia kończyły się tragicznie.
Zapasy zdjęć faktycznie spore,..Cała zima przede mną na ich uporządkowanie i wywalenie minimum połowy.
To co pokazuję to jeszcze nie wspominki. Nasza koleżanka Lusia nieopatrznie zapytała mnie co rośnie na Różowej Rabacie

Izo - jak miło Cię gościć na Kaszubach
Sezon faktycznie zakończył się rzadko spotykaną obfitością grzybów w kaszubskich lasach. Samych prawdziwków nazbieraliśmy ponad 460 ( prowadziłam statystykę i codziennie zapisywałam w kalendarzu ile znaleźliśmy
No i oczywiście robiłam dokumentację fotograficzną..
Pigwę przez długie lata przerabiałam na naleweczkę bardzo chwaloną przez moich przyjaciół. Niestety odkąd okazało się że mój L ma cukrzycę zaprzestałam tego procederu
Wirty...to piękne miejsce z ciekawą historią. Jeśli jesteś zainteresowana - zajrzyj tutaj,naprawdę warto http://www.wirty.pl/index.php?ac=aktualnosci&cookies=1 . Szczególnie polecam panoramy sferyczne.

Lucynko - i kolejny maj nadejdzie...
Słoneczko
dzisiaj niełaskawe, rano zaświeciło a potem schowało się za chmury....

==============================================================
Różowa Rabata CD...
Czerwiec
- Kozłówka długoszyjkowa

- Irysy syberyjskie nn
- Mak orientalny
- Mydlnica bazyliowata
- dziewanna na tle szałwii
- macierzanka
- rdest
- Goździk brodaty
- Goździk pierzasty i zawilec
- dzwonek i Goździk brodaty
- róża Haendel
rabata czerwcowa, pod płotem w przedłużeniu rabaty kwitnie Wieczornik damski
Zapasy zdjęć faktycznie spore,..Cała zima przede mną na ich uporządkowanie i wywalenie minimum połowy.
To co pokazuję to jeszcze nie wspominki. Nasza koleżanka Lusia nieopatrznie zapytała mnie co rośnie na Różowej Rabacie

Izo - jak miło Cię gościć na Kaszubach

Sezon faktycznie zakończył się rzadko spotykaną obfitością grzybów w kaszubskich lasach. Samych prawdziwków nazbieraliśmy ponad 460 ( prowadziłam statystykę i codziennie zapisywałam w kalendarzu ile znaleźliśmy

Pigwę przez długie lata przerabiałam na naleweczkę bardzo chwaloną przez moich przyjaciół. Niestety odkąd okazało się że mój L ma cukrzycę zaprzestałam tego procederu

Wirty...to piękne miejsce z ciekawą historią. Jeśli jesteś zainteresowana - zajrzyj tutaj,naprawdę warto http://www.wirty.pl/index.php?ac=aktualnosci&cookies=1 . Szczególnie polecam panoramy sferyczne.

Lucynko - i kolejny maj nadejdzie...
Słoneczko

==============================================================
Różowa Rabata CD...
Czerwiec

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Bratki rosną tak jakby poza rabatą.
Czyżby samosiejki?
Czyżby samosiejki?
- Dorota71
- Kontakt:
Jakie cudne, kolejne zdjęcia. Aż się wiosnę poczuło. 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Maryniu ten prawdziwek wygląda tak, że mam ochotę go zerwać z ekranu
Uwielbiam Twoje zdjęcia
u Ciebie nawet liście na trawie wyglądają pięknie 

Uwielbiam Twoje zdjęcia

- amba19
Madziu - nie, bratki kupione w ogrodnictwie w Liniewie. Faktycznie posadziłam je poza obrzeżem rabaty ze względu na korzenie bukszpanów tworzące gęsty kożuch tuż pod powierzchnią ziemi.
Jestem bardzo ciekawa - czy zakwitły u Ciebie te pojedyncze różowe chryzantemy?

Dorotko - będą kolejne zdjęcia z tej rabaty. Teraz pokażę co tam kwitło w lipcu. W październiku kwitną złocienie arktyczne

Marysiu - napisałaś: u Ciebie nawet liście na trawie wyglądają pięknie
- bo to nie mój trawnik i nie moje liście
Gdyby był to widoczek z mojej działki i gdybym to ja musiała je wygrabić to pewnie bym się nimi tak nie zachwycała
Ale takie żółte liście mi się podobają...

Jestem bardzo ciekawa - czy zakwitły u Ciebie te pojedyncze różowe chryzantemy?

Dorotko - będą kolejne zdjęcia z tej rabaty. Teraz pokażę co tam kwitło w lipcu. W październiku kwitną złocienie arktyczne

Marysiu - napisałaś: u Ciebie nawet liście na trawie wyglądają pięknie

Gdyby był to widoczek z mojej działki i gdybym to ja musiała je wygrabić to pewnie bym się nimi tak nie zachwycała

Ale takie żółte liście mi się podobają...

- Dorota71
- Kontakt:
Ja swoje hosty okryłam już gałązkami. Bo całość nieciekawie wyglądała.
A co to jest to na biało kwitnące?

A co to jest to na biało kwitnące?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Marysiu,
chryzantemy od Ciebie zakwitły - i u mnie i u Mamy.
Zakwitły także chryzantemy ze szkółki za złotówkę.
Okazały się bladoróżowe, prawie białe.
Kształt ich kwiatów jest taki, jak tych od Ciebie, jednak łodyżki są krótsze.
chryzantemy od Ciebie zakwitły - i u mnie i u Mamy.
Zakwitły także chryzantemy ze szkółki za złotówkę.
Okazały się bladoróżowe, prawie białe.
Kształt ich kwiatów jest taki, jak tych od Ciebie, jednak łodyżki są krótsze.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Marysiu - czarodziejko!
Wyczarowałaś kolejny piękny miesiąc: czerwiec. Wzmagasz tęsknoty za tym, co w tym roku już bezpowrotnie minęło .... Trzeba będzie długo na takie czerwcowe widoczki poczekać ....
Ale i tak wypatrzyłam coś, co o tej porze roku uwielbiam: cudowny barwny kobierzec z liści na zielonym podłożu trawnika!

Wyczarowałaś kolejny piękny miesiąc: czerwiec. Wzmagasz tęsknoty za tym, co w tym roku już bezpowrotnie minęło .... Trzeba będzie długo na takie czerwcowe widoczki poczekać ....

Ale i tak wypatrzyłam coś, co o tej porze roku uwielbiam: cudowny barwny kobierzec z liści na zielonym podłożu trawnika!