U mnie też już pojawiło się kilka kwiatków
Zastanawia mnie natomiast fakt, że pośród liści widzę sporo małych zasuszonych pączków kwiatowych
Ktoś wie, czemu tak się dzieje?
W tym roku nasturcja kompletnie nie udana. Prawie nic nie wzeszło, a to co wzeszło ma po miesiącu dwa listki. Nie zobaczyłem ani jednego kwiatka. kahim...To samo mam w tym roku z fasolą ozdobną- usychają pąki kwiatowe.
Aniu, nie zakwitnie, bo "cała para poszła w gwizdek", czyli w liście. To cecha wielu kwiatów - przenawożone słabiej kwitną, za to zielonego mają aż nadto.
W tym roku mam sporo nasturcji - samosiejek. Najobficiej kwitną te, które rosną w gorszych miejscach ogrodu. Warto tę cechę wykorzystać.
[ola_maja] bardzo ładnie się prezentują te nasturcje. Moje niestety raz zaatakowały mszyce, potem nieco odbiła, ale prawie nie kwitła, ostatnio trochę podeschła i niestety ale poddałam się i już jej nie ratowałam tylko wyrwałam co zostało i mam wolną skrzynkę. Widocznie miały za ciasno i zbyt gorąco na balkonie.
Witam
Moje nasturcje całkowicie ścięte przymrozkiem, dziś je usuwałam, ale u podstawy są ładne młode listki, szkoda mi było usuwać całe rośliny z korzeniami..
Czy nasturcję pnącą można jakoś przezimować?
Czy może darować sobie próbę przenoszenia do garażu roślinek a na wiosnę po prostu wysiać zebrane nasiona? (niezależnie od ewentualnego zimowania roślin i tak je wysieję)