Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Zuza hosty już mają wiele żółtych liści. Też je wycinam, bo wyjątkowo brzydko wyglądają jak przymrozek je zniszczy. ;:222

Obrazek

Obrazek

Moniczko rośliny w różnej kondycji. Trawy też zaczynają dołem się przebarwiać, najszybciej żółkną rozplenice.

Obrazek

Obrazek

Anitko u mnie nie było jeszcze większego mrozu, dlatego widać przebarwiające się liście. Tylko hibiskusy w ciągu jednej nocy zrzuciły większość, zielonych jeszcze, liści. Berberysy zaczynają pokazywać owoce, bardzo je lubią ptaki.

Obrazek

Obrazek

Aniu żurawka to Marmalade. Dobrze sobie radziła w upały na słońcu. Inne które mam, w tym roku mnie kompletnie rozczarowały. Coraz mniej mi się podobają. Jeszcze jeden rok i będę się zastanawiać ile z nich zostanie na rabatach. ;:131 Hortensje mrozy i śnieg pobielą, znowu będą ładne. :)

Obrazek

Paulinko dzięki. ;:196 Jak dotrą do mnie większe przymrozki, to niestety będzie szaro. Na razie cieszę się kolorami jesieni. ;:215 Lawendy już dość duże, jeszcze kwitną, przypomnij się wiosną.

Obrazek

Obrazek

Olu dziękuję, ;:196 u nas też dziś piękna pogoda. Miło było spacerować w słońcu. Ta strona ogrodu najwcześniej obsadzona była krzewami, więc już dość dobrze wygląda. Tylko wąska rabata przy domu, nadal nieuporządkowana. Na razie reanimuję tam żurawki przypalone latem.

Obrazek

Obrazek

Małgosiu u mnie trawnik na zimę zrobił się zielony. ;:306 Hosty już też zaczynają żółknąć, szkoda, że krótko są takie słoneczne. Kwiatów już niewiele, ale hortensja, jeżówki, zimowity i nawet kupidynek ma parę kwiatów. Jednak jesień nieuchronnie nadchodzi. ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Werbena będzie kwitła? ;:oj Moja już kończy pokaz i ani myśli pokazać nowe kwiatki. ;:124
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pościnałam główne pędy i boczne pędy mają kwiaty. ;:215 Już zimno, ona jednak ciepłolubna.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dziś w kilku źródłach słyszałam, że ta zima ma być ostra. :oops: Matuniu, tak się boję, że mi werbena i inne rośliny wymarzną.
Z drugiej strony rok temu też straszyli zimą stulecia a prawie jej nie było. ;:224
Z dwojga złego, wolę jak jej nie ma. ;:131
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu też nie wierzę w prognozy długoterminowe, ale kilka werben wsadziłam do doniczki i już stoją w garażu. Zastanawia mnie, że cisy, berberysy, hibiskusy, mają setki nasion. Może to na tę ciężką zimę. :?: Niestety nie mamy wpływu, na przyrodę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Śliczne jesienne kwitnienia ;:333
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu w ogrodzie masz jeszcze kolorowo. ;:108 Lubię żółte liście host, a moim zupełnie sflaczały, po tych dużych przymrozkach, a nie mam kiedy wyciąć, chyba dopiero wiosną.
Poziomka Ci owocuje? ;:138
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Soniu, fajnie Ci że możesz się cieszyć tymi kolorami u siebie w ogrodzie. Łagodniejszy region i widać efekty. U mnie też już mało co kwitnie. W sobotę trochę uprzątnęłam jednorocznych. Wysiane bratki ładnie zeszły :) Może dotrwają do wiosny..
A mam pytanie odnośnie werbeny patagońskiej, kupiłam nasiona a na nich instruują, że wysiać je do gruntu w listopadzie i tak miałam zrobić.. a tu czytam, że chowasz ją do garażu? To jak to z nią jest?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko to już pojedyncze kolorowe kwiaty. ;:108 Tylko Green Jewel cały czas ma wiele kwiatów. Chopin zaczyna rozwijać pąki, a Artemis jeszcze cieszy kwiatami.

Obrazek

Obrazek

Tereniu moje hosty pewnie w tym tygodniu też zakończą żywot. ;:108 Dużo liści brązowieje. Poziomki cały czas kwitną i owocują, ale już nie zbieram, bo mają nieciekawy smak. Liście rozwaru żółkną, a rozchodniki nabierają purpurowej barwy.

Obrazek

Agnieszko jeszcze cieszę się ciepłą jesienią. ;:215 Werbenę możesz wysiać, tylko jak najpóźniej. Nasiona potrzebują przemrożenia do skiełkowania. Dlatego zbieram je dopiero w grudniu, po kilku dniach przymrozków. Jak werbena wzejdzie teraz, to siewki nie przeżyją zimy. Samosiew miałam w tym roku straszny, na każdej rabacie rosły. ;:202 Teraz nieduże siewki wsadziłam do doniczki, żeby wcześniej mieć kwitnące. Zimą stracą liście, ale jak dobrze się ukorzenią, to wiosną wypuszczą młode i można robić szczepki, jak z pelargonii. Werbena w naszym klimacie jest jednoroczna. Ostatnia zima była łagodna, to w wielu ogrodach niektóre werbeny przeżyły.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Dzięki Soniu za informację. Zrobię wszystko wg Twoich wskazówek ;:108 ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W przyszłym roku po kwitnieniu zostawisz trochę kwiatów i będziesz mieć werbenę, bez pracy. ;:108
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, zebrałam już kłosy rozplenicy firefoks. Niestety nie przeszły testu polara, ale jak troszke mocniej pociągnę to odrywaja się od pałąka. Musiałam pozbierać, bo mróz ściął już roślinkę, a deszcze poprzygniatały kłosy do ziemi i bałam się że popleśnieją, tym bardziej, że gdzieniegdzie już zaczatki pleśniowe na mokrej korze widuję.
Kiedy jest czas sadzenia rozplenic do doniczek żeby były na przyszły sezon? Bardzo jestem ciekawa czy coś z nich będzie.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Jak ja zacznę przypominać się na wiosnę to nie wiem czy Soniu do poczty dotachasz to :) masz kobieto wielkie serce ;:167

Cieszę się Twoim ogrodem niesamowicie, bo na mój to nawet nie chce mi się wyglądać, to tylko oznacza, że mam znacznie za mało roślin zimozielonych....
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza niech zostaną w kłosie, dojrzeją na pewno. Mróz im nie szkodzi, tylko właśnie wilgoć. Czerwone do donicy moim zdaniem już trzeba sadzić, muszą jeszcze się zaaklimatyzować. Ja swoją schowam do garażu dopiero, jak pojawią się przymrozki 3-4 stopniowe. Na razie stoi na tarasie w słońcu. ;:218

Paulinko miło. ;:196 Znajoma ogrodniczka od początku motywowała mnie do sadzenia bukszpanów, cisów, żywotników. W okresach, kiedy nie ma kwitnących roślin, zimozielone sprawiają, że ogród nie jest taki szary. Za wysyłane paczki zacznę pobierać myto. ;:306 Wożę na pocztę samochodem, bo daleko. Lepiej oddać komuś, niż do kompostownika, szczególnie dłużej żyjące rośliny. Choć nie mam oporów przed wyrzucaniem, to jednak najpierw szukam im nowego ogrodu.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, melduję się u ciebie, bo dzisiaj nastąpił u mnie milowy krok w sprawie traw. Ostatnio biegam po różnych sklepach internetowych, wątkach na FO i oczywiście eksploatuję wujka google. A wszystko przez te trawy. Do tej pory podziwiałam u innych, między innymi u ciebie ;:168 Jak przyszło co do czego i zobaczyłam ile cudowności można kupić tak popadłam w zakłopotanie, co wybrać. I wpisałam na listę rozplenicę (dzięki twoim zdjęciom z zachodem słońca) i wpisałam trzcinika dzięki Wandzi i teraz stoję przed dylematem, bo mój eM zakomunikował, że on to chce taką wielką trawę.. ;:306 i teraz wreszcie dochodzę do sedna sprawy.. Możesz mi poradzić czy taka trawa dajmy na to miskant nie rozejdzie mi się na boki korzeniami.. Czy powinnam ją sadzić do jakiegoś pojemnika? Jestem totalnie zielona w tych tematach. Póki co wyczytałam, że najlepiej sadzić trawy wiosną.. a szkoda, bo właśnie teraz mają w szkółkach masę przecen :roll: Widziałam, że twoje miskanty to prawdziwe olbrzymy, czy długo trzeba czekać na podobny efekt?? Chciałabym zrobić z wyższych traw coś w rodzaju naturalnego parawanu ;:224 Przepraszam, że tak się rozpisuję, ale lubię mieć wszystko zaplanowane, a lepiej zapytać kogoś kto się zna niż eksperymentować w ciemno.. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”